Kako cipelama produžiti vijek?

0

Niti jedan styling neće biti potpun ukoliko pozornost ne posvetite i cipelama. Počevši od izbora cipela, pa do njege i održavanja, cipelama je potrebno posvetiti adekvatnu pozornost ukoliko želite biti pravi muškarac sa stilom. Svaki muškarac koji drži do sebe imat će više pari cipele u svojoj garderobi, kako bi bio spreman za svaku priliku i kako bi mogao upotpuniti svaki styling, ali bez obzira imali jedan ili deset pari cipela, jednaku pozornost kao pri kupovini treba posvetiti i čuvanju i održavanju cipela kako bi trajale dovoljno dugo. Stoga ćemo se danas orijentirati na to kako pravilnim održavanjem produžiti životni vijek vaših cipela.

Kožne cipele nikako ne smijete prati, niti čistiti mokrim krpama. Kožne cipele je potrebno povremeno prebrisati krpom, te očistiti posebnim četkama, koje neće izgrebati površinu cipele, i kremama. Uz redovno ulaštivanje, ovakve cipele mogu trajati jako dugo, pogotovo ukoliko je riječ o kvalitetnijem paru.

Nikako ne bi smjeli mokrom krpom brisati niti cipele od obrnute kože jer ćete ih nepovratno oštetiti. Umjesto toga koristite suhu krpu i posebna sredstva za njegu ovakvih vrsta cipela jer je to jedini način da vaše cipele od obrnute kože traju dugo, a istovremeno da izgledaju „kao nove“.

Tenisice mnogi najčešće jednostavno ubace u perilicu rublja, ali to i nije najpametniji izbor, pogotovo ukoliko se pere na visokim temperaturama, jer može doći do nepovratnog oštećenja vašeg omiljenog para. Umjesto toga skinite vezice i ubacite tenisice u toplu vodu u koju ste dodali malo detergenta i izbjelivača. O daljnjim postupcima već smo pisali ovdje.

Ukoliko vam se dogodilo da su vam se cipele smočile, npr. na kiši, nikako ih nemojte sušiti fenom, ili ih stavljati uz peć ili radijator jer je to dobar put ka uništenju cipela. Umjesto toga u njih stavite novinskog papira koji će upiti višak vode. Ostavite cipele da se suše same, prirodnim putem, i iako će na ovaj način sušenje trajati duže, cipele se neće oštetiti.

Kod većine cipela se događa da se oštete i s unutarnje strane, tj. da se pohabaju na unutarnjoj strani pete cipele. Ovo se događa zbog čestog oblačenja i svlačenja, pogotovo kod cipela lošije kvalitete. Kako se, naravno, oblačenje i svlačenje ne može izbjeći, koristite posebnu žlicu za obuću. I ne zaboravite dovoljno otpustiti vezice, kako bi stopalo lakše izašlo, odnosno ušlo u cipelu.

I na kraju, ne zaboravite na posebne zaštitne sprejeve, kojih ima više vrsta – ovisno o tipu cipele. Investicija je to koja se itekako isplati na duže staze, jer će vaše cipele ne samo trajati puno duže, nego će i izgledati lijepo i godinama nakon što ste ih kupili.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments