Je li 1999. bila godina najboljih filmova?

0

Mnogi smatraju posljednju godinu milenija posljednjom godinom pravih odličnih filmova, a mi vam donosimo 10 najboljih da procijenite sami

 

„Od mračne atmosfere, sulude ideje o klubu boraca, do završne scene koja otkriva neočekivani kraj, ovaj film je nešto posebno“

 

Matrix2

MATRIX

Matrix ne samo da je bio najbolji film te godine, nego je i jedan od najboljih filmova 90-tih! SF spektakl nam je donio d otada neviđenu priču koja nas je ostavila bez daha, a specijalni efekti (prvi put viđeni baš u Matrixu) i dan danas izgledaju moderno. Matrix je definitivno film koji svaki put iz nova možete pogledati sa zanimanjem, a to je najbolja potvrda kvalitete.

 

klubboraca

KLUB BORACA

90-te su bile godine „ludih“ filmova, a Klub boraca je jedan od najboljih primjeraka. Od mračne atmosfere, sulude ideje o klubu boraca, do završne scene koja otkriva neočekivani kraj, ovaj film je nešto posebno. Uz odlične glume Brada Pitta i Edwarda Nortona, nije ni čudo da je ovaj film bio toliko obožavan da su pokrenuti čak i prave klubove boraca!

 

sestoculo

ŠESTO ČULO

Zahvaljujući ovom filmu, ljudi su čuli za M. Night Shyamalana koji nam je donio ovaj izvrsni triler koji je posebno oduševio krajem koji nitko nije očekivao. Film je bio toliko dobar da je čak ispalo i da Bruce Willis zna glumiti, a „I see dead people“ je postala jedna od najcitiranijih rečenica iz filmova.

 

vjesticaizblaira

VJEŠTICA IZ BLAIRA

Nekada su najbolje ideje tako jednostavne! Dokaz je i danas kultni horror o grupi studenata koji se izgube u šumi snimajući dokumentarac o urbanoj legendi, a naknadno se pronađu njihove stvari koje svjedoče o njihovim trenucima užasa. Film je bio toliko uvjerljiv da su mnogi pomislili (pa čak i danas misle) da su snimke prave, a ne odglumljene.

 

ToyStory

PRIČA O IGRAČKAMA 2

Prvi dio Priče o igračkama je uveo neke nove standarde u animaciji, a drugi ih je podignuo na još veću razinu. Također, Priča o igračkama je donijela još jednom odličnu priču koja je bila i zabavna i poučna u isto vrijeme. Nastavci su rijetko bolji od originala, a ovaj film je srećom jedan od rijetkih predstavnika ove prve kategorije.

 

mumija

MUMIJA

Još od posljednjeg križarskog pohoda Indiane Jonesa, pa do 1999. nismo vidjeli tako dobru kombinaciju avanture, akcije i humora. Mumija je bila pravi popcorn blockbuster koji je prštao zabavom, te koji nam je predstavio Brendana Frasera kao veliku filmsku zvijezdu zadnjih godina 20. stoljeća.

 

zelenamilja

ZELENA MILJA

Još jedan mistični film, ovaj put napravljen prema knjizi Stephena Kinga, donio nam je dirljivu priču o životu u američkom zatvoru tijekom velike gospodarske krize u SAD-u. Film ne samo da donosi odličnu dramsku priču, koju su začinili Tom Hanks i Michae lClarke Duncan, već i natprirodne elemente, što se odlično uklopilo u vrijeme kada su Dosjei X još uvijek vladali TV ekranima.

 

vrtlogzivota

VRTLOG ŽIVOTA

Iako tada nismo razumjeli glavnog lika, srednjovječnog oca koji više ne nalazi uzbuđenje u životu, danas ga itekako možemo dobro razumjeti. Vrtlog života nam je donio tabu temu o ocu koji krizu srednjih godina „liječi“ opsjednutošću kćerkinom najboljom prijateljicom. Tko se još ne sjeća legendarne scene s ružama?

 

americkapita

AMERIČKA PITA

Svako razdoblje ima svoje kultne komedije, a kada govorimo o 90-tim, Američka pita je definitivno jedna od njih. Nastavci možda nisu bili na tragu originala, neke scene vam danas možda nisu više toliko smiješne, ali nema uopće sumnje da je cijela jedna generacija odrasla na ovoj zabavnoj komediji koja nam je prvi put otkrila da se može masturbirati i s pitom!

 

8mm

8MM

 

Svi znamo da je Nicholas Cage trash glumac kojega bi danas rado svrstali uz bok Chucku Norrisu, ali 90-tih je Cage imao nekoliko odličnih uloga od kojih je jedna i ova o privatnom detektivu koji pokušava otkriti je li pronađeni snuff film stvaran ili nije. Ovaj film je osvojio svojom mučnom atmosferom – svojevrsnim obilježjem 90-tih.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments