Leteći Gregor vladar skakaonica

0

Nevjerojatni Austrijanac Gregor Schlierenzauer drugu godinu za redom je pobjednik turneje Četiri skakonice, a samo mu dvije pobjede nedostaju da bude i službeno najuspješniji svih vremena

  

„Ako niste ljubitelj skokova, dominaciju Schlierenzauera je najlakše usporediti s dominacijama Jordana u košarci, Messija u nogometu, Gretzkog u hokeju ili Bolta u atletici“

 

Drugu godinu zaredom fenomenalni Austrijanac Gregor Schlierenzauer je pobjedio na prestižnoj turneji Četiri skakaonice. Pobjedu na turneji potvrdio je prvim mjestom na posljednjoj postaji nekadašnje Novogodišnje turneje u Bischofshofenu. Iza njega je ostao drugoplasirani u poretku turneje Anders Jacobsen, čime je nastavljen petogodišnji niz pobejda Austrijanaca na turneji. Ovo je inače 45. pobjeda Schlierenzauera u karijeri, nevjerojatan rezultat za mladića koji je danas proslavio svoj 23. rođendan. Još mu samo jedna pobjeda nedostaje do izjednačenja po broju pobjeda s velikim Fincem Mattijem Nykaenenom, koji je, ne još za dugo, rekorder po broju pobjeda! Sličnost između letećeg Gregora i Nykaenena je srećom samo u rezultatima na skakaonicama. Svi koji prate skokove sigurno znaju za Finčeve probleme s alkoholom, napade na suprugu, te pokušaj ubojstva prijatelja i njegove obitelji zbog kojeg je i osuđen na 26 mjeseci zatvora.

 

JUNIOR KOJI OBEĆAVA

Baš kao i Nykaenen, i Schlierenzauer je od malih nogu pokazivao da je čudo od djeteta. S osam godina počeo trenirati skijaške skokove u poznatom SV Innsbruck–Bergisel klubu. Samo tri godine kasnije, zbog svog talenta, zapeo je za oko predstavnicima Fischer skija koji su potpisali ugovor s njim. Dosta važniji bio je njegov idući ugovor koji je dobio zahvaljujući ujaku Makrusu Procku, osvajaču tri medalje na Olimpijskim igrama u sanjkanju. Ugovor, koji i dan danas traje, je Schlierenzauera stavio pod okrilje giganta Red Bulla.

Prvi veliki rezultat, dječaka koji je od rođenja gluh na lijevo uho, stigao je u veljači 2006. kada je pobjedio na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Kranju. Nedugo nakon toga ubilježio je i svoj prvi nastup u Svjetskom kupu osvojivši u svom debiju odlično 24. mjesto u Oslu.

 

POBJEDA VEĆ U TREĆEM NASTUPU

U sezoni 2006/07 Gregor je počeo svoju prvu sezonu među najboljim seniorima. Nakon što je propustio prvo natjecanje u Kuusanu, u norveškom Lillehammeru mu je prvi dan postolje izmaklo za dlaku, ali je već dan iza osvojio prvo mjesto. Povijest ne padi da je neki rookie pobjedio u svom tek trećem nastupu. Zvijezda je bila rođena, a kako je sezona odmicala počela je sjajiti još većim sjajem. Na svojoj prvoj turneji Četiri skakaonice pobjedio je u Oberstdorfu i Bischofshofenu, bio četvrti u Garmischu ali ga je tek 11. mjesto u Innsbrucku koštalo ukupne pobjede. Sezonu, koju je uveličao i timskim zlatom na Svjetskom prvenstvu u Saporu, je na kraju završio na 4. mjestu, samo iz razloga što je trener reprezentacije Alexander Pointner smatrao da je premlad za letove u Planici. Da se pojavio u Sloveniji vjerojatno bi debi sezonu završio na fantastičnom drugom mjestu.

Iduća godina je donjela nevjerojatne duele s Morgensternom, kao i titulu Svjetskog prvaka u letovima. Iako je pobjedio u zadnja četiri natjecanja, uključujući i dvostruku pobjedu na Planici, sezonu je završio na drugom mjestu.

 

OBARANJE SVIH MOGUĆIH REKORDA

Iduća godina bila je najbolja do sada za mladog orla. Pobjedio je u rekordnih13 natjecanaja u Svjetskom kupu, od čega šest za redom čime je izjednačio prijašnji rekord. Čak 20 puta se penjao na postolje (novi rekord) te je postao prvi skakač koji je u sezoni probio granicu od 2.000 bodova (2.083)! Slavlje povodom njegove prve titule pobjednika Svjetskog kupa donekle je zasjenila ozljeda na kraju sezone koja je ostavila posljedice na sezoni 2009/10. Iako je slavio na osam postaja Svjetskog kupa Schlierenzauer sigurno nije bio zadovoljan s dvije individualne brončane medalje na Olimpijskim igrama u Vancouveru te zlatom u momčadskom natjecanju.

Nova ozljeda koljena sprječila ga je da nastupi na prva dva natjecanja na turneji Četiri skakonice 2011. godine, a do kraja sezone uspio je pobjediti na dva natjecanja te osvojiti tri zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u Oslu. Svoju prvu ukupnu pobjedu na Četiri skakonice osvojio je prošle godine, pobjedivši u Oberstdorfu i Garmishu a kako je počeo očekuje nas još mnogo njegovih pobjeda.

Ako su vas svi ovi podaci o pobjedama zbunili, pogotovo ako niste ljubitelj skokova, dominaciju Schlierenzauera je najlakše usporediti s dominacijama Jordana u košarci, Messija u nogometu, Gretzkog u hokeju ili Bolta u atletici. A dominaciji kao da nema kraja. Osim ako, što je malo vjerojatno, krene stopama Nykaenena. 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Je li oralni seks siguran?

Uvjereni smo da smo korištenjem kondoma pri penetraciji zaštićeni od bolesti, ali zaboravljamo da smo pri oralnom većinom nezaštićeni   Većina muškaraca je sigurna da ...