Koliko je dobar Galaxy S IV?

0

Vjerojatno najbolji pametni telefon na tržištu konačno je i službeno predstavljen

 

„Nešto je veći, tanji, lakši i – plastičan, a izgledom i dizajnom napravljen je odmak od Appleovog iPhonea“

 

Samsung je za predstavljanje četvorke u legendarni njujorški Radio City Music Hall, dvoranu s oko šest tisuća sjedala, doveo izvođače s Broadwaya i kompletni orkestar, a sve je bilo prenošeno uživo i na Times Squareu, gdje su postavljene stolice za prolaznike koji požele pogledati predstavu. Prijenos uživo na YouTubeu pogledalo je oko 462 tisuće ljudi.

S IV nastavlja gdje je njegov prethodnik stao. Nešto je veći, tanji, lakši i – plastičan, a izgledom i dizajnom napravljen je odmak od Appleovog iPhonea. Ulazi u birano društvo: u približno sličnoj kategoriji po specifikacijama zasad su tek Sonyjeva Xperia Z, HTC-ov One i LG-ov Optimus G Pro. Zaslon je Super HD AMOLED, dijagonale pet inča (12,7 centimetara), razlučivosti 1.080 piksela (441 ppi). Prekriven je staklom tipa Gorilla 3.

Pokreće ga četverojezgreni procesor Snapdragon na 1,9 GHz. U Aziji i Europi u prodaji bi se, kažu, trebala pojaviti verzija s dugo očekivanim osmojezgrenim procesorom Exynos 5 Octa. Uz dva gigabajta RAM-a, dolazi s 16, 32 ili 64 GB ugrađene memorije, proširive s karticom mikroSD.  Operativni sustav je Android 4.2.2 Jelly Bean, a čini se da većih promjena u TouchWizu, Samsungovoj verziji Androida, nema. S IV je manji od očekivanog, pa čak i onog što je Samsung sam najavljivao. No, to je bio slučaj i s trojkom, pa je svejedno postala jedan od najpopularnijih pametnih telefona na svijetu. Cijena zasad nije objavljena.

Što je novo? Puno se pričalo o upravljanju očima i gestama, pa krenimo od toga. Prateći pokrete vaših očiju, S IV će reagirati kad skrenete pogled sa zaslona koristeći neku od značajki sa zajedničkim nazivnikom Smart. Smart Pause će tako zaustaviti video, a Scroll listati tekst koji čitate ako nagnete mobitel. Upravljanje pokretima omogućuje da, primjerice, preskočite pjesmu ili otvorite web-stranicu bez doticanja uređaja. Zasad radi samo s nekim Samsungovim aplikacijama.

S Voice, aplikacija za glasovno upravljanje, dobila je novu značajku – Voice Drive – namijenjenu korištenju tijekom vožnje, ako automobil ima ugrađen Bluetooth. Pročitat će vam SMS-ove, poslati odgovore na njih, ponuditi glasovnu navigaciju i vremensku prognozu te nazvati osobu koju trebate dok su vam ruke na volanu. Na tom je području Samsung zaostajao za Appleovom Siri i Googleovim alatom. Ostaje za vidjeti jesu li uspjeli smanjiti tu razliku. No izvjesno je kako i u tom divu potrošačke elektronike smatraju kako glasovno upravljanje uređajima nije prolazna moda.

Knox je sigurnosna značajka koja služi za razdvajanje poslovnih i privatnih poziva, e-pošte i aplikacija. S IV je prvi uređaj koji nudi takvu mogućnost, čime se uklapa u rastući trend ‘bring-your-own-device’ (kraće, BYOD) iliti korištenja privatnih uređaja u poslovne svrhe.  Dual Video Call omogućuje korištenje obje kamere istovremeno, kako bi se moglo vidjeti i onog koji snima i sve koje se snima.

Ima i čudnih dodataka. Među njima je Dual Camera, opcija koja na fotografiju dodaje i osobu koja je stvara, ali unutar lebdećeg okvira. Ili mogućnost da fotografiji dodate audio zapis (Sound & Shot). Air View, kao i na Noteu 2, daje informacije o sadržaju ako zastanete prstom iznad njega. Primjerice, tako ćete dobiti opsežniji pregled e-maila bez otvaranja same poruke. Drama Shot ispuca 12 fotografija zaredom i prikaže ih u slijedu, ali spojene u jednu fotografiju. Dodana je i opcija za brisanje pojedinosti koje ne želite s fotografija. Group Play stvara privatnu mrežu u kojoj vlasnici četvorke u neposrednoj blizini mogu dijeliti sadržaje ili se zajedno igrati. Kad se upari s opcijom Share Music, pretvorit će uređaje u zvučnike, koji puštaju istu pjesmu istovremeno.

S Health nova je aplikacija, koja služi kao dnevnik vježbanja i prehrane. Ima brojač koraka, a možete i snimati svoje obroke kako biste pratili koliko kalorija unosite i kakve su vam prehrambene navike. Samsung također planira prodavati i narukvicu za fitnes, digitalnu vagu te pojas za mjerenje tlaka, pulsa, razine šećera u krvi i težine. S Translator služi, kao što mu ime kaže, za prijevode. Na raspolaganju je deset jezika, za prijevod u govoru ili pismu. Može se povezati s drugim aplikacijama, kao što su e-mail, SMS…

Adapt Display prilagođava osvjetljenje ekrana sadržaju koji gledate. Adapt Sound ima istu funkciju, samo za zvuk. Optical Reader može snimiti, recimo, vizitku i podatke s nje prebaciti u adresar.  WatchON je daljinski upravljač za televizor te poneke DVD playere. Konačno, tu je Story Album, niz predložaka koji omogućuju stvaranje digitalnog fotodnevnika.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Koja vina idu uz koje jelo?

Većina nas koristi isto vino za sve prilike, ali doživljaj jela će vam se drastično promijeniti ukoliko uz njega izaberete i odgovarajuće vino   1. ...