Kako degustirati vino?

0

Veliki je broj muškaraca koji piju i vole vino, ali velika je razlika između onih koji ga samo piju i oni koji svakim nepcem uživaju u njegovim čarima. Ukoliko ste među onima koji bi voljeli otkriti sve tajne vina, prvi i osnovni korak je naučiti pravilno ga degustirati.

Ali, zapamtite najvažniju stvar u svemu – degustacija vina bi trebala biti zabava. Nemojte se previše opterećivati hoćete li prepoznati pravo kvalitetno vino ili ne. Ovdje je riječ o tome da razmišljate o vinu onako kako ga vi doživljavate. Baš kao i kod filmova, vi ne morate doživjeti neki film kao i profesionalni kritičar, tako i s vinom. Može vam se svidjeti neko vino koje se možda stručnjacima i neće svidjeti. Nema veze, važno je samo da vi shvatite kako doživljavate vino koje ste već provali, i da ga svojim osjetima doživite u potpunosti.

Vizualno proučite vino. Za degustacije se koriste prozirne čaše baš zato da bi se vino prvo dobro vizualno proučilo. Dobro pogledajte boju i bistroću. Bijela vina trebaju imati boju od nijanse svijetle slame do duboke zlatne, dok crvena od nijanse crvene cigle, pa do skoro modro ljubičaste boje šljive.

Zavrtite vino u čaši. Važno je istaknuti da vino trebate zavrtiti, a ne pošteno izmućkati i izmiješati. Nježnim pokretima zavrtite vino u čaši kako bi se pomiješao kisik s vinom što otvara aromu vina. Ukoliko je vino jače, odnosno ima više alkohola, ostavit će deblje tragove na stjenkama čaše-

Pomirišite vino. Vrtnja je oslobodila aromu i mirise pa je vrijeme da vio i pomirišete. Uradite to tako da prvo primaknete čašu na nekoliko centimetara od nosa, a nakon toga stavite nos iznad čaše. Nemojte zabijati nos u čašu nego iznad čaše i pričekajte nekoliko sekundi da dobro osjetite miris.         Kvalitetna bijela i crna vina će vas podsjećati na voćne ukuse, od lubenice, krušaka i bresaka, do borovnice, trešnju ili višnje. Ukoliko je vino stajalo u bačvi možete osjetiti i vaniliju, cedrovinu ili cimet.

Uzmite gutljaj vina u usta. Vrijeme je za ispitivanje arome, stoga uzmite gutljaj vina ali nemojte gutati. Pređite vinom preko svih dijelova jezika jer različiti dijelovi jezika osjećaju različite ukuse. Bijela vina najčešće uspoređujemo s kruškom, jabukom ili ananasom, a crna s višnjama, šljivama i bobicama. Uzmite si vremena i dobro proučite kakve okuse vam pruža vino koje degustirate.

Progutajte vino. I na kraju vrijeme je da vino prođe i kroz ostatak usta. Kakav je ukupan osjećaj o teksturi vina? Da li vino ima tijelo i strukturu? Da li su komponente dobro uravnotežene i zanimljive? Da li vino prijatno golica sve dijelove usta i zavodi vaše nepce, ili se zadržava samo na pojedinim dijelovima jezika? Vino ne bi trebalo nakon prvog kontakta gubiti utisak na vas, nego bi vas trebalo dalje zavoditi i oduševljavati. Užitak u vinu bi trebao biti potpun. I samo najbolja vina će proći baš svaki test.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments