Je li ovo najopasnija droga na svijetu?

0

Vražji dah je u stanju u nekoliko minuta pretvoriti čovjeka u zombija

 

Na svijetu postoji veliki broj droga koje se mogu nazvati izuzetno opasnim, droga koje ostavljaju teške posljedice a ne rijetko dovode i do smrti, ali jednu drogu bi ipak lako mogli svrstati na broj jedan. Iako ne razara tijelo i ne ubija (osim u velikim količinama) kao ruska droga krokodil, kolumbijsku burundangu mnogi smatraju kraljicom opasnih droga. Vražji dah, kako nazivaju ovu uličnu verziju sintetičkog lijeka (droge) skopolamin, doslovno pretvara ljude u zombije, pa je stoga omiljena među kolumbijskim kriminalcima. Burundanga se tako koristi za krađe, pljačke i silovanja, a nesretnici koji su je inhalirali bude se čak i do 24 sata kasnije bez sjećanja gdje su bili i što su radili.

Međutim, ovo „bude se“ se treba uzeti samo figurativno jer burundanga djeluje tako da omteaputeve neurona između mozga i mišića, i osoba je budna, stoji na nogama, čak i komunicira, ali ničega nije svjesna – baš poput zombija! Ovu opaku drogu, kriminalci stave u piće ili hranu, ili je jednostavno puhnu u lice žrtvi. Sve što nakon toga trebaju napraviti jest doslovno pitati žrtvu da im da novac, ili da učini bilo što, i žrtva će to bez pogovora učiniti! Zato i jest omiljena droga koja se koristi npr. za silovanje djevojaka, koje se često nakon što se „probude“ i ne sjećaju da su bile silovane, osim s neobičnim osjećajem da nešto nije u redu!

Ova se droga, koja je ulična verzija lijeka koji se koristi za liječenje morske bolesti, pojavila u Latinskoj Americi gdje je uvijek postojala ljubav prema sredstvima koji izazivaju stanje transa, odnosno koji daju „šamanski“ efekt. Prvi kriminalni slučajevi vezani za burundangu su se pojavili u Kolumbiji 80-tih godina, da bi desetljeće kasnije nastala prava epidemija, posebno slučajeva silovanja povezanih s ovom drogom. Zabilježeni su tako slučajevi gdje su žrtve odlazile u banku podizati sve ušteđevine koje su kasnije predavale svojim napadačima, gdje su same pomagale utovarivati vrijedne stvari iz svog doma u kamion napadača i slično!?

Naravno, kao i uz sve obavijeno misterijom, tako se i uz burundangu vezuju i pretjerivanja i urbane legende. Tako se na internetu mogu pronaći priče o tome kako se može zaraziti samo ako se dotakne papirić koji je premazan prahom, ili kako se efekt može prenijeti poljupcem sa „kontamiranom“ osobom. Ove su priče daleko od istine, ali ni to ne može sakriti činjenicu da je burundanga izuzetno opasno sredstvo u rukama pogrešnih osoba, te da je opasnost od nje, pogotovo za mlade djevojke, izuzetno velika. Stoga većina država upozorava svoje stanovnike da pri odlasku u Kolumbiju dobro pripaze, te da ni slučajno ne prihvaćaju pića od nepoznatih osoba, kao i da se drže na pristojnoj udaljenosti od svake nepoznate osobe. U protivnom, moglo bi vam se dogoditi da se probudite kilometrima daleko, na nepoznatom mjestu bez sjećanja kako ste tu došli. Teško da bi se probudili bez bubrega kao u filmovima, ali bi se probudili bez iti jednog novčića, kao i sa snažnim osjećajem da nešto nije u redu…

 

Foto: VICE screenshot

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments