London: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija je izuzetno zanimljiv grad kojega se isplati posjetiti

 

1. LONDON SU OSNOVALI RIMLJANI

Iako je porijeklo imena London nepoznato (postoji više različitih teorija), izvjesno je da se prvi put spominje 121. godine kao Londinium. Međutim, ljudi su prvi put na područje oko rijeke Thames došli još ranije, pa su pronađeni ostaci iz brončanog doba, datirani 1.500 godine p.n.e., kao i ostaci drva za ogrjev čija je starost procijenjena na 4.500 tisuće godina. Rimljani su 43. godine na tom području napravili prvo ozbiljnije naselje, da bi ga 61. godine britansko pleme Iceni spalilo do temelja. Oko 100. godine je izgrađeno novo naselje koje je postalo glavni grad rimske pokrajine Britannice te je tada brojao 60.000 stanovnika. Nakon pada rimskog carstva grad je propadao sve dok ga anglosaksonci nisu počelo naseljavati te je u 11. stoljeću bio najveći grad u Engleskoj.

 

2. U LONDONU SE GOVORI ČAK 300 JEZIKA

London, kao prava svjetska metropola, broji preko osam milijuna stanovnika. Naravno, najviše ih je Britanaca (5 milijuna), a ispred Iraca su Indijci i Poljaci. Značajan broj stanovnika Londona dolazi iz Nigerije, Pakistana, Bangladeša, Jamajke, Šri Lanke i Somalije. Veliki broj narodnosti je doveo do toga da je London pravi multikulturalni grad u kojem se govori čak 300 jezika, po čemu je britanska prijestolnica broj jedan u svijetu! Udio bijelaca iz godine u godinu pada te danas u Londonu živi 59% bijelaca.

 

3. BIG BEN JE ZVONO, A NE TORANJ

London je prepun turističkih atrakcija, a jedna od njih je i Big Ben. Međutim, Big Ben nije niti toranj, niti sat, nego veliko zvono unutar tornja. Sam toranj se zove The Elizabeth Tower, na izgrađen je 1859. godine. Zadnjeg dana svibnja te godine sat je prvi put zavrtio svoje kazaljke, a Big Ben zvona su prvi put zazvonila 11 dana kasnije.

Društvo Big Benu, na popisu najpopularnijih turističkih atrakcija, čini i Westminsterska palača, najveća palača u Britaniji u kojoj zasjedaju oba Doma parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva. Palača je namjerno napravljena na rijeci kako je ne bi mogli opkoliti prosvjednici. U njoj se nalazi osam barova i šest restauranata, a zakonom je u Westminsterskoj palači zabranjeno umrijeti!

 

4. DANAS VOZE SAMO DVA AUTOBUSA NA KAT

Do 1907. godine autobusi i omnibusi su bili bojani različitim bojama, ovisno o liniji na kojoj su prometovali. Zbog žestoke konkurencije među prijevoznicima, najveći od njih (London General Omnibus Company) je odlučio obojati sve svoje autobuse u crvenu boju kako bi se razlikovao od ostalih, a za označavanje linija je počeo koristiti brojeve.  Nažalost, osim u turističke svrhe, legendarni autobusi na dva kata danas voze na samo dvije ikonske linije – ruta 9 (Kensington High Street –Aldwych) i ruta 15 (Trafalgar Square – Tower Hill).

Osim autobusa, kultni su i britanski taksiji. A da bi postali taksisti u Londonu, vozači moraju poznavati doslovno svaku ulicu u gradu, kao i sve zanimljivosti. Učenje za polaganje tako traje između dvije i četiri godine.

 

5. LODNON JE MEKA STAND UP KOMEDIJE

London je grad u kojem čak 84% stanovnika smatra da je kulturna scena izuzetno važna za visoku kvalitetu života. Tako se u Londonu održi preko 250 festivala, uključujući i najveći svjetski ulični festival – The Notting Hill Carnival. Čak 17.000 glazbenih koncerata se održi tijekom 365 dana, a najveće zvijezde nastupaju u poznatoj O2 Areni. Petina britanskih kina se nalazi u Londonu, a oni koji više vole predstave mogu svaki dan birati između 200 različitih predstava!

Ipak, London je poznat i kao vodeći grad u svijetu kada je riječ o stand-up komediji. Počevši od manjih pozornica u pubovima na kojima se po prvi put predstavljaju nova imena, pa do velikih arena u kojima nastupe drže velike zvijezde poput Chrisa Rocka ili Ricky Gervaisa, London ima daleko najveći dnevni broj standup predstava.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Kako je nastao Twin Peaks?

Više od dvadeset godina nakon kraja kultne serije, autori navodno imaju već gotov scenarij novih epizoda. Ali, kako je uopće došlo do stvaranja Twin Peaksa? ...