Najbolji izvođači slobodnih udaraca

1

Kada su slobodni udarci u pitanju, ova trinaestorica su tu tehniku dovela do savršenstva

 

ZICO

Velika brazilska legenda, bio je još jedan čarobnjak s loptom koji je tijekom svoje karijere protivničke mreže tresao više od 500 puta, od čega 48 puta u dresu karioka. Dobar dio tig pogodaka dolazio je iz slobodnih udaraca, koje je Zico izvodio na do tada neviđeni način. Unatoč tome što bi uzeo samo dva koraka zaleta, njegove lopte su imale snagu, ali i iznimnu preciznost.

 

 

MICHEL PLATINI

Za najboljeg europskog igrača 80-tih, izvođenje slobodnih udaraca je bilo kao za neke izvođenje kaznenih udaraca. Uzalud živi zidovi, Platini je slobodnjake izvodio s rijetko viđenom preciznošću, dovodeći time protivničke vratare do ludila. Platini je bio pravi umjetnik izvođenja slobodnjaka s ruba šesnaesterca, bez obzira koliko pozicija bila (ne)zgodna.

 

 

DIEGO MARADONA

Jedan od najvećih nogometaša svih vremena, „mali zeleni“, ostat će zapamćen najviše po svojim slalomima kojima je lomio obrambene igrače, poput onoga iz Meksika 1986. godine. Ali, Maradona je bio jednako ubojit i kada je trebalo izvoditi slobodnjake. Što je u ostalom bilo i za očekivati od nogometaša koji je s loptom mogao doslovno sve!

 

 

RONALD KOEMAN

Stup obrane Barceloninog Dream Teama iz 90-tih, osim po obrambenim sposobnostima bio je poznat po preciznom, i posebno silovitom, udarcu. Velika većina od 200 pogodaka, koliko je postigao u karijeri, došlo je iz najstrože kazne ili slobodnih udaraca. Protivnički vratari nisu bili sigurni bez obzira s koje se udaljenosti izvodio slobodnjak jer je Koeman imao doslovno top u nogama!

 

 

GHEORGHE HAGI

Maradona s Karpata, kako su ga nazivali, bio je nevjerojatan nogometaš koji je upravljao svojim timom (i reprezentacijom) na terenu poput kakvog generala. A taj general bio je strah i trepet protivničkih vratara zbog svoje ljevice kojom je slao nezaustavljive projektile i s udaljenosti većih od 30 metara! Brzina, snaga, preciznost, putanja – Hagijeve lopte su imale sve!

 

 

GIANFRANCO ZOLA

Maleni Talijan je bio nevjerojatan kreativan, i inteligentan igrač koji je dirigirao igrom Parme, Chelsea i talijanske reprezentacije. Zola je bio pravi čarobnjak s loptom koja je uvijek išla baš onako kako je on to zamislio, a to je bilo najbolje vidljivo pri slobodnjacima koje je izvodio s nevjerojatnom preciznošću, ostavljajući vratare da nemoćno gledaju kako im lopta ulazi u mrežu.

 

 

ROBERTO BAGGIO

Božanski repić, kako su od milja tepali talijanskom nogometašu, uvijek će biti zapamćen po svojim slobodnjacima. Baggio možda, za razliku od npr. Koemana ili Ronalda, nije imao domet, ali je zato bio opasnost s bilo koje pozicije unutar 20-tak metara. Lepeza udaraca, kako snažnih, tako i krivudavih, je nešto neviđeno!

 

 

SINIŠA MIHAJLOVIĆ

Siniši Mihajloviću se može osporiti puno toga, od ponašanja do ne baš velikog talenta za obranu, ali je sve to nadoknađivao nevjerojatnim topom koji je imao u nogama. Kada bi namještao loptu za izvođenje slobodnih udaraca, bez obzira na udaljenost od gola, protivničkim vratarima bi se tresle gaće! A osim što su bile snažne, njegove lopte su imale i preciznost. Ubojita kombinacija.

 

 

RONALDINHO

Dvostruki dobitnik FIFA-ine nagrade za najboljeg igrača godine imao je veliku karijeru, a svoje najveće uspjehe zabilježio je u dresu Barcelone. Genijalan igrač, čarobnjak s loptom zauvijek će biti zapamćen po nekim nevjerojatnim potezima s loptom, ali i slobodnjacima koje je često izvodio i bez zaleta, ali ga to nije sprječavalo da loptu uredno smjesti vratarima iza leđa.

 

 

ALESSANDRO DEL PIERO

Legendu Stare dame, navijači su obožavali ne samo zbog pogodaka, i genijalnih poteza, već i zbog odanosti svom klubu, čak i kada je preseljen u Serie B. Danas Del Piero kruh zarađuje u Australiji, ali još uvijek oduševljava potezima. Posebno ubojit s ruba šesnaesterca Del Pierove lopte imale su (i imaju) sve – brzinu, preciznost i putanju!

 

 

DAVID BECKHAM

Tijekom svoje karijere „poster boy“ Beckham je postigao toliko važnih pogodaka, a većina njih je došla iz slobodnjaka (sjetite se samo kvalifikacija protiv Grčke). Njegova preciznost je bila nevjerojatna, a pogotci izuzetno atraktivni za gledanje. Beckhamova noga kao da je ispaljivala navođene projektile!

 

 

JUNINHO

Brazilca, koji je svoju najveću slavu doživio u dresu Lyona, mnogi smatraju najboljim izvođačem slobodnih udaraca svih vremena. Udaljenost je igrala malu ulogu kod Juninha, a njegove lopte su letile visoko iznad živog zida da bi nakon toga iznenađujuće mjenjale pravac, završavajući iza leđa zapanjenih vratara. Od svih pogodaka u dresu Lyona, njih 44% je došlo iz slobodnih udaraca!

 

 

CRISTIANO RONALDO

Voljeli ga ili ne, nema sumnje da je Ronaldo jedan od najboljih izvođača slobodnih udaraca današnjice. U krugu od 30 metara od gola portugalski stroj za golove je noćna mora svih vratara. Njegovi slobodnjaci su siloviti, precizni i često prilično neugodne putanje, a legendarni Sir Alex Ferguson ga smatra najboljim u svijetu kada su slobodnjaci u pitanju!

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

1 comment

Post a new comment

5 reklama koje su bile previše seksi

Reklame koje su zabranjene za prikazivanje na TV-u jer su bile preseksi!    „Axe je predstavio svoju imaginarnu zrakoplovnu kompaniju u kojoj seksi stjuardese rade ...