Jutro poslije Brazila i Nishimure

0

Gorak okus u ustima je još uvijek tu, ali iz sinoćnjeg poraza možemo izvući samo još više razloga za optimizam

 

„Nakon svega, iz ovog susreta možemo izvući samo dodatne razloge za optimizam“

 

Jutro poslije gorak okus je još uvijek u ustima. Iako je malo tko, tko je realno razmišljao, mogao očekivati da ćemo s otvaranja Svjetskog prvenstva izaći neporaženi, bili smo tako blizu – a tako daleko. Sinoć smo popili dvije gorke pilule, čiji ćemo okus osjećati još dugo vremena – nepostojeći jedanaesterac i pogodak u sudačkoj nadoknadi za konačan rezultat koji niti malo ne odražava pravo stanje na terenu. Iako se ne želimo vaditi na suce, Japanac Yuichi Nishimura nas je sinoć izravno oštetio.

Može li se vjerovati FIFA-i, pitanje je koje se ponovo aktiviralo nakon sinoćnje utakmice? Kako vjerovati organizaciji koja je potkupljena da bi domaćinstvo prvenstva 2022. godine dobio Katar, i koja (unatoč tome što je neprofitabilna) ima milijardu dolara na računu! Nakon sinoćnje odluke suca, koja je pogurala Brazil prema pobjedi, nismo samo mi uvjereni da Brazil nije smio izgubiti – dovoljno je pogledati tekstove i komentare u svim svjetskim važnijim medijima. Ali, može li jedna odluka suca biti dokaz da je prvenstvo namješteno?

Budimo realni – bilo je za očekivati da će suci lagano naginjati domaćinu u prvoj utakmici, uvijek je bilo tako. Ali, također realno gledajući, sudac Nishimura je vrlo dobro sudio cijeli susret, ne računajući jedanaesterac, što je potvrdio i „Oko sokolovo“ Mateo Beusan. A je li jedanaesterac svjesno dosudio znajući da je simuliranje, ili je jednostavno nasjeo zna samo on.

Naši se nogometaši s razlogom mogu buniti, jer smo dvadeset minuta bili udaljeni od remija, i iako ne možemo znati „što bi bilo da je bilo“ ne možemo se ne oteti dojmu da bi završilo remijem. Teško je biti objektivan i reći sa sigurnošću da smo sinoć zaslužili remi, ali sa sigurnošću možemo reći da smo barem zaslužili minimalan poraz, pa stoga čak više i od nepostojećeg jedanaesterca boli treći pogodak. Uvijek će tako ostati zapamćeno da je Brazil pobijedio Hrvatsku 3:1, a već za nekoliko godina će se (osim u našim pamćenjima) zaboraviti kako Brazil uopće nije igrao uvjerljivo.

Ne možemo biti zadovoljni rezultatom, ali igrom naših itekako možemo. Nismo pokazali prekrasan nogomet, ali tko se može otvoriti protiv Brazila i to na njihovom terenu? Ali smo zato igrali strpljivo (ne računajući par pogrešaka koje su nas u konačnici i koštale pogodaka), a nakon primljenog pogotka iz jedanaesterca, pokazali smo da znamo igrati i napadački nogomet. U posljednjih 10-tak minuta prije isteka regularnih 90 minuta (dakle prije nego smo primili treći pogodak) stisli smo Brazil koji je opasno živio. I da, zaslužili smo u tim trenucima pogodak!

Nakon svega, iz ovog susreta možemo izvući samo dodatne razloge za optimizam. Igrači poput Rakitića, pa i Srne, nisu bili primjetni, a kada oni prorade (a hoće), te kada se priključi i jedan od najboljih svjetskih igrača glavom, Mario Mandžukić, možemo biti još samo bolji. Vrsaljko je sinoć bio odličan, možda i najbolji, Olić je pokazao da se njegove baterije nisu potrošile ni u 35. godini, a Modrić je u drugom poluvremenu pokazao da je izrastao u nevjerojatnog igrača. Ovo je reprezentacija koja definitivno ima kvalitete za ulazak u drugi krug, ali nažalost ždrijeb je takav da nas već u osmini finala najvjerojatnije čekaju svjetski prvaci. Ali, knockout faza je nešto sasvim drugo i baš sve je moguće.

Međutim, nećemo ići tako daleko, tek je prva utakmica iza nas, a vjerujem oda bi svi bili sretni kada bi prošli u drugi krug i u osmini finala još jednom pokazali da nismo reprezentacija koju se olako može shvatiti. Pa koji god da ishod bude.

Sinoć nam je definitivno nedostajalo sreće, ali vjerujem da ste i vi bili izuzetno ponosni na naše kockaste! Pročitajte komentare po stranim web stranicama i bit ćete i još ponosniji!

 

 

banerfacebooklike

About author

Toni Čeović

Pokretač i urednik Kulta, ljubitelj filmova, obožavatelj U2 i veliki zaljubljenik u formulu 1

No comments