Kapetan Amerika: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Izlaskom novog filma red je da vas naučimo neke nove stvari o ovom zanimljivom superjunaku

 

1. STAN LEEJEV PRVI URADAK JE PRIČA ZA KAPETANA AMERIKU

U svijetu stripa ne postoji jače ime od Stana Leeja, čovjeka koji nam je donio Spider-Mana, Hulka, X-Men, Iron Mana, Thora i Fantastičnu četvorku. Svoju karijeru u industriji stripa počeo je davne 1939. godine kada se kao asistent zaposlio u Timely Comicsu. U pauzi između serviranja kave za šefove i oštrenja olovki, Lee je pisao pričice za stripove, a njegova prva objavljena priča je treći strip Kapetana Amerike –  Captain America Foils theTraitor’s Revenge, objavljena 1941. godine. U njoj je Kapetan Amerika po prvi put bacio svoj štit na neprijatelja, a štit mu se poput bumeranga vratio u ruke – potez koji mu je danas zaštitni znak.

 

2. POPULARNOST MU JE NAGLO PALA KRAJEM 40-TIH

Sasvim očekivano, svoje najbolje dane Kapetan Amerika bilježi za vrijeme drugog svjetskog rata, kada je služio i za podizanje morala vojnicima na bojišnicama širom svijeta, kao i Amerikancima koji su na svom tlu iščekivali vijesti o svojim najmilijim. Krajem 40-tih, popularnost je naglo počela padati, baš kao i većini ostalih superjunaka. Autori su pokušali ubaciti humor ne bi li podigli popularnost, ali bez uspjeha, a ni Stan Leejev pokušaj oživljavanja stripa, ovaj put suprostavljajući Kapetana Ameriku komunistima, nije uspio. Tek je krajem 60-tih Kapetan Amerika ponovo pokrenut, uz objašnjenje da su se neki drugi agenti brinuli za sigurnost SAD-a u odsutnosti Amerike.

 

3. AMERIKIN ŠTIT ORIGINALNO NIJE BIO OKRUGAO

Iako smo navikli da je štit Kapetana Amerike okrugao, u prvoj epizodi je bio u obliku standardnih grbova tipa trokuta. Međutim, mjesec dana ranije u izdanju konkurentskog izdavača stripova izašao je strip novog strip junaka imena Shield koji je imao sličan štit. Kako su se izdavači Shielda pobunili te prijetili tužbom, već u drugoj epizodi Amerikin oblik štita je promijenjen u danas prepoznatljivi oblik. Shield je u međuvremenu brzo propao a Kapetan Amerika je i danas poznat. Kao priznanje svojim korijenima, u prvom filmu Kapetan Amerika: Prvi osvetnik, originalni štit se pojavljuje u jednoj sceni.

 

4. STEVE ROGERS NIJE UVIJEK BIO PONOSAN NA SVOJ NAZIV KAPETAN AMERIKA

Malo tko se od nas slaže s politikom SAD-a, ali nikada ne bi očekivali da na politiku svoje domovine ponosan neće biti i netko tko se naziva Kapetan Amerika! Tijekom Watergatea Amerika je promjenio ime u Nomad, ali je nakon nekog vremena odlučio da želi predstavljati američki ideal, a ne vladu svoje države. Međutim, nije niti to dugo trajalo jer je, nakon što se otkrila dublja korumpiranost vlade, ponovo odlučio odustati te je postao agent. Kada je izbio rat u Iraku, Marvel je napravio seriju stripova u kojima se događa građanski rat, a Kapetan Amerika se ponovo suprostavlja Vladi.

 

5. I KAPETAN AMERIKA IMA SVOG SIDEKICKA

Baš kao što Batman ima svog sidekicka, imao ga je i Kapetan Amerika. James Buchanan Bucky Barnes se pojavio već u prvoj epizodi stripa o Kapetanu Americi. Nakon što slučajno otkrije da je Steve Rogers Kapetan Amerika, Bucky inzistira da se bori zajedno s njim, te nakon opsežnih treninga postaje njegov partner. U završnim danima Drugog svjetskog rata, u misiji lova na Barona Zema, Bucky pogiba u eksploziji bespilotne letjelice. Međutim, njegovo tijelo (bez jedne ruke) zaleđeno pronalaze Sovjeti te ga oživljavaju i pretvaraju u agenta ubojicu –Ratnika zime (WinterSolider).

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments