Kult: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Nakon sedam godina postojanja, znate li baš sve o nama?

 

1. KULT SE TREBAO ZVATI MAX

Možete li zamisliti da danas klikate max.com.hr? Nastanak Kult je počeo čak više od godinu dana prije nego je izašao prvi broj, a prvotna ideja je bila da se magazin zove Max. Zašto Max? Umislili smo da ćemo moći ponuditi maksimalan užitak! I koliko god ime Max zvučalo dobro, dvije važne prepreke su se pojavile na putu. Prva, u Italiji je postojao magazin istog naziva i jako slične tematike, što nas i nije toliko zabrinjavalo. Međutim, druga stvar nas je na kraju odbila od tog imena – previše je zvučalo kao ime za psa! I tada se odjednom pojavilo ime Kult! Međutim, trebali smo se zvati Kult magazin jer je svojedobno Lupino imao čaospis naziva Kult, ali kako ga nije zaštitio, a časopis je prestao izlaziti dugo prije izlaska našeg prvog broja, na kraju je ostalo jednostavno – Kult.

 

2. VALENTIĆI SU KUMOVI KULTA

Na promociji prvog broja Kulta imali smo čast ugostiti i neke celebrityje. Voditelj programa je bio Ribafish, naš idol i uzor, čovjek koji je zaslužan za naš tadašnji slogan Totalno drukčiji od drugih! Na promociju smo pozvali i Valentiće, tada još nevjenčani par Mirnu Maras i Maria Valentića, koji su nam samo par mjeseci kasnije vodili izbor Miss Sporta u našoj organizaciji. Međutim, malo je poznato da su Mirna i Mario bili u ulozi kumova Kulta. Nažalost, promociju ćemo pamtiti i po najvećoj gluposti koju smo ikada napravili. Želeći biti čisto dubrovački magazin s isključivo Dubrovkinjama na naslovnici uspjeli smo odbiti Mirnu Maras za slikavanje za naslovnicu! Kasnije smo slikavali Ivu Jerković i Aleksandru Grdić, ali Mirnu više nismo imali prilike jer nam Nova TV to nije dopuštala. Da je barem moguće vratiti vrijeme!

 

3. KULT JE IMAO TRI HRVATSKE EKSKLUZIVE

Biti originalan je u današnje vrijeme recikliranja svega i svačega gotovo nemoguće! Ipak, sa dvije stvari uspjeli smo biti pioniri ne samo u Dubrovniku nego i cijeloj Hrvatskoj. Naš prvi rođendan odlučili smo proslaviti s našom ljubimicom Sanjom Metković na naslovnici. Ali ne na običan način, već s prvom Povuci i svuci naslovnicom! Ideja je u biti bila jednostavna, dvije naslovnice, gornja manja, donja veća. Na jednoj Sanja u rublju, na drugoj Sanja bez ičega. Ipak, koliko god ideja bila jednostavna čitatelji su potezali i potezali naslovnicu, ne shvaćajući kako sve funkcionira. A sve što je trebalo učiniti jest – okrenuti stranicu!

Za dvadeseti broj odlučili smo napraviti nešto što će biti manje komplicirano za objasniti, pa smo broj sa Sonjom Marić na naslovnici napravili sa dvije različite naslovnice. Kupci su tako mogli birati između dvije potpuno različite naslovnice, što nekim čudom prije nas (tada) nije napravio nitko drugi u Hrvatskoj. Za 50. broj smo mislili napraviti 50 različitih naslovnica, ali smo brzo odustali kada smo dobili troškovnik!

I posljednja ekskluziva je stigla nakon gašenja tiskanog izdanja kada smo dva broja izdali isključivo na našoj web stranici. Magazin se mogao jednostavno čitati, uz pravi zvuk i animaciju listanja stranica. Nismo otkrili toplu vodu, tako su se mogle čitati neke novine, ali nitko to nije napravio isključivo na webu! Na kraju smo odustali od toga jer je portal nudio više mogućnosti i lakše čitanje nego digitalno izdanje magazina.

 

4. KULT JE REKLAMIRAO „NE KUPUJTE KULT!“

Zvuči nestvarno zar ne? Ipak, i to se dogodilo, a sve zahvaljujući našoj amaterskoj greški. Naime, radeći naslovnicu s Leonom Rajačić uredno smo obradili sliku za naslovnicu (Photoshop je potreban i najsavršenijim djevojkama), ubacili naslove, posložili cijeli magazin, poslali ga u tisak, dočekali na kisocima… i na naš užas shvatili da je izašla neobrađena slika na naslovnici!!! Ni dan danas nam nije jasno kako se to moglo dogoditi, ali s kioska nas je gledalo Leonino čelo puno prištića! A s obzirom da je naslovnica rađena na najkvalitetnijem sjajnom kunsdruck papiru sve je bilo još uočljivije!

Posramljeni, pokrenuli smo reklamu isprike uz poziv čitateljima da je bolje da preskoče ovaj broj. Na različitim forumima smo optuženi da se igramo obrnute psihologije, te da u biti pozivamo ljude da je kupe, iako nam to nije bilo ni na kraj šameti. Na kraju se dogodilo upravo to – zainteresirani što smo zabrljali ljudi su trčali kupiti Kult, pa nam je taj broj jedan od najprodavanijih svih vremena. Međutim, to je značio i veći broj podsmjeha na račun naše greške!

 

5. SANJA METKOVIĆ JE KULTOVA NAJVEĆA LJUBAV

Da je Sanja Metković djevojka koju daleko najviše volimo to i vrapci na grani znaju. Volimo je toliko da je četiri puta bila na naslovnici Kuta, najviše od svih djevojaka. Leona Rajačić je bila tri puta, a Ana Perduv i Aida Šipčić po dva puta. Zašto toliko volimo Sanju? Teško je to objasniti, jer pravu ljubav je uvijek teško objasniti. Osim što je ubitačno seksipilna, Sanja je i jako draga i zabavna cura u koju smo se zaljubili na prvi pogled kada nam ju je, današnji dizajner u usponu Natalio Đangradović, doveo na probno slikavanje. Sanja se brinula hoćemo li biti zadovoljni a mi smo odmah na prvu znali da imamo dragulj u rukama. I baš je to jedan od razloga zbog čega nam je Sanja broj 1, jer Sanja je bila naše prvo otkriće. Aida Šipčić je nosila revije po cijelom svijetu, Leona Rajačić je bila Miss Alpe Adria, Ivana Gržetić Miss Universe, baš kao i Ivana Paris. Ali Sanja je postala dubrovačka zvijezda nakon što je počela krasiti naše naslovnice! Kad se bolje promislimo, nismo je odavno slikavali…

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

10 strip junaka našeg djetinjstva

Stripovi iz Zlatne serije i Lunov magnus stripa  bili su obavezno štivo svakog dječaka 80-tih i početkom 90-tih, a ovih 10 strip junaka smo obožavali ...