Kako uspješno prestati pušiti?

0

Konačno ste se odlučili uhvatiti u koštac sa jednim jako teškim zadatkom – prestankom pušenja! Uz ovih osam savjeta uspjeh neće izostati!

 

Loš zadah, ozbiljan rizik od raka, bolesti srca i ostalih zdrastvenih problema bi trebali biti dovoljan razlog da razmislite o prestanku pušenja. Teenagerske godine, kada ste mislili da izgledate cool sa cigaretom u rukama, su iza vas, i vrijeme je da počnete razmišljati o drugim stvarima, a ne o tome jeste li frajer ili ne.

Razmisliti o prestanku pušenja i donjeti odluku je jedno, a uspješno prestati pušiti je nešto sasvim drugo. Vjerojatno nema pušača koji barem jednom nije pokušao prestati s ovom nezgodnom ovisnošću, ali je nakon što je pokleknuo zaključio da je to previše teško, te je nastavio s pušenjem. Da, prestanak pušenja nije lagan zadatak, ali nije ni neizvediv. I baš kao sve u životu, ako ste u nečemu odlučni i stvarno to želite – može se uspjeti!

Stoga, ako stvarno želite prestati sebe, ali i vašu okolicu, osuđivati na smrt nastavite sa čitanjem ovog teksta.

 

PLANIRAJTE PREKID

Većini pušača odjednom shvati da bi trebali prestati pušiti te odjednom i pokuša prestati. To je, nažalost, pogrešan pristup što se vrlo brzo i pokaže. S nijedne stvari o kojoj je netko ovisan, prije svega se ne smije naglo prestati, počne se prvo smanjivanjem kako tijelo ne bi doživjelo šok. Najbolji pristup bio bi odrediti neki datum, npr. za mjesec dana, od kada više nećete zapaliti cigaretu. A do tog datuma počnite smanjivati količinu nikotina koju unosite u sebe kako bi prvi dan bez cigareta prošao što jednostavnije.

 

JAVNO OBJAVITE SVOJU NAMJERU

Što većem broju prijatelja objavite svoj plan o prestanku pušenja. Ovo će vam pomoći u tri stvari. Prvo, prijatelji će vam dati podršku, a svaka podrška je uvijek dobrodošla, pogotovo ako imate podršku od ljudi koji su i sami to prošli i koji će vam moći pomoći u „teškim trenucima“. Drugo, stvorit ćete dodatni pritisak na sebe da ne možete tek tako odustati od plana. Zbog vaše objave, ukoliko ne uspijete mislit ćete da će vas prijatelji možda doživjeti kao nekoga tko ne može ispuniti svoje ciljeve. I zadnje, znajući da pokušavate prestati, prijatelji vas neće nuditi cigaretama, a ako su pravi prijatelji neće ni pušiti u vašem društvu, smanjujući na taj način vašu izloženost nikotinu, i mogućnost da pokleknete.

 

OSLONITE SE NA PRIJATELJE

Amerkinaci bi plaćali skupe seanse s psihologom, a vama će biti dovoljan i dobar prijatelj. Ponovo, idealno je ako imate nekoga tko je sam uspješno prošao prestanak pušenja pa će u potpunosti razumjeti kroz što prolazite. Važno je imati nekoga kome ćete moći otvoriti dušu te priznati kad vas uhvati kriza. Prijatelji su u ovim situacijama najvažniji, jer ne samo da će vas saslušati već će vas i zabaviti, a što vam je dan zaokupljeniji manje ćete misliti na stvari koje vam nedostaju. Prestanak pušenja ima dosta sličnosti kao i sa prekidom s djevojkom do koje vam je bilo stalo – u ovakvim situacijama prijatelji su nešto bez čega se ne može.

 

DUBOKI UDISAJI

Disanje je tako jednostavna, i automatska stvar, da je zapanjujuće da većina nas jednostavno ne zna pravilno disati! Da, dobro ste pročitali. Svi mi dišemo kratkim udisajima i još kraćim i bržim izdisajima. Stručnjaci za jogu su u potpunosti u pravu kada govore o moći disanja. Osnovni savjet pri stresnim situacijama je duboko i polagano disati jer to dovodi do opuštanja i smirivanja. Upravo takvo disanje će vam dobro dići kad vas pogodi „nikotinska kriza“. Možda vam ovo sve izgleda prejednostavno i smiješno, ali kada je nešto znanstveno dokazano, tko smo mi da tvrdimo suprotno?

 

PONAVLJAJTE SEBI RIJEČI OHRABRENJA

Baš kao što Bart Simpson na svakoj epizodi Simpsona za kaznu ispisuje što ne smije raditi na ploči, tako bi i vi sebi morali ponavljati riječi podrške. Prestanak pušenja uvijek počinje sa strahom od neuspijeha, i pitanje „kako ću uspjeti?“ će vam se vrtiti po glavi. Umjesto sumnje u uspijeh, ponavljate si „Ja sam nepušač“ kad god padnete u depresiju i osjetite zov cigarete. Da, smiješno zvuči, pogotovo se čini nestvarnim da ovako jednostavna stvar može djelovati, ali – djeluje. Ponavljajte si to što više puta dnevno i nakon par tjedana počet ćete sebe doživljavati kao nepušača, a ne kao pušača.

 

SASTAVITE LISTU

Još jedna slična stvar od ponavljanja jest staviti na papir sve razloge zbog kojih prestajete pušiti. Budite iskreni jer taj papir je samo za vaše oči i na njega možete staviti sve što osjećate, bez ustručavanja i straha od podsmjeha i osude. Kada napišete razloge, napravili ste polovicu posla. Druga polovica je te papiriće staviti na sva mjesta gdje ćete kasnije tražiti cigare – džepove, automobil, police… Na listu možete dodati i stvari zbog kojih ste sretni jer ćete prestati pušenje. Ako pokleknete pred željom za nikotinom, i počnete tražiti cigarete, pronazalak ove liste može biti posljednji stup obrane koji će vas vratiti na pravi put!

 

NE TRAŽITE ZAMJENU

Najčešći, i to pogrešni, savjet koji muškarci koji pokušavaju prestati pušiti dobiju jest da nađu zamjenu, tj. da piju više kave, žvaču gume, piju energetske napitke… Ni slučajno ne pomišljajte na tako nešto, jer si samo možete stvoriti novu ovisnost s kojom ćete se naknadno morati nositi. Alkohol, šećer, kava i gazirani sokovi su strogo zabranjeni prvih tjedana vašeg prestanka pušenja, jer sadrže stimulante koji mogu samo pojačati vašu „glad“ za cigaretama. Nakon nekoliko tjedana, kada se osjetite da vladate situacijom, možete alkohol, kavu i šećer pomalo unositi u vašu svakodnevicu. Naglasak je na pomalo!

 

PROČISTITE SVOJE TIJELO

Čak i kad uspješno prestanete pušiti trebat će još vremena da se vaše tijelo očisti od svih otrova koji su se nakupili. Proces čišćenja počnite stoga odmah, a najbolji način čišćenja od toskina je ispijanje što većih količina najzdravijeg pića – vode. Više vode, češće mokrenje – brža detoksizacija tijela!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments