Kanye West: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Voljeli ga ili ne, Kanye West je jedan od najmoćnijih glazbenika današnjice

 

1. IME KANYE NA SVAHILIJU ZNAČI JEDINI

Kanyeov otac je bio pripadnik crnačke revolucionarne grupe Black Panthers, a majka profesorica Engleskog na sveučilištu u Atlanti. Kada su dobili dijete odlučili su mu dati neuobičajeno ime Kanye, što na svahiliju znači „jedini“. Tri godine kasnije, roditelji su se rastali a mali Kanye je preselio s majkom u Chicago. Njegova majka je 1987. godine zajedno s njim, u sklopu programa razmjene profesora, preselila na godinu dana u kineski grad Nanjing. Kanye je bio jedini stranac u cijeloj školi, ali se brzo uklopio te su mu mali Kinezi davali čokoladice da im pleše breakdance. Naučio je i kineski jezik, ali je do danas većinu zaboravio.

 

2. PRVE BEATOVE JE NAPISAO ZA EROTSKU IGRICU

Odrastajući u gradu Kanye je brzo osjetio privlačnost hip hopa pa je počeo repati već u petom razredu. Dvije godine kasnije već je počeo skladati pjesme, a njegovu prvu kompoziciju je namjenio erotskoj arkadnoj igrici koju je odlučio sam i napraviti. Igrica je trebala biti slična Super Mariu, a glavni junak je bio veliki penis koji je lovio oblake u obliku vagine!? Od stvaranja igrice je odustao jer mu je trebalo previše vremena za programiranje. Na kraju je napisao pjesmu Green Eggs and Ham te je uspio nagovoriti majku da plati maleni studio po cijeni od 25$ sat kako bi pjesmu i snimio. Tu je upoznao producenta No I.D.,poznatijeg kao Kuma Chicago Hip Hopa s kojim se brzo sprijateljio. No I.D. mu je brzo postao mentor te ga je naučio kako semplirati i programirati beatove.

 

3. TEMELJE ZA PRVI ALBUM POSTAVILA JE NESREĆA U KOJOJ JE ZAMALO POGINUO

Vraćajući se kući nakon duge i naporne noći u studiju, 23. listopada 2002. godine, Kanye je zaspao za volanom i sletio s ceste. U nesreći, koja ga je zamalo stajala glave, smrskao je vilicu pa je morao na rekostruktivnu operaciju nakon koje je morao nositi metalnu šipku montiranu na čeljust. Samo dva tjedna nakon što je primljen u bolnicu Kanye je snimio svoj prvi singl Through The Wire iako je još uvijek nosio metalnu šipku na vilici (što objašnjava ime pjesme)! Kako je kasnije izjavio, svi veliki raperi su pjevali o stvarima kroz koje prolaze, pa je i on tako odrepao pjesmu o svojoj nesreći, te iskustvima nakon nje. Ujedno je počeo raditi i na svom debi albumu The College Dropout.

 

4. JEDAN JE OD GRAMMYJEM NAJNAGRAĐIVANIJIH IZVOĐAČA

Teško je uopće nabrojiti sve nagrade kojim se okitio Kanye West, ali u svijetu glazbe daleko najvažniji su Grammyji kojih Kanye ima čak 21! Već prvi album The College Dropout donio mu je tri Grammyja – najbolji rap album, najbolja rap pjesma (Jesus Walks)te najbolja R&B pjesma (You Don’t Know My Name) koju je napisao za Aliciu Keys.

Sa žetvom Grammyja nastavio je i kasnije – Late Registration mu je donio tri, a Graduation i My Beautiful Dark Twisted Fantasy po četiri nagrade. Ukupno je Kanye nagrađen sa čak 21 nagradom što ga čini osmim  najnagrađivanijim glazbenikom u povijesti Grammyja. Ispred njega su Sir Georg Solti (31), Quincy Jones i Alison Krauss (27), Pierre Boulez (26), Vladimir Horowitz (25) te U2 i Stevie Wonder (22).

 

5. INCIDENT S TAYLOR SWIFT NIJE BIO PRVI TAKVE VRSTE

Kada je Taylor Swift na MTV Video Music Awards dobila nagradu za najbolji ženski video za pjesmu You Belong with Me, nije ni slutila da će joj večer biti pokvarena. Dok je držala govor zahvale na sceni se pojavio Kanye, uzeo mikrofon te počeo izražavati svoje nezadovoljstvo što Beyonce nije dobila nagradu, proglašavajući Single Ladies jednim od najboljih spotova svih vremena. West je ispraćen sa scene zviždanjem i povicima negodovanja, te je brzo postao priča broj jedan. Međutim, to je bio samo jedan u nizu Kanyeovih incidenata na dodjelama nagrada.

Sve je počelo 2004. godine na American Music Awards kada je bijesan istrčao iz dvorane nakon što je izgubio u kategoriji najboljeg novog izvođača od country pjevačice Gretchen Wilson. Dvije godine kasnije smatrao je da on treba biti dobitnik nagrade za najbolji video na MTV EMA, a kad su dobitnikom proglašeni Justice and Simian za We Are Your Friends, Kanye se popeo na binu kako bi javno negodovao što on nije dobitnik! MTV-ju je ponovo zagorčao život na Video Music Awards 2007. godine kada je glazbenu TV kuću nazvao rasistima jer su umjesto njega za uvodnu točku izabrali Birtney Spears. Nakon što tu večer nije svojio niti jednu nagradu, a bio je nominiran u njih pet, bijesno je izjavio da se više nikad neće pojaviti na MTV nagradama. Vratio se dvije godine kasnije i uništio večer Taylor Smith.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Što seksualne fantazije govore o vama?

Psiholozi su pokušali otkriti što seksualne fantazije otkrivaju o nama   „O dominantnim ženama vrlo često maštaju i muškarci koji su odrastali uz snažnu majku ...