Kako biti bolji prijatelj?

0

Misija Kulta je učiniti svakog muškarca, koji to želi, boljim. Svi bi mi trebali raditi na sebi, konstantno se poboljšavati, i velika većina nas će tražiti dobar modni savjet, dobar savjet kako izgraditi bolje tijelo, kako zaraditi vše novaca, gdje putovati… Ali što je s prijateljstvom? Koliko se nas trudi biti što bolji prijatelj? I prijateljstvo je nešto što zahtjeva trud, a ne samo pustiti da „živi“ samo od sebe. Prijateljstva, baš kao i veze, propadaju što je prava šteta jer vam prijatelji nekada mogu biti bolja podrška nego obitelj! Stoga pročitajte ovih pet savjeta kako biti što bolji prijatelj!

1. Tko su vam pravi prijatelji? Prečesto nekoga nazivamo prijateljem i nekada nam se čini da je taj naziv izgubio svoj smisao. U vrijeme društvenih mreža poput Facebooka, Instagrama i Twittera, prijateljem ćemo smatrati svakoga tko nam lajka status ili ostavi komentar. Druženje općenito polako nestaje, a zamjenjuje ga konverzacija na društvenim mrežama. Stoga prije svega trebate dobro promisliti tko vam je pravi prijatelj. Znate li onu priču o ocu i sinu, koji se za razliku od oca hvalio da ima stotinu prijatelja? Otac i sin su se dogovorili da će slagati da su ubili čovjeka i pozvati svoje prijatelje da im dođu zakopati leš. Ocu je došao taj jedan jedini prijatelj kojeg je imao, a sinu od njih sto nije došao niti jedan! Dakle, prijatelj nije svatko tko se pojavljuje u vašem životu, nego samo onaj koji je za vas spreman napraviti baš sve, baš kao i vi za njega.

2. Pronađite vremena za prijatelje. Jeste li ikada zaboravili nazvati prijatelja kojeg niste neko vrijeme vidjeli, a koji je zvao samo da čuje vaš glas i da vas pita kako ste, ali vi niste bili dostupni? Je li vas ikada neki prijatelj zvao na pivo a vi ste ga odbili – nekoliko puta za redom? Nemojte se iznenaditi ako će se pozivi drastično prorijediti. Pravi prijatelj ima razumjevanja za potrebe svojih prijatelja. Naravno, morate misliti i na sebe ali ćete uvijek naći vremena i za svoje prijatelje. Stoga drugi put, kada vas prijatelj pozove na pivo, a vi ste umorni, izađite uz objašnjenje da nećete moći dugo ostati – pokazat ćete mu koliko vam je stalo do vašeg prijateljstva, a on će znati cijeniti što ste izašli s njim unatoč umoru. Zapamtite – djela govore više od riječi!

3. Ostanite u kontaktu. Sigurno ste već bili u situaciji kada ste odselili ili vi ili vaš prijatelj, nakon čega je prijateljstvo otišlo u nepovrat. Međutim, prijateljstva na daljinu je lakše održavati nego vezu. Ne morate prijatelja sada pozivati svaki dan, pa niti voditi razgovore od nekoliko sati jednom tjedno. Ali, sa druge strane nije dovoljno održavati prijateljstvo preko Facebooka, komentiranjem slika na Instargamu i slično. Pravi prijatelji se možda neće čuti niti jednom mjesečno ali će s vremena na vrijeme, kad to osjete, uzeti telefon u ruke i nazvati jedan drugoga. I pravi prijatelji će se tada osjećati kao da su se čuli jučer, a ne prije dva mjeseca!

4. Posvetite se. Prijateljima nije važno samo posvetiti vrijeme već i pažnju – i to pravu pažnju. Koliko puta ste bili u baru s prijateljem, i dok je on pričao vi ste uzeli mobitel u ruke kako bi pročitali poruku koju ste upravo dobili ili pogledali je li vam tko komentirao status? I jeste li ikada oduševljeni pričali svoj dan, da bi vam misli odlutale kada bi on počeo pričati dogodovštinu od prije nekoliko dana? Prijateljstvo nije jednosmjerna ulica stoga posvetite pažnju onome pto vaš prijatelj priča, te mu uvijek pomozite iskrenim savjetom.

5. Budite vođe. Čest je slučaj da u prijateljstvu jedan bude vođa – onaj koji je predložiti gdje se ide, onaj koji će predložiti što će se taj dan raditi, ili onaj koji će drugoga nagovarati da priše nekoj djevojci. Stoga se događa da se onaj drugi navikne na pasivnu ulogu i da počne u svim situacijama očekivati da će vođa odlučivati. Podsjeća li vas to na odrastanje i kada shvatite da više nema roditelja da vas savjetuju i za vas donose odluku? Ustanite i preuzmite aktivniju ulogu. Kao što smo već spomenuli – prijateljstvo je također dvosmjerna uloga, i traži dvije osobe koje će se nadopunjavati. A to ne znači da jedna uvijek izdaje naređenja, a druga bude poslušna. Budite jednak partner!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

8 savjeta za mršavljenje

James S. Fell, kolumnist Chicago Tribunea i autor knjige Lose it Right: A Brutally Honest 3-Stage Program to Help You Get Fit and Lose Weight ...