Najmoćnije žene u svijetu tehnologije

0

Donosimo vam 10 žena koje, upravljajući svojim tvrtkama, igraju važnu ulogu na tržištu tehnologije

 

„Wojcicki je 1998. godine iznajmila svoju garažu Sergeyu Brinu i LarryjuPageu, a kasnije je postala i 16. Googleov zaposlenik“

 

Sandberg

SHERYL SANDBERG

Jedna od najzaslužnijih za Facebookovu zaradu od 100 milijardi prošle godine je i njihova izvršna direktorica koja je ujedno jedina žena u vijeću direktora. Danas je i Sandberg sama milijarderka zahvaljujući vrijednim dionicama. Prije nego se pridružila Facebooku radila je za Clintonovu administraciju, te bila potpredsjednica Googleoveonline prodaje.

 

Rometty

GINNI ROMETTY

Prema Forbesu, najutjecajnija i najmoćnija žena u svijetu biznisa je izvršna direktorica IBM-a koja je svoju karijeru u toj kompaniji počela još 1981. godine kao sistemski inženjer. U međuvremenu je napredovala do žene koja gura slavnu tvrtku u vrh, posebno kada je riječ o oblacima, pa stručnjaci predviđaju da će zarada IBM-a u idućoj godini iznositi preko 20 milijardi dolara.

 

Mayer

MARISSA MAYER

Opstanak Yahooa je bio upitan sve dok na mjesto izvršne direktorice iz Googlea nije došla (i to u šestom mjeseću trudnoće!) Marissa Mayer. Zgodna Mayer, koja se nalazi i na ovogodišnjoj AskMenovoj listi najseksi žena, je uzdigla Yahoo koji za ovu godinu planira daljnju revitalizaciju stranice, kao i lansiranje novih aplikacija. Mayer, inače, ima tek 39 godina!

 

Whitman

MEG WHITMAN

Hewlett-Packard na tržište 3D printera uvodi njihova izvršna direktorica Meg Whitman, a ne odustaje ni od tržišta računala na koje uvodi cijeli niz novih hibridnih uređaja, tj. spojeva tableta i laptopa. U Hewlett-Packard je stigla iz Walt Disneya u kojem je bila direktor strateškog planiranja, a 2010. se natjecala za guvernera Californije.

 

Wojcicki

SUSAN WOJCICKI

Youtube je uveo pravu Internet revoluciju, a na njihovom čelu od prije mjesec dana sjedi SusanWojcicki, žena koja je vodila AdWords, AdSense, Analytics i Double Click Googleove oglašivačke odjele na kojima je Google najviše i zarađivao. Zanimljivo, Wojcicki je 1998. godine iznajmila svoju garažu Sergeyu Brinu i Larryju Pageu, a kasnije je postala i 16. Googleov zaposlenik.

 

Catz

SAFRA CATZ

Predsjednica i izvršna direktorica Oraclea je igrala najvažniju ulogu u stvaranju Oracleova računarstva u oblaku, zbog čega danas tvrtka bilježi rekordne poslovne rezultate. Na mjestu izvršne direktorice nalazi se od 1999. godine, a poznata je i po velikim kupnjama poput softwarske tvrtke Taleo (1,9 milijardi dolara) i Sun Microsytems (7,4 milijarde).

 

Wang

CHER WANG

Malo kome je poznato da iza uspješnog brenda pametnih telefona HTC stoji žena! CherWang je izvršna direktorica „ponosa Tajvana“ koja je zajedno sa suprugom 1997.godine osnovala HTC. Mjesto izvršne direktorice je preuzela nakon što je HTC počeo bilježiti pad, a nakon dolaska Wang proizvođač je ponovo na putu uspona.

 

Gardner

SUE GARDNER

Najzaslužnija za činjnicu da Wikipediu i danas možete čitati bez da to zadovoljstvo plaćate je upravo SueGardner. Od kada je 2007. godine postala izvršna direktorica Wikimedie Foundation, donacije za ovu online enciklopediju, su porasle s tri na čak 23 milijuna dolara godišnje! Prije dolaska u Wikimediu radila je kao ravnateljica kanadskog državnog TV programa CBS.

 

Koong

CHUA SOCK KOONG

SingTel je jedno od najvećih imena kada su multimedijalna rješenja u pitanju, a ChuaSockKoong je njihova izvršna direktorica. Vodeći grupu od 2007. godine, Koong je dovela SingTel na mjesto broj jedan na tržištu pacifičkog dijela Azije, te je najzaslužnija za uvođenje 4G mreže u Australiji, Hong Kongu i Singapuru. Prije tri godine je predvodila Forbesovu listu najutjecajnijih žena u biznisu.

 

huawei

SUN YAFANG

Voditeljica odjela marketinga i predsjednica odjela istraživanja i razvoja Huaweija je najzaslužnija što je proizvođač mobilnih aparata ostvario zaradu od 1,8 milijardi dolara. Yafang je u vrhu Huaweia od 1999. godine, te je od kineskog lokalnog imena Huawei pretvorila u globalno ime koje iz godine u godinu osvaja veći udio svjetskog tržišta.

 

Foto: Wikipedia, Wired, Techcrunch, Huawei

 

banerfacebooklike 

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

10 najboljih fiktivnih agenata

Osvojili su nas u filmovima, serijama i knjigama, i napravili su da posao tajnog agenta izgleda tako glamurozno   „Ethan Hunt izgleda kao da se ...