Mitovi i istine o sijedoj kosi

0

Stalno se susrećemo s nekim mitovima, ali kad su mitovi o zdravlju i ljepoti na tepihu, tu dajemo posebnu pozornost prevenciji. Hoćemo li osijediti, možemo li to spriječiti ili barem odgoditi neizbježno pitanje je na koje mnogi traže odgovor. Što su bapske priče, a što realna slika, pojasnio je njujorški dermatolog Howard Sobel.

Pokoja sijeda najavljuje da ćete biti potpuno sijedi. Ovo je jedan od mitova zbog kojih mnogi muškarci zabrinuto pregledavaju vlasište u nadi da potraga za sijedim vlasima neće biti uspješna. Ipak, dok će nekima to zaista značiti da će tijekom vremena u potpunosti osijediti, evo vesele vijesti, to nije pravilo za svakoga. Možda će pokoja sijeda vlas ostati samo podsjetnik na vaše godine i “na toj se razini i zadržati”.

Ako iščupate jednu sijedu vlas, izrast će dvije. Neće. Ako iščupate sijedu vlas iz tog će folikula izrasti nova, također sijeda. Ali isto samo jedna, pojašnjava Sobel. Ipak, preporuka je da ne čupate sijede vlasi kako ne bi oštetili folikul, bez obzira radi li se o sijedoj ili “običnoj” vlasi.

Ako je vaš otac osijedio u četerdesetima, i vi ćete. Ovo je zaista istina. Genetikom je određeno kada ćete i hoćete li i vi posijediti. Dobar pokazatelj vam može biti informacija kada je vaš otac osijedio.

Pušenje i sunce ubrzat će proces. Ako se neumjereno izlažete sunčevim zrakama bez propisne zaštite i imate naviku pušenja, brže ćete osijediti, tvrdi Sobel. “Ultraljubičaste  zrake i kemikalije iz cigareta mogu uzrokovati iscrpljivanje melanocitnih matičnih stanica koje daju boju vlasima, kaže Sobel.

Učestalo bojanje kose može uzrokovati sijede vlasi. Ne može. Bojanje kose zaista nema nikakve veze s nastajanjem sijedih vlasi.

About author

Večernji

Prvi portal neke novinske kuće u Hrvatskoj stavlja naglasak na kvalitetu tekstova, točnost i pouzdanost informacija. Kliknite vecernji.hr!

No comments