Kako prebaciti aplikacije sa starog na novi smartphone?

0

Imate smartphone s hrpom plaćenih aplikacija i želite kupiti novi? Ne brinite, prebacivanje sadržaja s uređaja na uređaj je moguće, u nekim slučajevima i jako jednostavno, a mi ćemo navesti nekoliko metoda.

Ako ste na Androidu, imate više opcija. Aktualna verzija operativnog sustava, Lollipop, ima dva alata za taj posao. Prvi je Tap & Go, koji se oslanja na NFC za prijenos podataka sa starog na novi smartphone, i nevjerojatno je jednostavan. Tijekom namještanja novog uređaja odaberite “Tap & Go”, uključite NFC na starom uređaju i otključajte ga, prislonite jedan uređaj na drugi sa stražnje strane, stisnite OK i proces prebacivanja kreće.

Ako vaš stari uređaj nema NFC, postoji metoda Get Your Apps & Data, koja koristi sve što Google zna o vašim registriranim Android-uređajima kako bi vam omogućila prijenos na novi smartphone. Nakon što se ulogirate u svoj osnovni Google-račun bit će vam ponuđeno da povučete sigurnosnu kopiju ili backup sa starog uređaja. Da bi ova metoda funkcionirala morate imati relativno svježu sigurnosnu kopiju starog uređaja i uključenu sinkronizaciju aplikacija, što možete napraviti u postavkama.

Što se iPhonea tiče, prebacivanje s jednog na drugi uređaj jednostavno je zahvaljujući iCloudu. Za to također morate imati relativno svježu sigurnosnu kopiju. Nakon unosa podataka za iCloud na novom uređaju ponudit će vam se mogućnost da uspostavite postavke na temelju sigurnosne kopije, i to je to. Na ovaj način možete prebaciti ne samo aplikacije, već i fotografije i druge sadržaje. Prebacivanje možete napraviti i putem iTunesa, a detaljnije upute možete naći na stranicama Applea.

A što ako mijenjate platformu? Apple je s nedavno predstavljenim iOS-om 9 predstavio svoju prvu aplikaciju za Android, Move to iOS, koja, kao što joj ime govori, omogućuje prebacivanje s Androida na Appleov operativni sustav. Precizne upute za to možete pronaći ovdje. Što se prijelaza u obrnutom smjeru tiče, s Applea na Android, situacija je dosta teža jer Android nema aplikaciju za automatizirani transfer kao što je Move to iOS. Pojedini veći proizvođači ipak imaju određena rješenja, kao što je Samsungov Smart Switch, ali ta rješenja za zasad nepotpuna. Ako vaš smartphone nema takvu aplikaciju, morat ćete ponovno ručno skidati aplikacije u Google Playu – i po potrebi ih plaćati.

About author

Večernji

Prvi portal neke novinske kuće u Hrvatskoj stavlja naglasak na kvalitetu tekstova, točnost i pouzdanost informacija. Kliknite vecernji.hr!

No comments