Najčešće pogreške pri vježbanju

0

Četiri pogreške koje najčešće radimo pri vježbanju, a koje nas koče u razvoju

 

„Uslijed konstantnog ponavljanja istog treninga neće doći do napretka zbog mišićne memorije“

 

NEPRAVILNO IZVOĐENJE VJEŽBI

Mnogi vježbači, naročito rekreativci, pogrešno izvode pojedine vježbe. Greške su nekada beznačajne, krivim izvođenjem ne aktiviramo adekvatno mišiće i napredak je spor ili ga nema. Ozbiljniji problem krivog izvođenja vježbi je mogućnost ozljede. Savjetujem da se konzultirate s trenerom, ukoliko niste sigurni da pravilno vježbate ili posebno ukoliko  imate zdravstvenih problema jer u tom slučaju neke vježbe ne bi ni smjeli izvoditi.

 

NEZAGRIJAVANJE MIŠIĆA

Prije vježbanja se potrebno zagrijati i istegnuti. Zagrijavanjem podižemo „radnu temperaturu“ tijela te treningu možemo pristupiti intezivnije uz smanjenje mogućnosti ozljede.

Istezanje je važno, izvodimo ga tijekom zagrijavanja i vježbanja zbog postizanja elastičnosti mišća te na kraju vježbanja radi njihovog opuštanja. Pri vježbanju se mišić zgrči, istezanjem ga ispružamo što dovodi do bolje opskrbe kisikom, tako opuštamo mišić i spriječavamo mogućnost ozljede.

 

RUTINA

Najveći protivnik napretka u vježbanju je rutina. Idealno bi bilo znati što više vježbi te kombinirati što raznovrsnije treninge. Naravno, i s malo vježbi možete kombinirati. Uslijed konstantnog ponavljanja istog treninga neće doći do napretka zbog mišićne memorije. Mišić pamti svaki pokret te se preporučuje izvođenje kompleksnijih vježbi. Ako radite svaki put isti trening, izađite iz te rutine pomoću:

•          Promjene redosljeda izvođenja vježbi

•          Promjene težina ako radite s utezima

•          Promjene broja serija i ponavljanja

  

NEPRAVILNA PREHRANA

Da bi dobili što bolje rezultate vježbanja, moramo paziti na prehranu.  Uravnotežena prehrana sadrži ugljikohidrate, bjelančevine i masti u omjeru 40:30:30. Masnoće ne treba potpuno izbaciti iz prehrane, po mogućnost neka budu biljnog i ribljeg podrijetla, da bi tijelu osigurali energiju i apsorpciju vitamina. Isto vrijedi za ugljikohidrate iz kojih tijelo dobiva energiju za neposrednu potrošnju i bjelančevine koje su ključne za pravilan razvoj mišićnog tkiva. U svakom slučaju, treba jesti što raznovrsnije i dobro uravnotežene obroke.

 

Ante Dropuljić je kondicijski trener i vlasnik centra za održavanje i njegu tijela Leonid. Kontaktirajte ga na 095 521 43 62.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

3 vježbe za izgradnju bicepsa

Kako svaki muškarac želi imati što veće bicepse, želja će vam se ostvariti s ove tri vježbe   „Ponekad promjenite neku od vježbi u treningu ...