Kako usporiti starenje?

0

Jednostavno ne postoji fonatana mladosti, ali postoje načini kako starenje usporiti što je više moguće

 

Starenje je dio života, proces koji svi prolaze, i proces koji je moguće vidjeti i osjetiti. Kada upoznajete nove ljude, nemoguće je ne usporediti njihove godine s vašim – jesu li stariji, mlađi ili ste možda „tu negdje“. A svima nama se tijekom života dogodilo da nas iznenadi da neka osoba ima manje/više godina nego što izgleda!

Kada smo mlađi zdravlje i tijelo je lako uzeti zdravo za gotovo, ali kada se počnu skupljati godine, jednostavno je nemoguće ne zapitati se koliko ćemo još dugo moći biti u formi, koliko će proći prije nego što nam lice počne pokazivati prave znakove starenja, i najvažnije – možemo li kako produžiti mladost i zaustaviti starenje!

Ovdje nećemo govoriti o estetskim zahvatima kojima se samo prividno sakriti starenje, već o mitohondrijskoj teoriji starenja koja objašnjava kako hrana koju jedemo postaje energija koja nas pokreće. Točnije, kako da taj proces bude što zdraviji, a ne nešto što će nas dovesti do bolesti, ili do rane starosti. Usporavanje ovog procesa je ono što se zaziva „fontanom mladosti“, a da bi to napravili trebate više pažnje posvetiti onome što jedete i što radite.

1. U svoju prehranu ubacite što više voća i povrća bogatih antioksidansima. Suhi grah, artičoka, crveni kupus, paprika, špinat, divlja borovnica, brusnica, šljiva, jagoda i malina su među antioksidansima najbogatijim namirnicama.

2. Izbjegavajte prženu hranu. Svi mi znamo da pržena hrana nije zdrava, ali je ipak koristimo u velikim količinama jer je npr. pomfrit mnogima omiljena kraha. Ipak, ukoliko želite što duže izgledati mlado trebat ćete zaboraviti na prženo, a više jesti sardine i križonosno povrće poput kelja, cvjetače, kupusa…

3. Pazite na otrove. Sve oko nas je prepuno otrova pa tako i zrak koji udišemo i hrana koju unosimo. Ulazak otrova i štetnih stvari u tijelo ne možemo u potpunosti spriječiti, ali možemo paziti da unosimo što je manje moguće masti, metala, a pogotovo lijekova koji će itekako utjecati na pravilan rad vaših stanica i mitohondrija.

4. Kombinirajte zdravu prehranu s treniranjem. Zdrava hrana koja donosi puno energije će itekako utjecati na kvalitetu vašeg života, ali ako uključite još i redovnu aktivnost (bilo da je riječ o vježbanju, sportu…) održavat ćete mladost dugi niz godina. neaktivnost je jedan od najvećih uzroka starenja naših stanica.

5. Danas se nude svi mogući vitamini i suplementi u vidu tableta, ali ne postoji magična pilula koja će zamijeniti dobro staro vježbanje. Ipak, možete se pomoći nekim dodacima prehrani, poput vitamina B koji je poznat kao vitamin koji nosi energiju koja nam je važna u usporavanju starosti.

Dakle, ne postoji ništa što već nismo znali i svima nam je poznato da su pravilna prehrana i redovna aktivnost i vježba ključ zdravog i dugog života. Međutim, iz nekog razloga, unatoč tome što to znamo, isto i ne prakticiramo. Ali, ako ne prije, možda kada uđete u neke “ozbiljnije“ godine ipak o tome počnemo razmišljati i u konačnici počnemo i djelovati!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

10 razloga za piti zeleni čaj

Vaše zdravlje bi vam trebalo biti važnije od glumljenja frajera, stoga uvrstite zeleni čaj u vašu svakodnevicu    1. SMANJUJE RIZIK OD MALIGNIH OBOLJENJA U ...