Kako uspjeti u ostvarenju novogodišnjih odluka?

0

Jeste li donijeli novogodišnje odluke za koje ste sigurni da će vam u ovoj 2016. godini promijeniti život? Jesu li vaše novogodišnje odluke da ćete prestati pušiti, početi vježbati, manje trošiti na gluposti, manje se opijati i obogatiti se? Istraživanja su pokazala da polovica muškaraca širom svjeta donese barem jednu novogodišnju doluku, ali samo 10% od onih koji su donijeli odluke izdrži više od mjesec dana! Što je tome razlog? Najčešće nerealistični ciljevi zbog kojih se brzo izgubi fokus. Porazna statistika koja vam ne ide na ruku nije razlog da ne donesete odluku, a kao pročitate ostatak teksta imat ćete veće šanse da odluke i ostvarite.

1. Razmislite o sebi. Da, svi bi mi htjeli biti bogatiji, ali postoje li stvari na kojima je hitnije poraditi? Dobro razmislite o sebi, kritički se analizirajte i zaključite što bi trebali promijeniti. Ukoliko vam je zadnji nalaz krvi pokazao da imate povišen šećer, a utvrđeno je i da imate povišen tlak vrijeme je da poradite na zdravom načinu života. Ukoliko jedva dočekate kraj mjeseca jer svako večer izlazite i trošite jako puno novaca na alkohol, možda je vrijeme da smanjite vrijeme koje provodite u noćnom životu? U ovom prvom stadiju izuzetno je važno da se ne gledate kroz ružičaste naočale već da prihvatite stanje onakvo kakvo jest!

2. Postavite realistične ciljeve. Ovo je ključno u cijeloj priči. Ukoliko ste ovisnik o cigaretama koji dnevno popuši više od kutije dnevno ne možete očekivati da ćete uspješno potpuno prestati pušiti u jedan dan. Ukoliko ste ovisnik o kavama, ne možete tek tako odjednom prestati piti kavu. Imate li 20 kg viška, i nikada prije niste bili u teretani ne možete očekivati da ćete u mjesec dana izgubiti kilograme i izgraditi tijelo poput Toma Hardyja. Postavite si ciljeve koje realno možete ostvariti jer ćete brzo izgubiti volju i odustati od plana ukoliko vidite da vaš napredak nije ni približno onakav kakav ste (nerealno) očekivali.

3. Idite korak po korak. Nakon što ste postavili ciljeve vrijeme je da krenete u realizaciju, ali ovdje trebate pokazati strpljenje. Želite živjeti zdravije pa ste odlučili prestati pušiti, piti alkohol i učlaniti se u teretanu. Šanse za uspjeh su izuzetno male jer će vaše tijelo doživjeti trostruki šok! Stoga je izuzetno važno da idete korak po korak. Prvo smanjite količinu alkohola, nakon toga cigareta i tek tada, sad već u punom zamahu zdravlja, krenite u teretanu. Ukoliko vam je cilje smanjenje težine i izgradnja tijela postavite si cilj prvo gubitka par kilograma, nakon toga još nekoliko i tako dalje. Na način da radite nešto u fazama lakše dolazite do privremenog cilja što će vas motivirati da idete dalje.

4. Recite nekome do čijeg vam je mišljenja stalo za vašu odluku. Ovdje je važno da o vašoj odluci saznaju prave osobe, a ne netko do čijeg vam mišljenja uopće nije stalo. Zašto? Zato što ćete teže odustati od plana ukoliko mislite da ćete pasti u očima onoga do čijeg vam je mišljenja stalo. Nitko ne želi ispasti slab, a iako će vas prijatelj uvijek podržati bez obzira na sve, ipak svi mi želimo biti veliki, odlučni i snažni u očima osoba do kojih nam je stalo. Još bolje je ako istu odluku donesu dva prijatelja ili muškarac i njegova partnerica. Nitko ne želi prvi prestati pa su samim time i šanse za uspjeh puno veće.

5. Zašto se ograničiti samo na Novu godinu? Nova godina je idealno razdoblje za nove odluke jer predstavlja priliku za kretanje iz početka, baš kao što nova godina počinje s 1. siječnja. Međutim, zašto odluke koje mijenjaju vaš život donositi samo na taj dan? Pređite preko psihološke barijere, i napravite odluke kada god osjetite potrebu. Nikada nije kasno početi zdravije živjeti, nikada nije kasno prestati pušiti, i nikada nije kasno potražiti novi posao. Važno je samo predati se ostvarenju onoga što ste zacrtali.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Miss Kult 2015 finale: Anita Tepeš

Jedna od Glubosovih najseksi Hrvatica se u svemu osjeća seksi   https://www.youtube.com/watch?v=xYf6Zyu-tGE   Foto: Foto Gaj Krapina   {gallery}Anita-Tepes-Finale{/gallery}