Jesenske aktivnosti kao tjelovježba

0

Dolazak svježijih dana ne treba biti razlog da se povučete u kuću, već da spojite ugodno s korisnim

 

„Možda će vam se učiniti kao šala, ali skupljanje lišća može biti fantastična vježba, čak i zabavna pošto ste na zraku u kontaktu s prirodom“

 

Lišće žuti, a zrak je sve svježiji, ali to ne znači da se trebate obući u deblju zimsku trenerku, zatvoriti u kuću i uzeti daljinski u ruke. Jesen je jedno od najboljih doba godine za aktivnost na otvorenom, jer vam svježiji zrak (ali ne prehladni) pruža hlađenje istovremeno održavajući metabolizam u funkciji. Sve što trebate napraviti jest pronaći aktivnosti koje su dovoljno zabavne da će vas izvući iz kuće, a istovremeno da su dovoljno naporne da će djelovati i kao odlična vježba. Donosimo vam stoga tri aktivnosti koje će pomoći u razvoju vašeg tijela dok se zabavljate na svježem zraku!

 

SKUPLJANJE LIŠĆA

Možda će vam se učiniti kao šala, ali skupljanje lišća može biti fantastična vježba, čak i zabavna pošto ste na zraku u kontaktu s prirodom, ukoliko ćete je raditi po određenim pravilima.

1. Izbjegavajte saginjanje te se umjesto toga spuštajte u koljenu kako bi pokupili lišće s poda. Dakle, pokret je u koljenu, a ne u bokovima.

2. Koristite štap za skupljanje lišća kojeg možete kupiti u bilo kojoj trgovini poljoprivredne opreme, jer nema smisla da se spuštate više nego je potrebno.

3. Svako 10 minuta mijenjajte koljeno kojim se spuštate kako bi jednako opterećivali obje noge, te istovremeno dali drugoj nozi kratko vrijeme da se oporavi.

4. Kao i kod svakog vježbanja radite kratke pauze radi odmora. Naravno, teže ćete se umoriti nego u teretani, ali tijelu treba dati kratke pauze kako bi se oporavilo.

5. Lišće su vrlo skliska podloga, pogotovo nakon kiše, pa budite oprezni kako se ne bi ozlijedili. Pazite i da vam je obuća kvalitetna.

6. Obucite se slojevito. Iznenadit ćete se kako ćete se brzo oznojiti unatoč svježem zraku pa je važno da možete skinuti jedan dio odjeće bez da ostanete nezaštićeni dovoljnim slojem odjeće.

7. Ukoliko ste odlučili duže vrijeme provesti u ovoj aktivnosti ponesite kakvu proteinsku pločicu kako bi obnovili snagu.

 

BRANJE JABUKA

Branje jabuka je aktivnost koja će imati velike koristi za vaše zdravlje, počevši od samih jabuka. Dobro nam poznato voće smanjuje mogućnost oboljenja od različitih vrsta tumora (prije svega gušterače) za 28%, sprječava Parkinsovu bolest, smanjuje rizik dijabetesa za 25% te odlično čuva vaše zube. Naravno, ova se „vježba“ može odnositi na bilo koje voće ili npr. masline, ali zbog već spomenutog učinka ovog voća, idealno je upravo branje jabuka kojima ćete se na kraju vježbe i zasladiti.

Osim na zdravlje zbog prednosti jabuka, ova će vježba poboljšati vaš organizam i na druge načine.

1. Boravak u prirodi smanjuje razinu stresa, smanjuje razinu kortizola i krvnog tlaka, te poboljšava rad vašeg srca i pluća.

2. Penjanje po stablima poboljšava koordinaciju tijela te dijeluje kao odlična vježba s vlastitom težinom tijela.

3. Odlična je i anaerobična vježba koja maksimizira potrošnju energije dovodeći do povećanja snage i izdržljivosti.

 

PJEŠAČENJE

Iako je zna mnoge pješačenje samo prelazak iz točke A do točke B, pješačenje je odlična vježba s kojom možete trošiti kalorije, istovremeno uživajući na zraku! Ukoliko imate društvo, i možete šetati prirodom a ne ulicama, još bolje! Povećati ćete izdržljivost, pokrenuti metabolizam, a učinak na vaš karido-vaskularni sustav će biti nevjerojatan!

1) Ukoliko ste početnik krenite s 10 minuta laganog hoda, kratko se odmorite i rastegnite te nastavite s novim ciklusom od 10 minuta i tako tijekom 30 – 60 minuta.

2) Hodajte uspravno, uvučenog trbuha i visoko podignute glave. Na taj način ćete trošiti puno više energije.

3) Dobra obuća je izuzetno važna jer će vam šetnja biti neugodna ukoliko su vam tenisice neudobne.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Amanda Seyfried

Seksi glumica krhog izgleda u sebi krije pravu vatrenu zavodnicu     Amanda Seyfried definitivno izgleda kao draga i simpatična djevojka iz susjedstva. S plavom ...