Najbolji Aston Martini svih vremena

0

Samo ime Aston Martin ulijeva strahopoštovanje a mi vam donosimo pet najboljih Astonovih modela svih vremena

 

2011-Aston-Martin-DB9-1

5. ASTON MARTIN DB9

Jedan od najljepših Aston Martinovih modela (svi Astoni su prekrasni zar ne?) DB9 je prvi Astonov model proizveden u novom domu britanskog proizvođača – u Gaydonu, Warwickshire. Kada se pojavio 2004. godine ujedno je bio i prvi Astonov model sa potpuno aluminijskom VH platformom koja je postala standard za sve modele Aston Martina od tada. Dizajnirao ga je Ian Callum, dizajnerski guru, a linije DB“devetke“ su stvarno besprijekorne i postavile su standard za sve buduće Astonove modele.

 

aston-martin-dbr1-photo-317152-s-1280x782

4. ASTON MARTIN DBR1

Prvi Astonov model koji je bio proizveden isključivo sa namjerom da se utrkuje i pobjeđuje je svijetlo dana ugledao 1956. godine i zvao se – DBR1. Model je bio izuzetno uspješan te je sa trkaćom legendom Stirlingom Mossom te Carrollom Shelbyem, Astonu donio jedinu titulu svjetskog prvaka do današnjeg dana – World Sportscar Championship 1959. godine. Ipak, veći uspijeh je zabilježen te iste godine kada je na prestižnoj i legendarnoj utrci 24 sata Le Mansa Aston odnio prva dva mjesta.

 

aston-martin-zagato-08

3. ASTON MARTIN V12 ZAGATO

Slaveći 50 godina partnerstva sa talijanskom dizajnerskom kućom Zagato (koja je počela sa DB4 GT Zagato) dva su slavna imena proizvela još jedan superautomobil koji ostavlja bez daha. Pokretan  6.0-litrenim V12 motorom sposobnim za 510 KS sa proizvodnih traka će sići krajem ove godine, a njegovi novi vlasnici (njih samo 150) će za V12 Zagata morati izdvojiti vrtoglavih £330,000.

 

aston-martin-one-77-3

2. ASTON MARTIN ONE-77

Samo 77 primjeraka ovog superautomobila će biti proizvedeno a sa cijenom od £1.3m više se vjerojatno ne bi niti prodalo. Od kada se pojavio 2009. godine na sajmu u Genevi ljubitelji skupocjenih bolida lude za njim. Pokretan dodatnom razvijenim motorom koji je pokretao DB9, DBS i V12 Vantage, V12 motor koji se krije ispod haube One-77 ima 7.3 litre i postiže nevjerojatnih 750 KS. Sve je to dovoljno za 0-100 kmh  za samo 3.5 sekunde.

 

Aston-Martin-DB5-6

1. ASTON MARTIN DB5

Vjerojatno najslavniji Astonov automobil je DB5 i to zahvaljujući Jamesu Bondu. Pojavio se u Goldfingeru, Operaciji Grom i Casino Royalu a najpoznatiji tajni agent na svijetu vozit će ga i u najnovijem Skyfallu. Fantastičan stil automobila 60-tih pali i žari i danas iako je V6 motora sa 4.0 litara i 282 KS za današnje pojmove nedovoljan. Svejedno, svi ljubitelji Bonda ga žele imati iako, na našu žalost, izbacivač suvozačevog sjedala nikada nije bio dio standardne opreme.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Kult u suradnji s Autoportalom

Naša auto-moto rubrika značajno je ojačana suradnjom s vodećim portalom i vodećim mjesečnikom o automobilima   „Autoportal.hr na medijskom prostoru je prisutan već više od ...