Indija – oaza brutalnih silovanja

0

Posljednjih godina u Indiji se dogodio niz brutalnih silovanja koja su digla na noge cijeli svijet, donosimo vam pet najupečatljiviih

 

„Objašnjenje je bilo skandalozno – silovanje se nije dogodilo jer suprug nije ništa vidio, a također silovanje je nemoguće jer su muškarci iz višeg sloja, a žrtva iz siromašnog!!!???“

 

SILOVANJE U POLJU

22. rujan 1992.

Jedan od prvih slučajeva koji je Indiju doveo na naslovnice svjetskih časopisa, ali ne zbog samog čina već zbog nevjerojatne presude! Bhanwari Devi je bila žena iz siromašnog sloja koja je svakodnevno naporno radila u polju zajedno sa svojim suprugom. Tog dana, prišla su im petorica muškaraca iz istog sela, ali iz bogatijeg sloja, te su pretukli supruga ostavljajući ga u nesvjesti. Nakon toga su svoju pažnju usmjerili na tek punoljetnu djevojku – trojica su je držala dok su se dvojica izmjenjivala u silovanju. Nakon gnjusnog čina, kada je muškarac došao svijesti pomoć su potražili u najbližoj policijskoj postaji, udaljenoj 10-tak kilometara. Policajci su joj naredili da ostavi odjeću, a nju golu (umotanu samo u suprugov krvavi turban) poslali pješke u jedan sat po noći u bolnicu na pregled. Nažalost, u bolnici je doktor nije htio pregledati bez prisustva ženskog doktora, pa je poslana da pješači u drugu bolnicu gdje je doktor nije htio pregledati bez naredbe ravnatelja, a ovaj to nije htio učiniti jer je prošlo radno vrijeme. Nesretna Devi je tako pregledana tek 48 sati nakon silovanja, kada su tragovi već nestali. Na suđenju su, naravno, okrivljeni porekli da su krivi, a šest sudaca (sve odreda muškarci) su ih oslobodili krivnje!? Objašnjenje je bilo skandalozno – silovanje se nije dogodilo jer suprug nije ništa vidio (podsjetimo, bio je u nesvjesti), a također silovanje je nemoguće jer su muškarci iz višeg sloja, a žrtva iz siromašnog!!!???

 

SILOVANJE ŠKOLARKI

1992

Te iste godine dogodio se jedan od najvećih skandala 90-tih, kada je otkrivena banda koja je sustavno silovala više od 100 školarki! Djevojčice ne samo da su silovali, nego su ih slikavali i snimali prijeteći im da će slike distribuirati. Policija je do slučaja došla slučajno, kada su otkrivene snimke, ali pred njima je bio najteži dio posla – izrada slučajeva. Samo 12 djevojaka, identificiranih sa snimke, je pokazalo želju za svjedočenjem, a čak 10 ih je na kraju odustalo, pa su se u sudnici pojavile samo dvije hrabre djevojke. Bilo je to dovoljno da se osmorica članova bande osudi na doživotni zatvor. Nažalost, četvorici od njih je naknadno smanjena kazna na 10 godina zatvora, pa su danas slobodni ljudi. Međutim, to nije najžalosnije u cijeloj priči. Silovane djevojke su prošle dosta gore od svojih silovatelja. Izložene osudi lokalnog stanovništva, uvredama, pa čak i odricanju vlastite obitelji, djevojkama su zauvijek uništeni životi, što je bilo previše za njih šest koje su počinile samoubojstvo.

 

PAKAO AUTOBUSA U DELHIJU

16. prosinac 2012.

Vjerojatno najpoznatiji slučaj silovanja se dogodio krajem 2012. godine kada je brutalno silovana i pretučena 23-godišnja fizioterapeutkinja Jyoti Singh Pandey, koja je 13 dana kasnije od posljedica i preminula. Ona i njezin prijatelj su se nakon odlaska u kino ukrcali u privatni autobus u kojem su još bila šestorica muškaraca. Međutim, umjesto da ih odvedu na lokaciju, muškarci su Jyotinog pratitelja pretukli tako da je završio u nesvjesti, a nesretnu djevojku su brutalno silovali dok su se autobusom (koji je imao zatamljena stakla) vozali po gradu. Ujedno su nesretnicu pretukli i silovali navjerojatnije ključem za odvijanje kotača, od čega je dobila teške unutarnje ozljede. Nakon što su se iživili nad nesretnom djevojkom oboje su izbacili na ulicu. Djevojka je od teških posljedica preminula 13 dana kasnije u bolnici u Singapuru, a slučaj je došao na naslovnice svih medija širom svijeta. Šestorka je uhvaćena u roku od 24 sata, a potaknuta njihovim postupcima Indija je uvela brze sudove za slučajeve silovanja. Indijac koji je vozio autobus (ali koji je također sudjelovao u silovanjima) se objesio (ili je bio ubijen) u zatvoru, dok je jedan maloljetnik, koji je čak bio najbrutalniji, osuđen na maskimalne tri godine popravnog doma!? Ostala četvorica su osuđena na smrt vješanjem, i trenutno o njihovoj žalbi, s malim izgledima za preoblikovanje presude, odlučuje Vrhovni sud.

 

REDALJKA U MUMBAIU

22. kolovoz 2013.

Da su novi sudovi, i novi zakoni u Indiji, koliko toliko počeli djelovati, pokazuje i slučaj u kojem je višestruko silovana 22-godišnja fotografkinja čije ime nije otrkiveno. Ona, i njezin kolega su tog dana otišli u Shakhti mlinove, staru ruševinu, kako bi je slikali za magazin na engleskom jeziku. U nauštenom mlinu su ih dočekala dva muškarca koja su im ponudila pokazati put, ali su ih na mjesto dočekala još trojica. Muškarca su zavezali i pretukli, a djevojku zavezanu odveli u drugu prostoriju gdje su je petorica muškaraca silovala jedan po jedan. Na kraju su je njezinim mobitelom slikali i zaprijetili joj da će objaviti slike na društvenim mrežama ukoliko ih oda policiji. Fotografe su na kraju pustili, a kako je djevojka krvarila završili su u bolnici te su cijeli slučaj prijavili policiji koja je brzo djelovala i uhvatila petorku. Kako je slučaj završio u indijskim novinama, javile su se još dvije djevojke koje su tvrdile da su žrtve iste bande, ali koje iz straha prije nisu slučaj prijavile organima reda. Na brzom sudu, petorica se izjasnila nedužnima, ali im je slučaj dokazan DNA analizom, kao i praćenjem ukradenog mobitela. Otkrilo se da su trojica sudjelovala i u prijašnjim silovanjima, a po novom zakonu za one koji ponove silovanje kazna je vješanje, pa su sva trojica osuđena na maksimalnu kaznu. Četvrti Indijac je kažnjen doživotnim zatvorom, dok je peti član bio maloljetnik te ga, vjerojatno, čekaju maksimalne tri godine popravnog doma.

 

SILOVANJE I VJEŠANJE

27. svibanj 2014.

Stravična slučaj silovanja i vješanja dvije djevojčice još je jednom doveo Indiju na naslovne stranice svjetskih medija. Dvije djevojčice, 14 i 16 godina stare, su nestale iz sela Katrau noći 27. svibnja kada su otišle u polje, koje je selo koristilo kao WC, jer isti nisu imale u svojoj kući. Više se nikad nisu vratile. Zabrinuti otac je pošao u policiju, ali su ga ovi vrijeđajući izbacili. Dan kasnije, nesretne djevojke su pronađene obješene, 600 metara udaljene od mjesta gdje su nestale. Bijesni mještani nisu dopustili policiji da skine nesretne djevojčice iz straha da policija smrt ne proglasi samoubojstvom. I upravo se slična stvar i dogodila jer je policija pokušala smrt proglasiti prvo samoubojstvom, a kasnije i „časnim ubojstvom“. Međutim, kada je došao CBI (Central Bureau of Investigation) utvrđeno je da su djevojčice silovane i obješene žive. Nesretni otac je optužio bogatu klasu za ubojstvo, kao i nezainteresiranost za pomoć, kada se prvi put obratio policiji. Pokrenuta je velika istraga u kojoj su dva policajca, Chhatrapal Yadav i Sarvesh Yadav, suspendirana s posla zbog pokušaja zataškavanja ubojstva, a kasnije su osumnjičeni i za sudjelovanje u gnjusnom zločinu. Tri muškarca, Pappu Yadav, Awadhesh Yadav i Urvesh Yadav (sva petorica umješanih su braća), su uhićena te su priznali silovanje i ubojstvo. Trenutno im se sudi za zločin na brzom sudu i gotovo je sigurno da će dobiti smrtne kazne.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments