Recenzija serije: Momci s Madisona

0

Avanture marketinškog stručnjaka Dona Drapera u muškom svijetu 60-tih privlače veliki broj muškaraca

 

info

Uloge: Jon Hamm, Elisabeth Moss, Vincent Kartheiser, January Jones, Christina Hendricks, Aaron Staton, Rich Sommer, John Slattery

Godina premijere: 2007

Broj sezona: 6

 

Šezdesetih su agencije za oglašavanje imale golem utjecaj na mase. Osobna i profesionalna manipulacija te seksualno iskorištavanje definirali su radna mjesta i sklapali ugovore, a unutar tog svijeta najbolje se snalazio marketinški genij Don Draper (Jon Hamm). Draper je zvijezda Madison Avenije, te je zajedno sa svojim timom iz agencije Sterling Cooper jedan od najboljih u marketinškoj branši. Međutim, privatni život Drapera nije ni približno tako sjajan, te skriva puno tajni. Od mračne prošlosti do nebrojenih ljubavnica, počet će se otkrivati istovremeno utječući i na poslovni uspijeh.

 

gledljivost

Momci s Madisona možda neće svima sjesti, pogotovo na prvu, jer je radnja prilično razvučena i usporena. Naravno, ovo je dramska serija i ako želite akciju bolji izbor su neke druge serije. Međutim, ponekad nam se čini da su Momci s Madisona baš kao i Seinfeld – serija o ničemu. Naime, ponekad će proći, pogotovo u trenutnoj sezoni, cijela epizoda da se baš ništa neće dogoditi. To ne znači da ćete se dosađivati, dapače u prvim sezonama držat će vas svejedno prikovane za ekran. Ipak, aktualna (šesta) sezona kao da se snima samo zato da se snimi. Radnja cijele sezone se slobodno mogla „zbiti“ u nekoliko epizoda, pa se nadamo da je ovo sve uvod za posljednju sezonu koja nam dolazi krajem ove godine.

Naravno, izgubljenost posljednje sezone ne znači da serija nije zanimljiva. Tijekom godina izdogađalo se puno toga i likovi su tijekom vremena krenuli potpuno drugim putevima od početka.Sama serija je prepuna različitih likova od kojih svi imaju zajedničko – nitko nije potpuni pozitivac, dapače ona lošija strana prepuna zlobe kod mnogih prevladava. Čak je Don Draper u mnogim slučajevima ispada asshole. Pete Campbell ie teški ljigavac koji je spreman napraviti sve što je potrebno nebi li uspio baš kao i antipatična Peggy Olson, sposobni pisac koja je isfrustrirana činjenicom da živi u muškom svijetu. Čak i draga i fina Betty Draper, s kojom se ne moguće ne suosjećati, na kraju postala lik kojeg ne želite gledati.

Količina likova za koje želite da nestanu, zajedno sa radnjom koja se kreće puževom brzinom, mnoge odbija od gledanja. Međutim, taj nedostatak istinskog dobra (baš kao u stvarnom životu) je možda najveći faktor koji ljude privlači ovoj seriji, a samu radnju čini zanimljivom.

 

muskost

Šezdesete su godine bilo vrijeme muškaraca. Nećemo sada komentirati je li to bilo dobro ili ne, ali bilo je to vrijeme kada su se tajnice mogle uhvatiti za guzu bez straha od tužbe za seksualno napastovanje, kada su se ispijale litre whiskeya, pušile kutije i kutije cigara dnevno i kada su se poslovi slagali na zajedničkom posjetu javnoj kući. Bilo je to vrijeme u kojem su muškarci bili gospodari. Samim tim, serija koja dočarava to vrijeme i ne može nego biti „za muškarce“.

Glavni lik, Don Draper, pravo je oličenje muškarca tog razdoblja. Marketinški stručnjak koji posao koristi ne samo za posao nego i za užitak, koji odlazi rano a kući, gdje ga čeka žena kućanica, se vraća kasno navečer. Uza sav posao, naravno, nađe se vremena i za ljubavnicu, točnije rečeno ljubavnice. I koliko god takav lik izgledao kao „mutan“, žene ga obožavaju i voljele bi završiti u njegovom krilu, a muškarci bi htjeli biti kao on. Privlačnost Dona Drapera (lika) je tolika da ga je ugledni portal AskMen, proglasio najutjecajnijim muškarcem 2009. godine!

U moru muških uloga, oko kojih se i vrti cijela serije, ističu se dvije žene. Ultraseksi Christine Hendricks izgleda božanstveno u ulozi Joan Harris, tajnice koja točno zna kako će uspjeti u muškom svijetu istovremeno, te January Jones, krhke plavuše koja nam kao bivša Draperova žena Elizabeth najbolje pokazuje kako je izgledala američka kućanica iz 60-tih.

 

kultfaktor

 

72ocjena

Drama nije baš muški žanr, ali za Momke s Madisona se ne može reći nego da je muška serija. Međutim, to što je „muška“ ne znači da kvaliteta izostaje – brojne nagrade, među kojima i 13 Emmyja, najbolje svjedoče o kvaliteti serije. Ipak, kako sezone odmiču radnja postaje manje zanimljiva, a poseban pad zanimljivosti je u posljednjoj, šestoj sezoni, a čak i likovi koji su nam bili zanimljivi polagano postaju čak i iritantni. Sve to u konačnici kvari užitak gledanja.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Novi Mercedes-Benz SL

Snažniji motori, automatski mjenjač 9G-Tronic, Dynamic Select s pet režima rada mjenjača i Active Body Control sustav s funkcijom kontrole naginjanja u zavojima. Visoka prikladnost ...