Koliko često povećavati težinu?

0

Napredak je kod vježbanja moguć jedino ukoliko progresivno povećavate opterećenje

 

„Ako trebate raditi četiri seta od osam ponavljanja, a  vi radite po sedam, šest, pet, četiri ponavljanja tada niste spremni“

 

Ako radite bilo kakav oblik treninga sa težinama najvažniji čimbenik u rutini treninga nije vježba, raspored, intenzitet treninga, volumen ili frekvencija koje postavite. Iako su to važni čimbenici, nisu i najvažniji. Umjesto toga, najvažnije je progresivno opterećenje, odnosno povećavanje težine, tj. zahtjeva tijelu kroz trening. Ovaj čimbenik može poboljšati ili poništiti sve ostale čimbenik!

Progresivno opterećenje se najćešće izvodi tako da se postepeno povećava težina na svakoj vježbi. U protivnom, ukoliko ne podižete težinu, nećete dobiti pozitivne rezultate. Kada smo to definirali, postavlja se pitanje koliko često trebate povećavati težinu koju podižete? Postoje dva različita odgovora na ovo pitanje, zavisno od rutine treninga kojeg radite.

Ukoliko radite po već ranije osmišljenom programu, već je i definirano kada i koliko se povećava opterećenje na svakoj vježbi. Dakle, odgovor je već poznat. Međutim, ukoliko radite po programu koji nije definiran tada trebate povećavati težinu sami, što je češće moguće. naravno, sve ovisi koliko ste tjelesno sposobni, ali što češće povećavate težinu, vaše tijelo će brže i više napredovati.

Ipak, izuzetno je važno da ne naglite. Situaciju treba gledati razumno – prvo morate biti tjelesno spremni za povećanje, pa tek onda i povećati težinu. Cilj je napredak pa ne smijete „slučajno“ dodavati težinu već planirano. Ukoliko niste spremni za povećanje napredak će izostati. Forma će nestati, željeni mišići na kojima radite neće napredovati, ponavljanja će pasti ispod željene razine, a povrede će biti česte. Dakle, ako trenutno dižete težinu na nekoj vježbi koja vam je i dalje malo poteška, onda niste još spremni za povećanje. Ako trebate raditi četiri seta od osam ponavljanja, a  vi radite po sedam, šest, pet, četiri ponavljanja tada niste spremni. Tada se ne koncentrirajte na povećanje težine, već na povećanje broja ponavljanja. Tek kada uspijete u povećanju broja ponavljanja, spremni ste na povećanje težine.

Važno je istaknuti da nećete ravnomjerno moći povećavati težinu kod svih mišićnih skupina. Svaka mišićna skupina je različita, pa tako i napreduje različitom brzinom. Naravno, sve ovisi i o tome koje mišićne gupe želite izraditi. Također, važno je istaknuti da se progresija s vremenom usprava. Najveća progresija je na početku, dok se nakon nekog vremena počne usporavati. U tom trenutku, budite sigurni da neće moći povećavati težinu često na bilo kojoj vježbi.

Dakle, bez obzira koji je scenarij, ako vam je cilj dobiti najbolje rezultate što je brže moguće, onda se primarno trebate fokusirati na povećanje napretka što brže možete i na povećanje težine koju podižete što češće moguće.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Zašto gledati Fresh Off The Boat?

Nova zabavna humoristična serija u kojoj mali Eddie rastura!   1. HUMOR Osim Uvijek je sunčano u Philadelphiji i Brooklyn Nine-Nine, današnjim serijama jednostavno nedostaje ...