Najčešće početničke greške i zablude

0

 

Ako se od početka ne naučite pravilnom treningu velike šanse su da ćete od starta praviti početničke greške

 

„Bez obzira koliko ponavljanja radite, sve dok ne izgubite masti koje okružuju vaše mišiće, nećete imati „izrađeni“ izgled“

 

DUŽI TRENINZI = BOLJI REZULTATI 

Jedna od najčešćih zabluda je da ćete ostvariti bolje rezultate ukoliko trening produžite do maksimuma. Izgradnja mišića je dugotrajan proces ,a vašem tijelu je neophodan odmor, san, ispravna ishrana, i osmišljeni treninzi. Ukoliko se pretrenirate dovest ćete se u situaciju da gubite snagu, a povećat će se i šansa za ozljedu. Stoga u početku nemojte trenirati više od tri puta tjedno.

 

DODACI PREHRANI SU KLJUČ USPJEHA

Vrlo je jednostavno – suplementi ne mogu zamijeniti dnevne obroke, niti mogu odraditi trening umjesto vas. Oni su jednostavni dodaci prehrani koji vam mogu pomoći, ali samo kao dodatak. Ono najvažnije ovisi o vama samima.

 

ZANEMARIVANJE ISHRANE

Većina nas se koncentrira na vježbe a malo tko i na ishranu. Najčešće griješimo u izboru namirnica, kao i količini kalorija koje unosimo u sebe. Ako radimo na mišićnoj masi, moramo unijeti više kalorija nego što potrošite (kalorijski suficit) a ako mršavimo moramo potrošiti više nego što trebamo (kalorijski deficit). Piletina, riba, sira, riža, tjestenina, voće i povrće su namirnice kojih se trebamo držati. Sve, naravno, uz jako puno vode.

 

GENETIKA SVE ODLUČUJE

Iako genetika igra određenu ulogu, ali samo na način koliko će vam biti teško nabiti ili izgubiti masu. Genetika vas sigurno neće spriječiti da ostvarite svoj cilj ukoliko to stvarno želite, može vam samo postaviti neke prepreke, ali dolazak do cilja ovisi samo o vama.

 

VIŠE PONAVLJANJA S MANJIM TEŽINAMA JE IDEALNA KOMBINACIJA

Bez obzira koliko ponavljanja radite, sve dok ne izgubite masti koje okružuju vaše mišiće, nećete imati „izrađeni“ izgled. Sređena i zdrava prehrana, kardio aktivnosti s pratećim treningom s težinama su jedini način za to. Sve ostalo što ste čuli, možete zaboraviti.

 

SLOŽENE VJEŽBE TREBA IZBJEGAVATI

Sigurno da u početku nećete raditi složene vježbe jer je potrebnom baš kao i u svemu da „uđete“ u treniranje. Baš kao što i u auto školi ne vozite odmah na „vagu“, ili kao što u prvom razredu Osnovne škole ne radite logaritme, tako i u treniranju ne počinjete sa složenim vježbama. Ali to ne znači da ih nakon nekog vremena trebate izbjegavati – čučanj, mrtvo dizanje, propadanje i veslanja neka nakon nekog vremena budu dio vašeg treninga.

 

MIŠIĆI BEZ TERETANE

Apsolutno da prilično posla možete raditi i radeći trening kod kuće, prije svega s jednostavnijim vježbama poput sklekova. Ali, koliko god se trudili nikada nećete uspjeti potpuno razviti mišiće ukoliko nemate adekvatne uvjete kakve imate u teretani. Ako baš niste ljubitelj teretane, pokušajte barem kombinirati treninge kod kuće s treniranjem u teretani.

 

banerfacebooklike

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments