Kategorije
Film & TV

Najbolje britanske humoristične serije

Amerikanci možda prave najgledanije sitcome, ali Britanci ih prave s inteligentnim humorom

 

10uredu

10. U UREDU

Zaboravite užasnu američku verziju, koju preko Velike bare uporno pokušavaju proglasiti smiješnom. Original je ipak original, a i Ricky Gervais je neusporedivo zabavniji od Stevea Carella. BBC-jeva ekipa pravi dokumentarac o Davidu Brentu, šefu iz snova koji je okrutan, nesposoban i netalentiran, i iako ga svi mrze, uvjeren je da je on idealan šef kojeg svi vole. U uredu možda nema živahne i osebujne likove kao neke druge serije, ali Ricky Gervais je jednostavno briljantan!

 

9patojefantasticno

9. PA TO JE FANTASTIČNO

Britanski humor je najpoznatiji po svom ismijavanju, a Pa to je fantastično je na zub uhvatila društvo opsjednuto pravilima i slavnima. Edina Eddy Monsoon i Patsy Stone su dvije prijateljice koje su odrasle zajedno i koje dijele istu strast – žele biti u trendu, pa će tako raditi baš sve što je trenutno u modi – od odjeće do ispijanja „in“ koktela. Serija prati njihovu „pokondirenost“ kao i borbu s godinama koja im u biti najteže pada.

 

8sljam

8. ŠLJAM

I dok su Muške svinje bile također fenomenalna serija o dva besposličara koji ne rade ništa već žive od državne pomoći izležavajući se pred TV-om s pivom u ruci, ipak se ne mogu nositi sa Šljamom. A sve zbog dva genijalna lika koja su otjelovili nažalost preminuli Rik Mayall i Adrian Edmonson. Richie i Eddie su sve samo ne tipični britanski gentlemani, oni su pravi šljam. Ali, baš zato što su tako gnjusni, što nemaju obraza su tako zabavni. Već sam pogled na njih, bio je dovoljan da se počnemo smijati!

 

7crvenipatuljak

7. CRVENI PATULJAK

U vrijeme kada su svi bili zaluđeni serijom Dr. Who, BBC je ponudio nešto sasvim drukčije – humorističnu seriju smještenu tri milijuna godina u budućnost, o svemirskom brodu u kojem su posljednju primjerak ljudske vrste, hologram, pripadnik vrste humanoidnih mačaka i brodski kompjuter u tijelu robota. Zvučalo je kao nešto što jednostavno ne može uspjeti, ali Crveni patuljak ne samo da je uspio nego je postao kultan!

 

6mrbean

6. MR. BEAN

Još jedan u nizu antipatičnih likova koji misle na sebe, a koje je jednostavno nemoguće voljeti jest Mr. Bean – samac koji doslovno sve iskomplicira jer život shvaća previše jednostavan. Njegovo uvijek isto odijelo, automobil i vjerni pratitelj plišani medo, su samo pojačavali dojam o vječnom dječaku izgubljenom u stvarnom svijetu. Mr. Bean je definitivno bio jedan od najzabavnijih likova 90-tih, a Rowan Atkinson nam je pokazao da se ljude može nasmijati i samo mimikom, bez ikakvih dijaloga.

 

5alloallo

5. ALLO ALLO

Postoji li netko tko ne voli legendarnu seriju o Reneu, vlasniku bara u okupiranoj Njemačkoj koji silom prilika i protivno svojoj volji postaje jedan od najpoznatijih boraca Pokreta otpora? AlloAllo je poseban po tome što je donio nevjerojatnu količinu genijalnih likova pa je na kraju Rene, kao glavni lik, čak i najnezanimljiviji. MadamEdith čije pjevanje tjera goste iz bara, policajac Crabtree koji je uvjeren da zna francuski (iako ga ne zna), Gestapovac HerrFlick, poručnik Gruber koji je „slab“ na Renea, Michelle iz Pokreta otpora… samo su dio prave plejade nezaboravnih likova.

 

4fawltytowers

4. FAWLTY TOWERS

Iako je serija o nervoznom manageru privatnog hotela BasiluFawltyju nije puno trajala (samo dvije sezone) bilo je to i više nego dovoljno da se zauvijek upiše u anale britanskog humora. JohnCleeseova interpretacija Basila je jedna od najboljih koju smo ikada vidjeli u povijesti TV-a, i upravo je on bio taj koji je nosio seriju na svojim ramenima. Njegove reakcije na situacije i pretjerana nervoza, su zarazno zabavni, a iako je Basil bio noseći lik serije i oko njega se sve vrtilo, svojih pet minuta slave odlično je iskoristio i španjolski konobar Manuel.

 

3crnaguja

3. CRNA GUJA

Iako je čudno gledati RowanaAtkinsona kako izgovara (smislene) dijaloge, lik Crnog guje vas jednostavno brzo osvoji. Crna guja je sve samo ne pozitivac, čovjek koji misli samo i isključivo na sebe. Ali njegov cinizam je nešto što privlači, a pogotovo šaljivi pogled na svijet. Crni guja će tako ismijati Britance kroz povijest, a to je nešto što vas jednostavno mora osvojiti. Dodajmo tome i fantastičnog Baldricka i dobili smo još jedan dragulj britanskog humora.

 

2montypython

2. LETEĆI CIRKUS MONTYJA PYTHONA

Leteći cirkus MontyjaPythona je apsolutni klasik, serija skečeva koja je bila ispred svog vremena. Skečevi su ponekad bili toliko suludi da se možete smijati već samo na ideju, a da ne govorimo o izvedbi! A vrhunskih komičara nije nedostajalo – John Cleese, Graham Chapman, Terry Jones, Michael Palin, Terry Gilliam… Sve su to imena koja su nas oduševljavala svojim izvedbama, i imena koje je „Leteći cirkus“ lansirao u orbitu.

1mucke2

1.MUĆKE

Legendarna britanska serija prati avanture braće Trotter koji prodaju sve i svašta, od seks lutki na napuhavanje do „najnovijih“ videorekordera, kako bi preživjeli. Naći slabu točku ovoj genijalnoj seriji je nemoguć zadatak jer baš svi briljiraju. Od Delboya, koji se nakićen svim mogućim nakitom razbacuje (pogrešnim) francuskim izrazima, preko Rodneya koji pokušava voditi normalan život, do strica Alberta čiji je baš svaki brod na kojem je služio u mornarici potopljen i Brzoga koji je sve samo ne brz. Ova serija nudi zabavu baš svaki put kada se reprizira (a reprizira se stalno).

Autor Toni Čeović

Pokretač i urednik Kulta, ljubitelj filmova, obožavatelj U2 i veliki zaljubljenik u formulu 1

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *