Mobiteli koji su mijenjali povijest

0

Razvojni put – Prvo su bili veliki pa smo ih smanjivali, a sad ih opet povećavamo

 

 

„Prvi komercijalni mobitel bio je Motorolin DynaTAC 8000X, na tržištu se pojavio 1983. godine, a stajao je vrtoglavih 4000 dolara“

 

Vjerovali ili ne, mobitel je napunio 40 godina! Upravo je toliko vremena prošlo otkad je ‘otac mobitela’ Martin Cooper obavio prvi razgovor. Taj Motorolin inženjer 3. travnja 1973. nazvao je svog kolegu u konkurentskoj kompaniji i rekao mu kako razgovara preko pravog bežičnog uređaja. Bio je to povijesni trenutak koji je označio rađanje danas omiljenog uređaja i ‘stanovnika’ gotovo svakog džepa ili torbe. Dok je razvijao prototip mobilnog telefona, Cooper je bio svjestan da mu visoka cijena neće donijeti trenutačnu popularnost, ali vjerovao je da će mu se dimenzije znatno smanjiti:

„Predviđali smo da će jednog dana mobiteli biti toliko mali da ćete ih moći objesiti na uho“ rekao je danas 85-godišnji Cooper u jednom od svojih posljednjih intervjua. Prve ideje o mobilnim telefonima pojavile su se već 1960-ih kada je američka kompanija AT&T proizvela telefon za automobile. No, Cooper je uvijek želio stvoriti uređaj koji telefonski broj ne bi vezivao uz kuću, ured ili automobil nego uz osobu.

Prvi komercijalni mobitel bio je Motorolin DynaTAC 8000X. Na tržištu se pojavio 1983. godine, a stajao je vrtoglavih 4000 dolara. Cijene su s vremenom padale, uređaji se smanjivali, a prošlo je još puno vremena dok se nisu pojavili i kod nas. Iako je prvi signal HT-ove mobilne mreže u Hrvatsku stigao početkom 1990-ih, do popularizacije mobitela došlo je tek nakon što je Vipnet 1999. uveo svoju prepaid uslugu. Unatoč visokim cijenama poziva, mobilni telefoni i usluge koje su omogućavali vrlo su brzo osvojili i naše ljude. Za Vipnetovim primjerom krenuo je i HT uvevši Simpu, a jedan od značajnijih trenutaka bio je i dolazak trećeg operatera Tele2 2005. čija je cjenovna politika potaknula smanjenje cijena usluga i žešću tržišnu utakmicu.

 

 motoroladynatac

MOTOROLA DYNATAC

1983

Ovim je mobitelom Martin Cooper 1973. obavio prvi poziv. Trebalo je deset godina da postane komercijalno dostupan i to po cijeni od 4000 dolara. Težio je 800 grama i bio visok 25 cm.

 

motorola-microtac

MOTOROLA MICROTAC

1989

Najmanji mobitel dotad proizveden proveo je u djelo ideju da se mobilni telefon nosi u džepu umjesto u velikoj torbi. Ovaj je uređaj postavio standarde za buduću proizvodnju.

 

nokia3210

NOKIA 3210

1999

Jedan od najpopularnijih mobitela u našoj zemlji početkom 2000-ih. Najznačajniji je po tome što je bio prvi mobitel bez vanjske antene što je poslije postao standard.

 

sonyt

SONY ERICSSON T68I

2002

Kad se pojavio, okitili su ga titulom naljepšeg mobitela dotad proizvedenog. No, najznačajniji je po tome što je prvi imao funkcije poput Bluetootha, WAP-a, MMS-a, a krasio ga je i ekran u boji.

 

danger-hiptop

DANGER HIPTOP

2002

Prvi mobitel s ekranom na izvlačenje i qwerty tipkovnicom poput one na računalu. Imao je i mogućnost spajanja na internet zbog čega se smatra jednim od prvih smartphonea u svijetu.

 

blackberry-6210

BLACKBERRY 6210

2003

Bio je prilagođen poslovnim korisnicima kojima je omogućavao lak i brz pristup e-mailu. Uz qwerty tipkovnicu, imao je i pristup internetu i BlackBerry Messengeru.

 

nokian95

NOKIA N95

2007

Lijep i funkcionalan telefon koji je mnogima bio uvod u svijet današnjih pametnih mobitela. Imao je GPS, kameru od 5 megapiksela, brzi internet i veliki ekran za ugodno surfanje.

 

apple iphone

APPLE IPHONE

2007

Mobitel koji je sve promijenio i prvi smartphone s funkcijama koje su ljudi zaista željeli. Odličan dizajn te brz i funkcionalan operativni sustav vrlo su ga brzo učinili najpoželjnijim.

 

htcdream

HTC DREAM

2008

Iako nije bio najljepše dizajniran, ovaj HTC-ov smartphone prvi je koji je došao s Googleovim Androidom. Apple je tako dobio konkurenciju s kojom se i dalje mora nositi.

 

Preuzeto s: vecernji.hr

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Irina Voronina

Desetak sekundi, koliko traje njeno pojavljivanje u Piranih 3DD, bilo je dovoljno da nas podsjeti zašto volimo ovu rasnu Ruskinju     Irina Voronina nikako ...