London 2012: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Večeras počinju Olimpijske igre na kojima će nastupiti preko 10.000 sportaša

 

1. LONDON JE PRVI GRAD S TRI DOMAĆINSTVA IGARA

Nakon što su Birmingham i Manchester imali neuspješne kandidature Britanci su odlučili ponov kandidirati London. Na odluci donesenoj u Singapuru 2005. godine London je proglašen pobjednikom u konkurenciji Moskve, New Yorka, Madrida i Pariza, pobjedivši Pariz u zadnjoj rudni za samo četiri glasa. London je tako postao prvi grad koji je tri put bio domaćin Ljetnih igara, prije ove godine bili su domaćini 1908. i 1948. godine.

 

2. LOGO IGARA JE IZAZVAO KONTROVERZE

Napravljena su dva logoa igara, jedan za kandidaturu i drugi konačni. Logo, dizajniran od strane Wolff Linsa predstavlja brojku 2012. Međutim. logo nije dobro primljen kod publike pa se, u anketi BBC-a, čak 80% ispitanika izjasnilo nezadovoljnim logom. Neki su išli čak toliko daleko da su u logou vidjeli Lisu Simpson u akciji oralnog sexa, drugi su vidjeli obrnuti kukasti križ dok su Iranci prijetili nenastupanjem jer je, po njihovom mišljenju, logo izgledao kao riječ Zion.

 

3. OLIMPIJSKE IGRE SU NAJBROJNIJE NATJECANJE NA OTOKU

S preko 10.000 sportaša iz 204 države Olimpijske igre u Londonu su najbrojnije igre na Otoku, ostavivši po broju natjecatelja iza sebe OI iz 1948. i Igre Commonwealtha održane 2002. u Manchesteru.

Među 204. države koje nastupaju neće biti i sportaši iz Nizozemskih Antila, Južnog Sudana i Kosova koji će nastupiti pod zastavom Olimpijskog odbora.

Novost je i da će pod zastavom Saudijske Arabije po prvi put nastupiti i sportašice – i to dvije.

 

4. ŽENSKI BOKS ĆE PRVI PUT BITI U PROGRAMU IGARA

Preko 10.000 sportaša će se natjecati u 26 sportova i ukupno 39 disciplina. Novost u programu je ženski boks a nastupit će ukupno 36 boksačica u tri težinske kategorije. Nažalost, iz programa su ispali baseball i softball, dva sporta koja su bila u programu u Pekingu. Umjesto izbačenih disciplina organizatori su razmišljalji o uvođenju karatea, squasha, golfa, rolanja ili ragbija. U finalni izbor su ušli karate i squash ali niti jedan sport u konačnici nije dobio dvije trećine potrebnih glasova.

 

5. STREAKERE OČEKUJU VISOKE KAZNE

Engleska je majka streaker, odnosno golaća koji uljeću na terene. Zbog toga su organizatori unaprijed poslali upozorenje svima kojima padne na pamet skinuti se i utrčati na teren. Svako utrčavanje će se kažnjavati s minimalno 20.000 funti a ukoliko netko uleti gol reklamirajući neke proizvode i bradnove kazna može biti i drastično veća.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Obračun stoljeća na UFC-u 158!

Dugoočekivani dvoboj GSP-a i Diaza konačno će se održati u subotu!   „Usprkos vrhunskom MMA umijeću, Nick je vrlo kontroverzna osoba koja redovito vrijeđa protivnike, ...