Kontroverzni dokumentarci o drogama

0

Droge su uvijek zanimljiva tema, a ovi su dokumentarci podigli najviše prašine

 

10. MAGIC TRIP

2011

Prije 50-tak godina Ken Kesey, autor Leta iznad kukavičjeg gnijezda, je uzeo psihodelično obojeni kombi i s njim napravio turu po cijelom SAD-u. 50 godina kasnije, Alex Gibney i Alison Ellwood su koristeći isključivo njihove snimke napravili zanimljivi dokumentarac koji je u biti dvosatni dokumentarac o uživanju LSD-a.

 

 

9. ADDICTION

2013

Addiction je cijeli niz Viceovih dokumentaraca, a ono o čemu ovdje pišemo je sedma epizoda i odnosi se na duhan koji se u biti i ne smatra drogom. Međutim, u Indoneziji se ogroman novac vrti oko pušenja koje je stvar svojevrsnog nacionalnog ponosa. Šestogodišnjaci koji puše, čovjek s rakom pluća kojem je terapija još više pušenja, pušenje radi ljepšeg tena…

 

 

8. STONED MOMS: THE MARIJUANA INDUSTRY’S GREATEST UNTAPPED MARKET

2014

Viceovi dokumentarci su nešto što i inače morate pogledati, ali ovaj je posebno zanimljiv jer donosi priču o srednjovječnim ženama i marihuani! Filmska ekipa vodi jednu ženu po mjestima gdje se može biti „high“, predstavljajući tako stranu koja tvrdi da druženje s travom nije loša ideja!

 

 

7. HOW TO MAKE MONEY SELLING DRUGS

2012

Ovaj je dokumentarac poseban jer ima veliki broj celebrity camea, poput Eminema, 50 cent, Susan Sarandon… Svi oni pričaju o svojim iskustvama sa drogama, dok će bivši i sadašnji policajci, dileri i DEA agenti govoriti o načinima zarade na drogama. Posebno zanimljiv je dio s bivšim narko bossovima!

 

 

6. THE UNION: THE BUSINESS BEHIND GETTING HIGH

2007

Ovaj odličan dokumentarac nam predstavlja obje strane priče na primjeru posla sa drogama u Vancouveru. Koristeći arhivske snimke Georgea Busha, moćnika farmaceutskih kompanija kao i samih uzgajivača marihuane, imat ćete jedinstveni uvid u priču kako nastaje rat protiv droge, ali i kako izgleda njihova „borba za preživljavanje na tržištu“…

 

 

5. AMERICAN ADDICT

2002

Da nešto ne štima s farmaceutskom industrijom svima je već odavno jasno, a u razgovorima s glavešinama farmaceutskih kompanija i bivšim direktorima i zaposlenicima, producenti ovog dokumentarca će vam otkriti kako vam se pod tabletama prodaje „legalna“ droga o kojoj ćete vrzo postati ovisni.

 

 

4. THE HOUSE I LIVE IN

2012

Zanima li vas kako droga ide od proizvođača preko dilera do krajnjih korisnika, pa čak i onih u zatvorima? Pogledajte ovaj odličan dokumentarac u kojem će vam cijelu priču ispričati dileri, zatvorenici, suci i agenti. Svoje mišljenje će dati i različiti profesori, znanstvenici, ali i autor fenomenalne serije The Wire!

 

 

3. COCAINE UNWRAPPED

2011

Da najveće žrtve droga nisu ovisnici po SAD-u i razvijenijim državama svijeta, nego obitelji u Kolumbiji, dokazuje ovaj odličan dokumentarac koji nam donosi priču o tome kakav efekt droge i ratovi oko droga imaju na ovu zemlju. Priča je pričana iz kuta samih ovisnika s ulica Kolumbije, kao i samohranih majki koje moraju raditi za dilere kako bi hranile svoju djecu.

 

 

2. GANJA QUEEN

2007

Putovanje 27-godišnje Australke u Bali se pretvorilo u noćnu moru kada su u njezinoj torbi pronađena četiri kilograma droge. Schapelle Corby je proglašena krivom te osuđena na 20 godina, a ovaj dokumentarac prati njezinu priču te analizira cijelu situaciju – tko joj je smjestio? Dokumentarac je sniman za vrijeme suđenja, a Corby je danas puštena iz zatvora ali ne smije napustiti Indoneziju prije 2017.

 

 

1. COCAINE COWBOYS

2006

Tijekom 70-tih i 80-tih Miami je bio doslovno opsjednut kokainom, a cijela ta situacija je inspirirala filmove i serije poput Lica sa ožiljkom i Poroka Miamija. Ovaj odličan dokumentarac nam donosi priču o tome kako je droga iz Kolumbije dolazila na Floridu te kakav je utjecaj imala na Miami. I to sve kroz razgovore s kraljevima droge, plaćenim ubojicama, dilerima pa čak i političarima!

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments