Kategorije
Zabava

Najbolji borilački filmovi

Iako nas više ne privlače kao kada smo bili djeca, još uvijek je zabavno pogledati dobar borilački film

 

10IronMonkey

 

10. IRON MONKEY

1993

Zahvaljujući Quentinu Tarantinu koji je nagovorio Miramax da otkupi prava za distribuciju ovaj je film vidio cijeli svijet. Ne pretjerano ozbiljan, Iron Monkey donosi savršeno balansiranu kombinaciju hiper kinetičke, ponekad i nerealne, akcije i priče u stilu Robina Hooda o maskiranom lopovu koji krade od bogatih kako bi davao siromašnima. Iron Monkey, svojim izvedbama predvode Yu Rongguang i Donnie Yen.

 

9zastitnik

 

9. ZAŠTITNIK

2005

Rijedak primjer novije kinematografije borilačkih filmova koji može poslužiti kao svijetli primjer, čak iako se radnja vrti oko ukradenih slonova (!?). Ali, ono što Zaštitnika čini tako odličnim filmom jesu brutalnije scene nego što smo naučili gledati u ovom žanru. Tako će Tony Jaa polomiti ruke i noge svakome tko mu stane na put, a najspektakularnija je završna 4-minutna scena koja je snimljena u jendom pokušaju i jednom kadru – bez prekidanja!

 

8fiveelements

 

8. FIVE ELEMENT NINJAS

1982

Chang Cheh je izbacio toliko filmova da je u neko vrijeme jednostavno ostao bez ideja. Stoga je odlučio nadmašiti sve, a rezultat je vjerojatno najludastiji (ali i nevjerojatno zabavni) kung fu film svih vremena. Nakon što ninja klan masakrira jedna razred, pet preživjelih učenika odlučuje osvetiti njihovu smrt. Ono što je ovaj film napravilo klasikom jesu komične borilačke scene, a pogotovo kostimi ninja klanova (tako npr. zlatne ninje koriste svoju uniformu da zasljepe protivnika…)

 

7drunkenmaster

 

7. PIJANI UČITELJ 2

1994

Mnogi, s razlogom, smatraju ovo najboljim ostvarenjem Jackie Chana. Ponavljamo – s razlogom, jer u nastavku filma o čovjeku koji se mora napiti da bi aktivirao svoje kung fu sposobnosti, dolaze do izražaja sve Chanove kvalitete – brzina, eksplozivnost, smisao za koreografiju, pa čak i komičarski talent. U ovom slučaju Chen mora spriječiti korumpiranog britanskog konzula u pokušaju krijumčarenja kineskih artefakata.

 

6tigarizmaj

 

6. TIGAR I ZMAJ

2000

Ang Leejev Oskarom nagrađeni film je ne samo neamerički film s najvećom zaradom u svijetu svih vremena, već je i film koji je unio neke nove standarde u filmove. Prepun vizualno savršenih borilačkih scena koje su ostavljale gledatelje doslovno bez daha, Tigar i zmaj donosi priču i tri borca (Chow Yun-Fat, Michelle Yeoh i Zhang Ziyi) iz 19. stoljeća čija se odanost testira kroz seriju događanja.

 

5crippledavengers

 

5. OSAKAĆENI OSVETNICI

1978

Filmovi iz zlatnog doba borilačkih filmova možda jesu cheasy, ali su zato uvijek nudili pregršt zabave, baš kao u slučaju Osakaćenih osvetnika. Na pragu Pet otrova, legenda borilačkih filmova Chang Cheh ovaj put donosi priču o četiri borca – gluhog, slijepog, jednog bez noga i „idiota“, borca koji se udružuju kako bi se osvetili loklanom učitelju borilačkih vještina koji ih je osakatio. Film kulminira završnom 25-minutnom scenom tučnjava.

 

4bilojednomukini

 

4. BILO JEDNOM U KINI

1991

Pravo remek dijelo majstora Tsui Harka koje je lansiralo Jet Lija kao istočnu akcijsku zvijezdu 90-tih je priča o narodnom heroju koji trenira narodnu vojsku kako obranili svoju otadžbinu od nadolazeće zapadnjačke opasnosti. Ljepota Harkova filma nije u atraktivnosti samih borilačkih scena, već u njihovom značenju, kao i značenju baš svakog trenutka ovog zlatnog primjerka novije povijesti Hong Kong kinematografije.

 

2chambers36

 

3. TRIDESETŠESTA UČIONICA ŠAOLINA

1978

Ovaj film je razlog zašto su svi toliko voljeli Chia-Lianga Liua, i zašto je on odbio nadimak Master Killer. Naglasak ovog filma, ujedno i ljepota, je u scenama treniga koje su toliko dobro napravljene da čak zasjene klasične borilačke scene. Radnja filma se vrti oko učenika koji nakon uništenja njegove škole bjeći u Shaolin dvorac gdje počinje treninge kroz 36 komora kako bi postao vhunski kung fu borac.

 

3enterthedragon

 

2. U ZMAJEVOM GNIJEZDU

1973

Klasični i najpoznatiji film najveće kung fu filmske legende Bruce Leeija. U zmajevom gnijezdu, o kojem je baš sve poznao (pogotovo činjenice da su u manjim ulogama tada nepoznati Jackie Chan i Chuck Norris), donosi priču o ekskluzivnom turniru u borilačkim vještinama. Ali, osim samih borbi u sklopu turnira, U zmajevu gnijezdu donosi i cijeli niz borbi kroz Hanovu tvrđavu, uključujući i ikonski završni okršaj između samog Hana i Bruce Leeja.

 

1petortova

 

1. PET OTROVA

1978

Najpoznatiji film iz cijele ere Hong Kong borilačkih filmova, te film koji je lansirao Venom Mob grupu, je tipičan primjer Chang Chehove i Shawn Brothers produkcije – visoki budgeti, odlični kostimi, atraktivni setovi i stilizirana akcija. Film o pet boraca, od kojih svatko od njih zna poseban stil kung-fua (inspiriran životinjama – stonoga, škorpion, gušter, zmija i žaba), je baš sve ono što se traži od filma ovog žanra.

 

Autor Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *