Mjesec: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Svijet je napustio prvi čovjek koji je hodao površinom Mjeseca, pa njemu u čast donosimo pet zanimljivosti o ovom nebeskom objektu

 

1. KORNJAČE SU PRVE BILE U ORBITI MJESECA

Svi znamo za Armstronga i Aldrina i njihove prve korake po mjesecu, međutim malo tko, gotovo nitko, zna za ulogu kornjača u osvajanju Mjeseca. Sovjeti su 1968. lansirali Zond 5, prvu sondu koja se, nakon leta u orbiti Mjeseca, uspješno vratila na Zemlju. Sonda je nosila kornjače, vinske mušice i crve, a nakon uspješnog spuštanja u Indijski ocean ustanovljeno je da su kornjače žive i zdrave te da su izgubile 10% težine. Bio je to prvi pokus i prvi korak prema osvajanju Mjeseca.

 

2. MJESEČEVA SJENA SE KREĆE BRŽE OD BRZINE ZVUKA

Tijekom pomrčine Sunca Mjesec baca sjenu na Zemlju a brzina kojom se sjena kreće po površini našeg planeta ovisi o tome gdje se promatrač nalazi. Brzina sjene je najsporija oko ekvatora i kreće se oko 1.600 km/h, dok se na Sjevernom polu može kretati čak i brzinom od 7.500 km/h! Dakle, bilo gdje da se nalazili na Zemlji sjena će proći brzinom većom od brzine zvuka, ali kako sjena ne proizvodi zvuk nikad nećemo čuti taj fenomen.

 

3. MJESEC JE NASTAO „VELIKIM UDAROM“

Još jedna stvar koju vjerojatno ne znate jest kako je Mjesec nastao. Međutim, ne brinite se jer niste jedini, čak se ni znanstvenici ne mogu dogovoriti. Trenutna teorija se naziva Veliki udar i po njoj je Mjesec nastao prije 4.6 milijarde godina kada se Zemlja sudarila s nekim sličnim planetom. Od udarca se kamenje sa Zemlje odvojilo i pretvorilo u oblak prašine. Nakon puno, puno vremena oblak se ohladio i pretvorio u masu koja se na kraju pretvorila u Mjesec.

 

4. PLAVI MJESEC JE NASTAO USLJED KATASTROFE NA ZEMLJI

Tzv. plavi mjesec, prirodni fenomen koji se događa svako tri godine, je nastao usljed velike katastrofe koja se dogodila 1883. godine kada je eruptirao vulkan Krakatoa. Peta najveća erupcija koja se dogodila u posljednjih 75.000 godina izbacila je deset kubičnik kilometara prašine i kamenja do visine od čak 45.000 metara! Prema NASA-i, prašina na toj visini je uzrokovala da Mjesec izgleda plave boje, a to je potrajalo čak dvije godine. Kako djelovi kamenja i prašine iz te erupcije još uvijek kruže orbitom, u prosjeku svako tri godine se događa da u Indoneziji gledaju plavi mjesec.

 

5. I MJESEC IMA POTRESE

Jeste li znali da su i potresi na Mjesecu česti kao i oni na Zemlji? Kada su Neil Armstrong i Buzz Aldrin napravili veliki korak za čovječanstvo, nisu išli samo da bi prošetali površinom već i da bi odradili misiju. Jedan od zadataka je bilo i postvljanje pasivne seizmičke opreme koja je pokazala da i Mjesec pogađaju potresi.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments