Najbolji tenkovi Drugog svjetskog rata

0

Ovih osam tenkova su obilježili bojišta Drugog svjetskog rata

 

Tenkovi su prvu masovnu uporabu na bojištima doživjeli upravo u Drugom svjetskom ratu. Tenkovi su igrali važnu ulogu u njemačkoj taktici Blietzkriga, a kasnije i u savezničkim prodorima kroz Europu. Sve snage su koristile tenkove u velikim količinama pa su se u krvavom razdoblju dogodile i velike tenkovske bitke, poput onih kod Kurska, ili bitke za Hannut, a nakon Drugog svjetskog rata ratovi su postali nezamislivi bez oklopa.  Od mnogobrojnih više ili manje uspješnih oklopnjaka, ovih se osam tenkova posebno istaknulo za vrijeme velikog rata.

 

IS2a

IS-2

Tenk koji je ime dobio po Iosifu Stalinu, je napravljen za borbu s njemačkim Tigerima i Pantherima. Razvoj je počeo nakon zarobljavanja Tigera, a bio je opremljen jakim oklopom koji je mogao podnjeti pogodak Tigerova 88 mm topa. Sa druge strane, sami IS tankovi su bili naoružani topovima (IS-2 s topom 122 mm) koji je ne samo uspješno probijao oklop njemačkih tenkova, već je ispaljivao i visoko eksplozivno streljivo za uništavanje bunkera što se pokazalo itekako vrijednim na bojištu. IS-2 je bio jedan od najboljih tenkova Drugog svjetskog rata.

 

Jagdpanther

JAGDPANTHER

Ovaj razarač tenkova je u službu ušao krajem rata, prekasno da bi napravio promjenu na bojištu, ali je unatoč tome vidio akciju i na istočnom i zapadnom frontu. Bio je naoružan moćnim 88 mm topom, podvozjem Panthera kao i odličnim oklopom, ali je u naoružanje ušao krajem rata kada je kvaliteta proizvodnje streljiva, kao i kvaliteta obuke posada, kvalitetom značajno opala, te Jagdpanther nije ostvario veće uspjehe na bojištu. Stručnjaci ga unatoč tome smatraju jednim od boljih tenkova Drugog svjetskog rata.

 

sherman

M4 SHERMAN

Koliko je ovaj srednji tenk bio kvalitetan najbolje govori da se proizvelo preko 50.000 primjeraka tijekom Drugog svjetskog rata, a osim u naoružanju SAD-a bio je i u naoružanju savezničkih snaga. Lagan za održavanje, i vrlo pokretan, bio je naoružan topom od 75 mm. Kalibar je bio manji u odnosu na konkurentske tenkove, ali je se zato top pokazao prilično preciznim, čak i u pokretu. Sherman se osim na bojištima Drugog svjetskog rata pokazao uspješnim i u ratovima desetljećima po završetku velikog rata.

 

panther

PANTHER

Najbolji njemački tenk koji je vidio službu u ratu je zamišljen kao odgovor na sovjetski T-24, te kao zamjena za Panzere III i IV, ali se na kraju borio zajedno s njima. Ovaj srednji tenk je bio naoružan 75 mm topom, ali njegovo glavno oružje je bio izvrstan oklop koji je postao standard za sve kasnije tenkove Drugog svjetskog rata. Panther je brzo postao noćna mora savezničkih tenkovskih posada, a mnogi ga smatraju i najbolje dizajniranim tenkom koji je vidio bojište za vrijeme Drugog svjetskog rata.

 

PanzerIV

PANZER IV

Jedan od najpoznatijih i najčešće korištenih njemačkih tenkova je Panzerkampfwagen IV, poznatiji kao Panzer IV. Razvijen tijekom 30-tih kao vozilu za podršku pješaštvu, od samog početka rata je korišten kao tenk na svim bojištima i frontovima. Do kraja rata je proizvedeno 8.800 primjeraka (najviše od svih njemačkih tenkova), a osim standardne verzije služio je i kao podloga za mnoge posebne verzije poput Sturmgeschütz IV iJagdpanzer IV. Nalazio se i u naoružanju mnogih zemalja naklonjenih nacističkoj Njemačkoj, poput npr. NDH.

 

T34

T-34

Jedan od najzanačjnijih, najutjecajnijih i najučinkovitijih tenkova Drugog svjetskog rata je T-34, ponos Crvene armije čija su se proizvodnja i korištenje nastavili i dugo nakon rata, a ovi tenkovi su čak korišteni i u Domovinskom ratu! T-23 je, nakon svog nasljednika tenka T-55, najmasovnije proizvođeni tenk svih vremena. Svojim 76 mm topom i odličnim oklopom zadavao je glavobolje njemačkim posadama na Istočnom bojištu, a nakon što su ga prvi put susrele njemačke trupe general VonKleist ga je nazvao najboljim tenkom na svijetu!

 

German heavy tank PzKpfw VI «Tiger I» on the Western Front. It lacked wings over tracks

German heavy tank PzKpfw VI «Tiger I» on the Western Front. It lacked wings over tracks

TIGER I

Njemački teški tenk, punog naziva Panzerkampfwagen Tiger Ausf. E, je od 1942. godine do kraja rata vidio borbu na svim bojištima te je predstavljao udarnu snagu njemačkih tenkovskih bataljuna. U njegovoj proizvodnji su korišteni najbolji materijali pa mu je cijena bila prilično visoka zbog čega je proizvedeno samo 1.347 primjeraka, a nije se odlikovao u borbi na blatnjavim i snježnim terenima. Ali, Tiger je sve nadoknađivao oklopom i odličnim topom – Tiger je bio prvi njemački tenk na koji je ugrađen 88 mm top.

 

Tiger2a

TIGER II

Nasljednik dobro poznatog Tigera će, zahvaljujući svom moćnom 88 mm topu, kao i izvrsnom oklopu, ostati zapamćen kao jedan od najmoćnijih tenkova Drugog svjetskog rata. Tiger II se pokazao superirornim svim tenkovima kojima se suprostavio u borbi, ali je na bojište došao prekasno da bi promijenio odnos naga. Velika boljka ovog tenka su bili i nedovoljno jak motor, pa shodno tome i velika potrošnja goriva što je za ratom iscrpljenju Njemačku koja je bila bez sirovina predstavljalo veliki problem.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Brendovi satova: Omega

Osim po dozvoli za ubijanje, zgodnim djevojkama, gadgetima, nabrijanim Aston Martinima i Martiniju, James Bond je poznat i po svojim Omega satovima. Seamaster se na ...