Kako izgraditi savršeno tijelo?

0

Određene vrste tijela više privlače suprotni spol pa vam donosimo pet savjeta kako ga i izgraditi

 

Vježbanje za svakog pojedinca nije isto već ovisi o ciljevima koje si postavite. Oni koji žele izgledati dobro sigurno neće trenirati isto kao i sportaši koji se fokusiraju na snagu. Bez obzira koji vaši ciljevi bili izuzetno je važno da vježbanje i način treninga prilagodite svom cilju. Nekada je vrlo lako zaboraviti da nemaju svi programi jednaku učinkovitost. Ukoliko vam je cilj smršaviti tada je nutricionistička strategija važnija od dizanja velikih težina, a ukoliko jednostavno želite imati istrenirano tijelo također se ne trebate zamariti pretjeranim težinama. Međutim, ukoliko želite biti snažniji tada su opterećenja važnija od ičega.

Ovdje ćemo se posvetiti izgradnji lijepog razvijenog tijela, stoga je logično da ćete se trebati fokusirati na pravilnu ishranu i izgradnju određenih mišića.

 

FOKUSIRANJE NA IZGRADNJU X TIJELA

Istraživanja su pokazala da određene vrste tijela više privlače suprotni spol od drugih. Jednostavno nam je tako zacrtano tijekom godina evolucije, pa je stoga najatraktivnije tijelo poznato i kao X tijelo. Kao što ste i sami zaključili riječ je o tijelu sa širokim ramenima i uskim (ali ne previše uskim) pasom i razvijenim bokovima. Ukoliko izgradite takvo tijelo automatski ćete postati privlačniji lijepšem spolu.

Kako razviti takvo tijelo? Široka ramena ćete razvijati osnovnim vježbama poput npr. sklekova. Cilj je bazirati se na jednostavne vježbe s maksimalnim učinkom kako bi se ramena raširila te istovremeno razvila prsa. Ipak, treba biti pažljiv da se ne bi pretjeralo, što je česta pogreška. Uski struk je prvenstveno posljedica kvalitetne prehrane i topljenja masti. Treba obratiti pažnju da je i trbuh prekriven mišićima koji će na vježbe reagirati kao i bilo koji drugi mišić – rastom. Stoga treba izbjegavati vježbe s velikim težinama, sve kako bi se dobio zlatni odnos struka i ramena od 1.618! Najteži posao su ipak bokovi i gornji dio noga. Ono što žene nikad ne podnose su pileće noge – široki gornji dio noga s tankim potkoljenicama! Preporuča se vježbati noge na početku treninga, ne na kraju i to sa manjim opterećenjima.

 

VIŠE POVLAČENJA, MANJE PODIZANJA

Kako bi postigli gore zacrtani cilj važno je u treningu naći balans i simetriju. To znači ne samo da morate trenirati ispravno, nego morate biti koncentrirani i da ne trenirate neispravno! Što to znači? Prva i osnovna greška jest da se muškarci obično koncentriraju na mišiće koje vide u ogledalu. To znači da se najčešće treniraju bicepsi i prsa, dok se leđa zapostavljaju. Razvijena prsa i nerazvijena leđa mogu izgledati prilično ružno, a osim toga nepravilno razvijanje mišićnih grupa lako može dovesti do ozljeda.

Ukoliko želite razvijena ramena, ne treba se koncentrirati samo na vježbe ramena. Razvijanje gornjeg dijela leđa također pomaže razvoju ramena jer će tri najvažnije mišićne grupe u gornjem dijelu leđa pomoći da se ramena povuku natrag te da se rašire. Također, preporučljivo je da se više snage posveti vježbama povlačenja nego podizanja. Odnos 3:2 u korist vježbi povlačenja je idealan te će te na taj način izbjeći ozljede i postići balans u razvoju mišićnih grupa.

 

PODIŽITE VEĆE TEŽINE BAREM ČETIRI PUTA MJESEČNO

Ukoliko vam je cilj izgradnja privlačnog tijela generalno treba izbjegavati prevelika opterećenja i velike težine, međutim to ne znači da trebate u potpunosti izbjegavati opterećenja. Povremeno, dakle barem jednom tjedno, pažnju posvetite izgradnji i jačanju mišića, a to ćete postići većim opterećenjima. Ponavljanja po seriji smanjite na 3 -5 ali radite s maksimalnim opterećenjem koji možete podnjeti. Na ovaj način ćete ne samo postati jači, već ćete i povećavati mišićnu masu, a sam mišić će dobiti pravilan oblik. Kako ćete ovo raditi samo jednom mjesečno izbjegnut ćete preveliko „buktanje“ mišića.

 

MJENJATE PLAN TRENINGA

Jedan od najčešćih problema s kojima se prosječni muškarac suočava u teretani jest dosada. Ponavljanje jednih te istih vježbi iz tjedna u tjedan može stvarati probleme s koncentracijom, što dovodi do dosade i na kraju do odustajanja od treninga. Mjenjanje vježbi za pojedine mišiće može riješiti ovaj problem, s tim da ne mjenjate vježbe iz treninga u trening već iz tjedna u tjedan, ili rijeđe. Međutim, ovakve promjene treniga ne pomažu samo kod umora od vježbanja i dosade, već i pomažu pri ostvarenju našeg cilja tj. izgradnje savršenog tijela. Naime, istraživanja su pokazala da ovakve promjene ubrzavaju metabolizam a to znači i brže topljenje masti! Osim promjene vježbi možete promjeniti i serije na način da u svaku seriju radite vremenski umjesto brojem ponavljanja. Tako povremeno serije ograničite na određeno vremensko razdoblje u kojem ćete odraditi što je više ponavljanja, umjesto da radite standardnih 10 ponavljanja po seriji.

 

PAZITE NA HORMONE

Poznato je da se muškarci i žene debljaju na različitim mjestima. Ponovo sve to možemo zahvaliti evoluciji, pa će tako muškarci debljinu „taložiti“ najviše na području trbuha, dok su ženama krizna područja bokovi i stražnjica. Najveću ulogu ima steroidni hormon kortizol koji sudjeluje u regulaciji metabolizma ugljikohidrata, masti i proteina i zaslužan je za nakupljanje masti u gornjim dijelovima, dok je estrogen zadužen za nakupljanje u donjim dijelovima.

Kada pričamo o hormonima nemoguće je ne spomenuti testosteron koji je u ovom slučaju naš prijatelj. Što ga više imate prije ćete razviti mišiće i izgubiti masti. Dakle, veće količine testosterona su poželjne. Međutim, ukoliko želite gubiti težinu i masti, testosteron će vam nakon nekog vremena početi otežavati posao, a sve zbog načina na koji djeluje na inzulin. Kako se budete približavali cilju napredak će sve biti sporiji, pogotovo na području trbušnih mišića. Međutim, i tu postoji rješenje. Kako bi pomogli u kontroli inzulina potrebno je paziti na prehranu. Riblje ulje, toliko zloglasno kod onih koji su odrstali u 80-tih, ovdje itekako pomaže ukoliko se uzima u većim količinama. Pomaže i ekstrakt cimeta koji se dodaje hrani bogatoj ugljikohidratima.

Dakle, kao dodatak vježbanju potrebno je posvetiti pozornost prehrani. Ukoliko sve radite pravilno te koncentrirano, rezultati bi se trebali vidjeti vrlo brzo.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments