Kategorije
Auto-Moto

Najčešće vozačke pogreške

Sedam stvari koje većina nas radi i ne smatra opasnim a u stvari mogu dovesti do tragičnih nereća

 

„Usporavanjem prometa van svake normale izazivate nervozu kod ostalih sudionika u prometu, što u konačnici može dovesti do nesreće“

 

VOŽNJA NA BRANIKU

Time što vozite na milimetar od vozila ispred sebe nećete stići ništa ranije. Svi mi vjerujemo da smo odlični i sigurni vozači ali pisanje SMS-a, pričanje sa suvozačem i „naguzivanje“ automobila ispred sebe se nikako ne može nazvati sigurnom vožnjom. Ne samo da lako možete izazvati nesreću već i svojom vožnjom utječete na vozača ispred sebe koji mora paziti i na put ispred sebe i na vas.

 

SPORA VOŽNJA

Brza vožnja je opasna ali spora vožnja može biti čak i opasnije. Ograničenja brzine postoje s razlogom ali isto tako postoje i minimalna ograničenja. Vožnjom 40 km/h na djelu gdje je ograničenje 80 se nikako ne može nazvati sigurnom vožnjom već opasnom. Usporavanjem prometa van svake normale izazivate nervozu kod ostalih sudionika u prometu, što u konačnici može dovesti do nesreće. Osim toga, istraživanja su pokazala da je upravo vožnja pri vrhu maksimalnog ograničenja i najsigurnija vožnja, naravno ukoliko su vremenski uvjeti idealni.

 

PARKIRANJE PREKO DVA MJESTA

Koliko god vaš automobil bio vrijedan i koliko god vi bili cijenjeni u društvu, u prometu smo svi jednaki pa to znači i da vi i vaš automobil zaslužujete jedno parking mjesto. Parkirajući tako da zauzmete dva, ne samo da iritirate druge ljude već i smanjujete broj mjesta slobodnih za parkiranje, a i sami znate koliko u današnje vrijeme nedostaje parking mjesta.

 

VOŽNJA SA DUGIM SVJETLIMA

Ako do sada niste stekli naviku kraćenja svjetala kada nailazi automobil, možda bi trebali promisliti jeli vožnja uopće za vas. Zasljepljivanje drugog vozača može kod njega izazvati gubitak kontrole nad automobilom što može dovesti do frontalnog sudara. Ništa bolja situacija nije sa zasljepljivanjem vozača koji vozi ispred vas a ne zaboravite niti da se svijetla krate i kada vozite prema pješacima.

 

NE PUŠTANJE DRUGIH VOZAČA

Gužve su svakodnevica i stvar koju jednostavno treba prihvatiti. Ako znate da ćete naići na gužvu zaboravite na štopericu. Propuštanje barem jednog vozila sa priključne ceste vas neće koštati puno vremena a tom vozaču može puno značiti. Najgora stvar koju možete napraviti jest nabijati se na branik vozilu ispred sebe kako vam se nitko ne bi ubacio. Kada bi svi popuštali po jedan automobil, sve bi bilo puno lakše

 

GLASNA GLAZBA

Koliko god to vama zvučalo frajerski, vožnja sa spuštenim prozorima te raspaljenim turbo folk hitovima koji trešti sa zvučnika niti malo ne privlači žene već navlači podsmjehe kod prolaznika. Svi mi mislimo da je naš glazbeni ukus ispravan i da mi jedini znamo što valja, ali to ne znači da imamo pravo podučavati i okolinu. Osim toga, ukoliko glazbu slušate toliko glasno da ne čujete zvukove okoline postoji velika mogućnost da nećete čuti npr. sirenu vozila Hitne pomoći koje juri spasiti nekome život.

 

SKRETANJE BEZ ŽMIGAVACA

Malne svijetla na automobilu, zvana žmigavci, postoje s razlogom – kako bi ostale sudionike u prometu upozorili na vaš pravac kretanja. Kako nitko od nas nema mogućnost čitanja tuđih misli jedini način da vozač iza vas zna da ćete skrenuti jest da mu vi to pokažete „izbacujući“ lijevi ili desni žmigavac. Skretanje vez žmigavaca nije pokazivanje frajerstva već čista glupost koja može imati i tragične posljedice. Sjetite se samo James Deana.

Autor Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *