Najbolji bojni brodovi 2. svjetskog rata

0

Bojni brodovi su vladali morima tijekom Drugog svjetskog rata, a mi vam donosimo one najbolje

 

„Yamamoto je najveći bojni brodovi ikada izgrađen, te ujedno i najmoćnije naoružan – njegovi topovi od 460 mm su omogućavali ispaljivanje 1.360 kg teških granata na udaljenosti do 42 km“

 

Yamato

YAMATO KLASA

Država: Japan

Jedinice: Yamato, Musashi

Istisnina: 71.000 tona

Naoružanje: 9×460 mm, 12×155 mm, 12×127 mm

Najveći bojni brodovi ikada izgrađeni su ujedno bili i najmoćnije naoružani, njihovi topovi od 460 mm su omogućavali ispaljivanje 1.360 kg teških granata na udaljenosti do 42 km. Izgrađena su dva broda, dok je treći (Shinano) preuređen u nosača zrakoplova. Zbog straha od američke mornarice, Yamato i Musashi su većinu vremena proveli usidreni u lukama, isplovljavajući samo na najvažnije misije. Oba broda su se borila u bitci u zaljevu Leyte, gdje je Musashi i potopljen, dok je pola godine kasnije Yamato potpoljen u posljednjoj japanskoj pomorskoj misiji Drugog svjetskog rata.

 

Iowa

IOWA KLASA

Država: SAD

Jedinice: Iowa, New Jersey, Missouri, Wisconsin

Istisnina: 52.000 tona

Naoružanje: 9×406 mm, 20×127 mm

Najmoćniji saveznički brodovi tijekom Drugog svjetskog rata u borbe su se uključili pri kraju rata, gdje su služili kao zaštita nosača zrakoplova, ali i za bombardiranje japanskih položaja, kao u slučaju Iwo Jime i Okinawe. Iowa je tako sudjelovala u bitkama za Marshallsko otočje, a Iowa i New Jersey u bitki u zaljevu Leyte. Missouri će zauvijek biti zapamćen kao mjesto na kojem su predstavnici Japana potpisali kapitulaciju. Sva četiri broda su naknadno sudjelovala u svim ratovima, od Koreje do Zaljevskog rata, a posljednji je umirovljen Missouri 1992. godine.

 

Bismarck2

BISMARCK KLASA

Država: Njemačka

Jedinice: Bismarck, Tirpitz

Istisnina: 50.300 tona

Naoružanje: 8×380 mm, 12×150 mm, 16×105 mm

Ponos njemačke mornarice, bojni brod Bismarck je sijao toliki strah da je Kraljevska mornarica poslala gotovo sve snage da potope njemačkog krstaša. Nakon što je na svojoj prvoj operaciji na moru potopio Hooda i teško oštetio Prince of Walesa, tri dana je Bismarck bježao brojnijem protivniku, sve dok ga gotovo pred vratima sigurnih voda nije oštetila eskadrila Swordfisha, ostavljajući ga britanskim brodovima da ga poptope. Tirpitz je uz obale Norveške prijetio konvojima koji su plovili za Sovjetski savez, sve dok ga usidrenog u jednom fjordu nisu potopili britanski bombarderi.

 

Richelieu

RICHELIEU KLASA

Država: Francuska

Jedinice: Richelieu, Jean Bart

Istisnina: 48.950 tona

Naoružanje: 8×380 mm, 9×152 mm

Najveći brodovi koji su Francuzi ikada napravili su posebni po tome što su u ratu sudjelovali na obje strane! Na strani osovina zla, sudjelovali su u sprječavanju pokušaja iskrcavanja u Dakaru i Casablanci, dok su kao dio savezničkih snaga plovili u sklopu britanske istočne flote. Dizajnirani su kao odgovor na talijansku Littorio klasu, a iako su planirana četiri broda izgrađena su samo dva. Nakon Drugog svjetskog rata, Jean Bart je sudjelovao kao dio francuskih snaga u sueskoj krizi, a bili su u službi sve do 1970. godine.

 

KingGeorgeV

KING GEORGE V KLASA

Država: Velika Britanija

Jedinice: King George V, Prince of Wales, Duke of York, Howe, Anson

Istisnina: 44.460 tona

Naoružanje: 10×360 mm, 16×133 mm

Kada je Britancima postalo jasno da bi tenzije između zemalja mogle prerasti u rat dizajnirali su novu klasu bojnih brodova koja je trebala zamjeniti Nelson klasu. Izgrađeno je pet brodova u najmodernijoj britanskoj klasi bojnih brodova u Drugom svjetskom ratu, a tijekom ratovanja potpoljen je samo Prince of Wales. Upravo je Prince of Wales, zajedno s King Goergeom V, sudjelovao u lovu i potapanju Bismarcka, dok je Duke of York igrao veliku ulogu u potapljanju Scharnhorsta. Zadnja dva broda iz klase su provela rat prateći konvoje pomoći za SSSR.

 

Littorio

LITTORIO KLASA

Država: Italija

Jedinice: Littorio, Vittorio Veneto, Roma

Istisnina: 45.236 tona

Naoružanje: 9×381 mm, 12×152 mm, 12×90 mm

Ponos Regie Marine, talijanske ratne mornarice, su bila tri broda Littorio klase. Napravljeni su kao odgovor na francusku Dunkerque klasu, a prvotno je planirana izgradnja četiri broda. Littorio i Vittorio Veneto su bili u službi na početku rata, te su plovili Mediteranom u potrazi za britanskim brodovima, ali bez većeg uspjeha. Zanimljivo, i Littorio i Vittorio Venetto su tijekom rata po dva puta torpedirani, a sva tri broda su teško oštećena u seriji savezničkih napada u lipnju 1943., dok su bili usidreni u luci La Spezia.

 

SouthDakota

SOUTH DAKOTA KLASA

Država: SAD

Jedinice: South Dakota, Indiana, Massachusetts, Alabama

Istisnina: 44.519 tona

Naoružanje: 9×406 mm, 20×127 mm

Klasa brzih bojnih brodova dizajnirana je pred početak Drugog svjetskog rata. Brodovi su na Atlantiku služili kao lovci na njemačke brodove, dok su na Pacifiku djelovali kao zaštita nosača zrakoplova. Svi brodovi su vidjeli svoj dio akcije, South Dakota je sudjelovala u borbama za Guadalcanal, te iskrcavanju na Okinawu, Indiana u Guadalcanalu i Marshallskom otočju, Massachusets Sjevernoj Africi, Saipanu, Guamu i zaljevu Leyte gdje je sudjelovala i Alabama. Massachusets i Alabama danas služe kao brodovi muzeji.

 

Scharnhorst

SCHARNHORST KLASA

Država: Njemačka

Jedinice: Scharnhorts, Gneisenau

Istisnina: 38.100 tona

Naoružanje: 9×280 mm, 12×150 mm, 14×105 mm

Scharnhorst i Gneisenau su bili prvi bojni brodovi u sastavu Hitlerove mornarice te su prvi krenuli i u akciju po Atlanskom oceanu gdje im je zadatak bio potapati britanske trgovačke brodove. Za vrijeme operacija oko Norveške dva su bojna broda potopila britanski nosač zrakoplova Glorious pri čemu je Scharnhorst ostvario jedan od najdaljih pogodaka u povijesti ratovanja (24.140 metara). Planirano je postavljanje topova od 380 mm, ali plan nikada nije ostvaren. U međuvremenu je Gneisenau teško oštećen u savezničkom bombardiranju Kiela, dok je Scharnhorst potopljen kod obale Norveške.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments