John Gotti – Posljednji Don

0

Priča o siromašnom djetetu s ulica Bronxa koji je postao jedan od najvećih mafijaških bossova

 

„S njim na čelu Gambino je postala najmoćnija mafijaška obitelj sa godišnjom zaradom od pola miljarde dolara, a sam John je zarađivao između 10 i 12 milijuna“

 

John Gotti rodio se u New Yorku u listopadu 1940. kao peto dijete u obitelji talijanskih useljenika. Skupa sa još 12 braće i sestara odrastao je u Bronxu, četvrti znanoj po visokoj stopi kriminala. Sa dvanaest godina pristupio je lokalnoj uličnoj bandi, a dvije godine kasnije prilikom pokušaja krađe stroja za mješanje cementa, ista mu je pala na nogu zbog čega je šepao do kraja života. Mnogo godina kasnij,e radi toga će dobiti nadimak „Šepavi Don“.

Ozbiljniju „karijeru“ počinje nakon napuštanja srednje škole kada pristupa „Fulton-Rockways Boys“ bandi koja je surađivala sa mafijom.

 

POČETAK KARIJERE U OBITEJI GAMBINO

Ipak, prava mafijaška karijera počinje kada upoznaje „kapetana“ Gambino obitelji, jedne od pet obitelji koje desecima godina upravljaju New Yorkom. Posao mu je bio da s još par niže rangiranih kriminalaca zaustavlja i pljačka kamione sa raznom robom, koju bi poslije preprodavali te novac davali „kapetanu“ Gambino obitelji. Jednom prilikom je opljačkao kamion sa cigaretama vrijednosti 50 tisuća dolara, ali je ubrzo uhvaćen te osuđen na tri godine zatvora. Odslužio je manje od toga, vjerojatno radi jakih veza koje je imao „underboss“ Gambino obitelji Dellacroce, koji je zavolio Johna te ga smatrao svojim nasljednikom.

Nećak Carla Gambina, glavnog bossa istoimene obitelji ,otet je i ubijen 1973, a upravo Johna s još par mafijaša dobija zadatak da osveti nesretnog momka, koji je bio skroz van mafijaških krugova. Ubrzo pronalazi ubojicu te sudjeluje u njegovom ubojstvu usred punog bara, a nedugo nakon toga lišava života i jednog mafijaša koji je uvrijedio „nadređenog“. Zahvaljujući vezama Carla Gambina, koje su navodno sezale do predsjednika države, odležao je samo dvije godine.

 

UŽIVAO JE VELIKI UGLED

Po izlasku iz zatvora imao je ogroman ugled u mafijaškim krugovima. Promaknut je u „kapetana“, a kako je u međuvremenu Carlo Gambino preminuo ulogu „glave“ obitelji preuzeo je Paul Castellano, za kojeg je John uvijek govorio da je pohlepan, te mu nikad nije odavao posebno veliko poštovanje. Braća Gottia, koji su također bili istaknuti članovi obitelji počeli su suprotno Paulovoj zabrani prodavati drogu po četvrti. Iako je kazna za prodaju droge bila smrt, Gotti je stao u obranu braće te se  otvoreno suprostavio Castellanu. Paul je navodno planirao maknuti Johna nakon smrti Dellacrocea, a isti je Johhna gledao kao sina. Ipak, lukavi Gotti ga je preduhitrio. Skupa sa Sammyem Gravanom, svojom desnom rukom, isplanirao je atentat na sadašnju glavu obitelji, što je bilo suprotno svim mafijaškim kodeksima.

Dellacroce je preminuo 2.prosinca a Gottia je dodatno razbjesnilo što ga Castellano nije došao posjetiti pred samu smrt. Castellano je ubijen dva tjedna kasnije ispred poznatog NY restorana od strane više atentatora, a zanimljivo je da su Gotti i Gravano stajali pedesetak metara dalje i promatrali ubojstvo. Gotti postaje Boss a Gravano UnderBoss. S njim na čelu Gambino je postala najmoćnija mafijaška obitelj sa godišnjom zaradom od pola miljarde dolara, a sam John je zarađivao između 10 i 12 milijuna. Postao je u mafijaškom žargonu Boss Bossova i glavni čovjek mafije u cijeloj Americi.  Zbog njegovih zlodjela policija mu je stalno bila za petama što je rezultiralo i s tri neuspjela sudska procesa, od čega je jednom Gotti potkupio članove porote. U zatvoru je proveo svega 23 sata!

 

KOLA KREĆU NIZ BRDO

Suprotno dotadašnjim bossovima, John je uvijek rado pozirao novinarima u skupocjenim odjelima i satovima vrijednosti par tisuća dolara tako da je često izlazio na naslovnici poznatih magazina.Takvo ponašanje razbjesnilo je FBI te su pod okriljem noći postavili prisluškivače u prostoriju koja je bila glavno okupljalište obitelji. Nekoliko mjeseci kasnije, nakon mukotrpnog prisluškivanja, uspjeli su skupiti dokaze da podići optužnicu! Kola su krenula niz brdo kad je Gravano, vjerni Johnnov prijatelj i desna ruka, odlučio postati zaštićeni svjedok te se nagoditi s tužiteljstvom. Njegovim priznanjem, nakon dvije godine dugog procesa, u travnju 1992. John je osuđen na 100 godina zatvora bez mogućnosti pomilovanja. Optužen je za mnoga ubojstva, reketarenje, kamataranje, poticanje na razbojništvo… Sam Gravano je odležao par godina radi reketarenja, te je tim postao najviši rangirani član u povijesti mafijaške koji se nagodio sa tužiteljstvom.

Usprkos dokazanim zločinama pred sudnicom su mnogi Gottievi susjedi prosvjedovali te se sukobljavali sa policijom. Svi su ga opisali kao mirnog obiteljskog čovjeka koji se nije dirao u obične ljude, te je dapače velikim donacijama pomagao lokalnu zajednicu. Gotti je preminuo 10. lipnja 2002. godine u dobi od 61 godine. Susjedstvo mu je priredilo nezaboravni pogreb, kao da se radilo o svojevrsnom svecu, dok su mnoge novinske naslovnice diljem svijeta objavile vijest uz epitet „Posljednji Don“.I zaista,mnogi će reći da se nakon Johna nije pojavio mafijaš sa tolikom moći i utjecajem.Gravano je još uvijek živ te se naziva „Štakorom“…

 

About author

Jasmin Ahmić

Vanjski suradnik Kulta, veliki obožavatelj horror filmova, nogometa i borilački sportova,te ljubitelj tematika vezanih za kriminal

No comments

Top 5: F1 vozači u 2013.

Čekanje je konačno gotovo, nova sezona Formule 1 konačno počinje a mi vam donosimo pet favorita za naslov prvaka   „Svima koji žele prekinuti Vettelov ...