iPhone SE – iPhone u malom bez kompromisa

0

U rujnu 2014. godine, zaljubljenici malih dijagonala na iPhoneu ostali su kratkih rukava, s obzirom da je Apple izbacio na tržište nove uređaje koji su bili znatno veći od tadašnjeg 5S. Sada, dvije i pol godine kasnije, Apple je izdao iPhone SE. Po izgledu, to je čisti iPhone 5S, dok hardver djeli s mnogo moćnijim modelom, 6S. Nastavak SE znači special edition, a ne second edition kako su mediji prvotno napisali.

Upoznajmo se malo s novim iPhoneom. Ekran kojeg posjeduje je onaj poznati 4 inčni u 16:9 omjeru stranica te rezolcuji 640X1136, koji se pokazao izvrstan po prikazu boja, kontrastu te maksimalnoj svjetlini. Kamera je ista kao i na iPhoneu 6S, 12MP uz ultra HD snimanje videa. Kamera je to koja i dan danas zadaje probleme svih smartphoneima današnjice, a nerijetko daje fotografije koje niti jedan drugi ne može izraditi. Procesor je moćni Appleov A9, 2GB RAM memorije su tu za bezbrižan rad na telefonu, a da sve skupa funkcionira bez greške se brine iOS 9.3., koji je u novoj inačici dotjeran još više. Baterija je kapaciteta 1620 mAh, što bi trebalo dati nadprosječnu autonomiju.

Potencijalno loša strana ovog modela je njegov dizajn, no ne u smislu korištenih materijala, već toga da je ovakav telefon na tržištu već bio 2012., te da bi ljudi ipak željeli vidjeti nekakvu promjenu. No tu nema briga za Apple, jer su majstori za prodati bilo koji proizvod koji je izašao s njihove proizvodne trake. Jedino na čemu su škrtarili jesu senzor za otisak prsta te prednje kamera. Iako, ne radi se o realnim manama, jer jedno i drugo je i dalje izvanredno, pa ćete tako iPhone SE preko senzora otključati za 0.9 sekundi, dok ćete 6S otključati za „sigurno primjetnih“ 0.4 sekunde brže.

Što se tiče cijene za ovaj mali iPhone, ona nije niska, kao za niti jedan drugi Appleov proizvod, ali možete biti sigurni da ćete dobiti sve ono što piše na papiru, te da će raditi bez ikakvih problema. Cijena za 16GB model je 399 dolara, dok za verziju s 64GB treba izdvojiti 100 dolara više.

About author

Marko Rakić

Kultov stručnjak za gadgete, i tehniku općenito, surađivao je s mnogim portalima o Formuli 1

No comments

Recenzija serije: Živi mrtvaci

Grupica preživjelih pokušava već treću sezonu opstati u postapokaliptičnom svijetu u kojem vladaju živi mrtvaci   INFO Uloge: Andrew Lincoln, Jon Bernthal, Sarah Wayne Callies, ...