Kako jednostavno poboljšati kardio

0

Šest jednostavnih načina za poboljšavanje zdravlja srca i kondicije te topljenje masti u tijelu

 

Zašto raditi kardio vježbe? Naravno, najvažniji razlog je zdravo srce i smanjenje rizika od oboljenja od karido – vaskularnih bolesti. Drugi razlog je povećanje kapaciteta pluća, a ozdravljenje pluća pogotovo dobro dođe bivšim pušačima. I zadnji razlog, kardio vježbe pomažu pri topjenju masti u tijelu.

Efektivne kardio vježbe mogu biti rađene u teretani ali ih se isto tako lako može odrađivati i kod kuće, u prirodi pa čak i u zgradi!

 

ŠETANJE

Kardiolozi se slažu da čak 30 minuta šetnje prirodom svaki drugi dan pomaže srcu! Idealno bi bilo svaki dan po 30 – 45 minuta što si, u današnjem tempu života, malo tko može priuštiti. Međutim, rješenje je jednostavno – kad god možete pješačite umjesto da palite automobil za manje od kilometar udaljenosti. Napravit ćete sebi dobro a i prirodi. Prošetajte do stanice za autobus ili tramvaj i brzo ćete osjetiti razliku. Možda vam ovi savjeti zvuče smiješno, ali nevjerojatno je koliko svakodnevna šetnja može pomoći kondiciji i zdravlju. Najčešći uzročnik srčanih oboljena je baš nedovoljna fizička aktivnost! Ukoliko vježbate u teretani bilo bi dobro da uključite i šetanje na traci ili vožnju bicikla, koliko vam god to izgledalo dosadno.

 

TRČANE UZ UZBRDICU

Idealno bi bilo ukoliko imate neko brdo ili planinu u blizini, ukoliko nemate poslužit će bilo koja uzbrdica. Recept je jednostavan – trčite sve dok vam tijelo ne bude govorilo da stanete. Ovu vrstu treninga često koriste running backovi u američkom nogometu, a vježbanje na ovaj način će vam brzo poboljšati kondiciju.

 

TRČANJE UZ STEPENICE

Ovo je lako izvodivo čak i ukoliko ne živite u zgradi. Izbjegavajte lift te umjesto toga potrčite do stana. Važno je da, kao obično, ne preskačete po dvije stepenice, već da stopalom dodirnete svaku stepenicu. Ako želite malo ozbiljnije vježbati u stepenicama tada se preporuča piramida od osam setova između kojih slijedi kratki odmor. Prvi set je do vrha i natrag, drugi dva puta do vrha i natrag bez odmora, treći set tri puta do vrha i natrag bez odmora, četvrti i peti četiri puta do vrha i natrag bez odmora, šesti tri puta do vrha i natrag bez odmora, sedmi dva puta do vrha i natrag bez odmora i posljednji do vrha i natrag.

 

PRESKAKANJE KONOPCA

Ovu vrstu treninga koriste posebno boksači kojima je cilj izgraditi jak kardio i izdržljivost. To je nešto što smo svi radili u Osnovnoj školi a ukoliko to radite danas, osim pojačavanja kardia odlično će poslužiti i za trošenje kalorija jer su istraživanja pokazala da se na ovaj način troši 11% više kalorija. Dva su načina za ovu vrstu vježbanja – preskakanje punih 30 minuta, ili preskakanje konpca minut nakon čega slijedi minut odmora, pa ponavljanje svega tijekom deset minuta.

 

SKLEKOVI

Stari dobri način kojim ne samo da poboljšavate kardio i kondiciju već razvijate i jaka prska, ramena, trbuh i mišiće ruke. Najbolje je raditi u četiri serije po sustavu piramide s tim da su druga i pogotovo treća serija s najvećim brojem sklekova. Ukoliko ste roditelj manjeg djeteta ovu vježbu možete raditi tako i da djetetu bude zabavna – neka vam se popne na leđa a vi ćete imati dodatno opterećenje!

 

SEKS

Da, i seks je odličan za srce. Nekada je maraton, nekada sprint, nekada maraton sa sprint finišem… Gubite i kalorije a na kraju krajeva ovakvo je vježbanje zanimljivije i zabavnije od trčanja uz stepenice i preskakanja konopca!

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Najprodavanije votke na svijetu

Ovih deset brandova godišnje proda preko 900 milijuna litara!     10. KRUPNIK 40,5 milijuna litara Poljski brend, koji je prvo počeo prodavati istoimeno piće u ...