Najbolji akcijski filmovi 80-tih

1

80-te ćemo zauvijek pamtiti po cheesy akcijskim filmovima, a ovih 10 su najbolji predstavnici tog razdoblja

 

10americanninja

10. AMERIČKI NINJA

1985

Vjerojatno ne postoji muškarac koji je odrastao u 80-tim, a da nije htio biti ninja ili se boriti protiv ninja kao Michael Dudikoff. Ovaj američki glumac je danas potpuno nepoznat, ali u 80-tim je bio velika zvijezda čiji je najbolji film upravo ovaj u kojem glumi junaka koji se odlučuje za služenje u vojsci umjesto da ide u zatvor, te se ubrzo nađe na Filipinima gdje se bori s ninjama.

Zanimljivost: Originalan naslov filma je bio American Warrior pa se taj naslov nalazi i na svim trailerima za film.

 

9krvavisport

9. KRVAVI SPORT

1988

Kao i svi akcijski filmovi 80-tih, ni Krvavi sport nema kompliciranu priču – Amerikanac dolazi u Hong Kong kako bi sudjelovao na ultimativnom, opasnom turniru u borilačkim vještinama. Krvavi sport je ostvario veliki uspjeh, a ujedno je lasnirao Jeana Claudea Van Dammea koji je demonstrirao nevjerojatne atletske sposobnosti.

Zanimljivost: U snimanju filma nije korišten niti jedan jedini kaskader, već su sve scene borbi snimali glumci.

 

8velikaguzva

8. VELIKA GUŽVA U KINESKOJ ČETVRTI

1986

U akcijskoj komediji Johna Carpentera Kurt Russell se još jednom potvrdio kao akcijska zvijezda tog razdoblja. Russellu je uloga vozača kamiona i nepopravljivog kockara koji se nađe u pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme te je primoran pretvoriti se u heroja koji spašava prijateljevu djevojku, savršeno legla.

Zanimljivost: Film je prvotno zamišljen kao western koji se događa u 1880. godini, ali su se producenti na vrijeme predomislili.

 

7robocop

7. ROBOCOP

1987

Paul Verhoeven je krajem 80-tih i početkom 90-tih bio traženi redatelj čiju je karijeru lansirao upravo RoboCop, film o policajcu kojega banda brutalno ubija, a pohlepna korporacija ga oživljava i pretvara u robota-policajca. Scenarij za ovaj film je tada bio nešto novo, i RoboCop se pokazao punim uspjehom, a osim još dva nastavka, snimljena je i serija, napravljen strip…

Zanimljivost: Ideju za film je scenarist Edward Neumeier dobio radeći na Istrebljivaču, pa je priču o policajcu koji lovi ljude robote odlučio promijeniti u priču o robotu policajcu koji lovi ljude.

 

6komandos

6. KOMANDOS

1985

Akcijski filmovi 80-tih su bili pravi „cheesy“ filmovi, a pravi predstavnik takve vrste filmova je definitivno Komandos. Nakon dva Conana i Terminatora, Schwarzenegger je postao prava zvijezda, a u ovom filmu je u ulozi Johna Matrixa, umirovljenog pripadnika Delta Forcea, koji mora spasiti kćer. Ovaj će film posebno biti zapamćen po nevjerojatnim „onelinerima“.

Zanimljivost: Ulogu Johna Matrixa je prvotno trebao glumiti legendarni osnivač grupe Kiss, Gene Simmons!

 

5bijegny

5. BIJEG IZ NEW YORKA

1981

Pet godina prije Velike gužve u Kineskoj četvrti Kurt Russell i John Carpenter su surađivali a izuzetno uspješnom filmu koji se događa u dalekoj budućnosti – 1997. godini. Predsjednikov zrakoplov pada na Manhattan koji je pretvoren u zatvor, a jedina nada za njegov spas je Snake Plissken, bivši vojnik i osuđenik na smrt. Plissken je i danas jedan od najbadass likova svih vremena.

Zanimljivost: Snake Plissken je u Italiji bio Hyena Plissken, a u Koreji Cobra Plissken.

 

4rambo

4. RAMBO

1982

Nakon što je tri puta kao boksač pretukao svakoga tko mu je stao na put (čitaj – u ring), Sylvester Stallone se odlučio uhvatiti noža i puške i zaputiti u planine. John Rambo, bivši vojnik kojeg još muče duhovi Vijetnama, se ni kriv ni dužan nađe bježeći pred policajcima i njihovim suludim šerifom. Prvi dio se i danas smatra najboljim dijelom franšize.

Zanimljivost: Prvi dio Ramba je snimljen prema knjizi First Blood iz 1972. godine, te cijelim svojim tijekom prati radnju knjige osim na samom kraju – u knjizi John Rambo na kraju umre.

 

3umrimuski

3. UMRI MUŠKI

1988

Kad čujete ime Bruce Willis prva asocijacija će vam uvijek biti – Umri muški! Willis je jedan od najpoznatijih filmskih policajaca, John McClane, koji se nađe na domjenku u tvrtki u kojoj radi njegova bivša supruga u trenutku kada je zauzimaju teroristi. McClane, kao pravi domoljub i akcijski junak sam kreće u akciju! Yippe Ki Yaj!

Zanimljivost: Film je prvotno zamišljen kao nastavak Komandosa, ali je nakon što je Schwarzenegger odbio ideju scenarij prerađen, a uloga ponuđena Stalloneu, Burtu Reynodlsu, Richardu Gereu i Harrisonu Fordu, prije nego ju je konačno prihvatio Willis.

 

2terminator

2. TERMINATOR

1984

Iako je već snimio Conana, Schwarzeneggerova karijera je naglo krenula uzbrdo nakon što je odigrao ulogu gotovo bez dijaloga – Terminatora, robota koji je poslan iz budućosti da ubije Johna Connora. Terminator ima sve – impresivnog negativca, fantastičnu režiju Jamesa Camerona, te puno uzbuđenja i akcije. I ovaj film bi sigurno bio prvi da ipak nije drugog klasičnog Schwarzijevog filma.

Zanimljivost: U cijelom filmu Scwarenegger izgovara samo 58 riječi, a tri najpoznatije „I’ll be back“ su prvotno trebale glasiti „I’ll come back“.

 

1predator

1. PREDATOR

1987

Kao što smo već spomenuli, akcijski filmovi su jednostavno „cheesy“ i kao takve ih treba prihvatiti. Stoga, i ne treba čuditi što je na prvom mjestu Predator, film bez dobrih glumaca, bez komplicirane priče i samo sa čistom akcijom. A Predator, u kojem Schwarzeneggera i njegov tim napada čudno biće iz svemira, je čistokrvna akcija, i usudit ćemo se reći – jedan od najzabavnijih akcijskih filmova svih vremena!

Zanimljivost:Jesse Ventura(u privatnom životu bivši specijalac koji je početkom stoljeća bio guverner Minnesote), koji u filmu glumi jednog od vojnika, i Schwarzenegger su tijekom snimanja konstantno odmjeravali snage obaranjem ruku. U ¾ slučajeva pobjednik je bio – Ventura!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

1 comment

  1. sveta 21 studenoga, 2015 at 22:29 Odgovori

    Mala ispravka u vezi br.6: Gene Simmons je legendarni BASISTA I OSNIVAČ grupe Kiss,a nikako frontmen… (btw.frontmen grupe Kiss je Paul Stanley)!

Post a new comment

13 pitanja: Tihana Nemčić

Prelijepa Tihana nije samo zgodna, nego je i uspješan nogometni trener!   Viktorija Vojakovac je od kada ste imenovani trenerom postao svjetski poznati klub. Dolazi ...