Kad srce stane na terenu…

0

Nesretni mladić iz Pojatnog je nažalost samo jedan u nizu čije je srce stalo na terenu. Donosimo vam najpoznatije slučajeve koji su potresli javnost

 

„U 72. minuti Foe se srušio na terenu te je vrlo brzo preminuo unatoč naporima liječnika koji su ga pokušavali oživjeti punih 45 minuta“

 

Curi

RENATO CURI

Perspektivni nogometaš Perugie je bio na vratima talijanske nogometne reprezentacije kada mu je život nenadano prekinut u 24. godini života. Tog 30. rujna 1977. godine Perugia je na svom terenu igrala domaći susret Serie A protiv Juventusa, kada se u 50. minuti Curi iznenada srušio. Mladi je nogometaš preminuo od infarkta miokarda, a u njegovu čast stadion u Perugiji je dobio ime po njemu, dok je momčad koja nastupa u Serie D preimenovana u Renato Curi Angolana.

 

Okwaraji2

SAMUEL OKWAJARI

Ime nigerijskog reprezentativca vjerojatno je poznato najvećim fanovima Dinama pošto je u sezoni 1985/86 odigrao jednu utakmicu u modrom dresu, kada je s klupe ušao u susretu protiv Prištine. U Dinamu nije dobio priliku, ali je tri godine kasnije dogurao do dresa reprezentacije. Nažalost, deset minuta prije kraja kvalifikacijskog susreta za Italiju ’90 protiv Lagosa Okwajari je iznenada preminuo na terenu. Autopsija je kasnije pokazala da je imao povećano srce i visoki krvni tlak.

 

Hildan

CATALIN HILDAN

Nekadašnjeg reprezentativca Rumunjske i kapetana Dinama iz Bukurešta navijači ovog kluba i danas smatraju najvećim kapetanom svih vremena, te na svakoj utakmici u njegovu čast pjevaju pjesmu Jedini kapetan. Ljubimac publike je preminuo 5. rujna 2000. godine uslijed srčanog udara u 74. minuti prijateljskog susreta s FC Oltenitom. U njegovu čast sjeverna tribina je nazvana Peliza Catalin Hildan, tj. kapetan Catalin Hildan.

 

Foe

MARC VIVIEN FOE

Vjerojatno najpoznatiji nogometaš koji je život izgubio na terenu je kamerunski reprezentativac koji je tada igrao za Manchester City. Foe je bio član nogometne reprezentacije koja je nastupala na Kupu Konfederacije 2003. godine u Francuskoj. Kamerun se probio do polufinala gdje je 26. lipnja igrao protiv Kolumbije. U 72. minuti Foe se srušio na terenu te je vrlo brzo preminuo unatoč naporima liječnika koji su ga pokušavali oživjeti punih 45 minuta. Naknadno je otkriveno da je bolovao od hipertfrofične kardiomipatije koja može dovesti do iznenade smrti pri fizičkom naporu.

 

Feher

MIKLOS FEHER

Hipertrofična kardiomipatija, koja je uzrokovala aritmiju, stajala je života i mađarskog nogometaša u dresu Benfice. U susretu protiv Vitorie Guimaraes 25. siječnja 2004. se igrala sudačka nadoknada a Feher, koji je upravo asistirao za pogodak Benfice, je dobio žuti karton zbog odugovlačenja. U tom trenutku se Feher sagnuo, i odjednom pao. Pomoć mu je odmah pružena, oživljavanje je uslijedilo odmah na travnjaku te je nesretni nogometaš hitno prevezen u bolnicu, a sve se događalo pred TV kamerama. Nedugo nakon toga iz bolnice je stiglo priopćenje da je Mađar preminuo.

 

Puerta

ANTONIO PUERTA

Za vrijeme utakmice između Seville i Getafea, 25. kolovoza 2007. u 35. minuti susreta, točno pred domaćim navijačima iznenada se srušio domaći branič 23-godišnji Antonio Puerta. Nesretnom Puerti u pomoć su priskočili domaći nogometaši Dragutinović i Palop, a odmah nakon njih i liječnici. Izgledalo je da se Puerta ipak samo onesvijestio jer se nakon nekog vremena pridigao te je, praćen gromoglasnim pljeskom i skandiranjem, odšetao do svlačionice. Ali, u svlačionici ga je pogodio drugi srčani udar te je u nesvijesti prebačen u bolnicu u kojoj je tri dana kasnije preminuo.

 

ODonnell

PHILIP O’DONNEL

Phil O’Donnel je bio uspješni škotski nogometaš koji je tijekom svoje karijere dva puta proglašen i najboljim igračem škotske lige. U svom posljednjem susretu, 29. prosinca 2007. godine, O’Donnell je nastupao kao kapetan za svoj Motherwell u susretu protiv Dundee Uniteda. U trenucima kada se njegova zamjena pripremala za ulazak D’Donnell se odjednom srušio. Pomoć mu je pružena na terenu odakle je nakon pet minuta odvezen u bolnicu u kojoj su mogli samo proglasiti njegovu smrt. Na terenu, u trenucima kada se srušio, je bio i njegov nećak David Clarkson, strijelac dva pogotka za Motherwell.

 

Morosini

PIERMARIO MOROSINI

Samo mjesec dana nakon što je Fabrice Muamba preživio srčani udar na terenu, nogometni svijet je u crno zavila smrt 26-godišnjeg nogometaša Livorna. U 35. minuti susreta Livorna i Pescare 14. travnja 2012. godine, Morosini je doživio srčani udar, pao na teren, pokušao se ustati i ponovo pao, ovaj put bez svijesti. Iako je liječnička ekipa odmah utrčala, čak na njemu koristila i defibrilator te je s terena odnesen pri svijesti, nesretnom nogometašu ipak nije bilo spasa te je preminuo prije nego je stigao do bolnice. Susret je prekinut, odgođeni su i svi susreti talijanskih liga, a Livorno je naknadno umirovio broj 25.

 

banerfacebooklike 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments