Indiana Jones: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Trideset je godina prošlo od premijere drugog nastavka Indiane Jonesa što je sasvim dovoljan razlog da mu posvetimo nekoliko redaka

 

INDIANA JONES JE IME DOBIO PO LUCASOVOM PSU

Još prije nego je snimio Ratove zvijezda Goerge Lucas je napisao kratki sinopsis po uzoru na avanturističke serijale iz 30-tih i 40-tih. Ideju je kasnije stavio na „čekanje“, ali ju je prije toga razradio s kolegom Philipom Kaufmanom koji je predložio ubacivanje kovčega, jer mu je o tome pričao stomatolog dok je Kaufman bio dijete. Kasnije, kada je uspio nagovorit Spielberga na suradnju, Lucas je shvatio da prvotno ime Smith jednostavno ne odgovara, pa je promjenjeno u Jones. Ime Indiana je po uzoru na Lucasovog psa Aljaskog malamuta koji se zvao Indiana (Lucasov malamut je ujedno poslužio kao inspiracija za Chewbaccu). Ali, Indiana nije bio jedini koji je ime dobio po psu – Willie, koja se pojavljuje u Ukletom hramu, je dobila ime po Spielebergovom Koker španijelu, a Short Round po psu scenarista Willarda Huycka.

 

2. JONESA JE TREBAO GLUMITI TOM SELLECK

Lucas je htio da avanture danas najpoznatijeg arheologa režira Spielberg, ali Steven je htio režirati Jamesa Bonda. George Lucas ga je na kraju ipak uspio nagovorit, predstavivši Spielbergu ideju kao film o Jamesu Bondu bez pomagala.

Sada je trebalo pronaći glavnog glumca, pa je ime Harrisona Forda spomenuto prvi put. Međutim, Lucas je odmah odbio ideju jer je već radio s Fordom na Američkim grafitima i Ratovima zvijezda, pa je pažnja usmjerena da Petera Coyotea, koji je sa Spielbergom radio na E.T.-u. Nakon što Coyote nije pokazao interes za ulogu okrenuli su se najpoznatijem brkonji tih vremena – Tomu Sellecku. Napravljena su i probna snimanja, dato je zeleno svijetlo, ali je Selleck (srećom) morao odustati zbog ugovora i obveza na snimanju Magnum P.I.-ja. Tek kada je i Nick Nolte odbio uloga na scenu je ponovo stupio Harrison Ford, što će se kasnije pokazati punim pogotkom!

Zanimljivo, i Sharon Stone je trebala biti dio avantura Indiane Jonesa, i to u ulozi Willie Scott. Ali, tada se na audiciji pojavila Kate Capshaw koja je doslovno pomela konkurenciju.

 

3. FILMOVI O INDIANI JONESA SU PREPUNI POSVETA RATOVIMA ZVIJEZDA

Kako je George Lucas kreirao i Indinanu Jonesa i Ratove zvijezda, ne čudi povezanost ova dva filma, kao i veliki broj posveta Ratovima zvijezda u avanturama arheologa Jonesa. S obzirom da je Lucas svoj posjed nazvao Skywalker ranch, ova praksa ne treba čuditi. Već u prvom nastavku prikazan je zrakoplov koji nosi registraciju OB-CPO, a kada Jones konačno otkrije kovčeg među hjeroglifima se nalazi i crtež C3PO-a i R2D2-a. Obavezno moramo spomenuti i Jonesovu poštapalicu „Imam loš predosjećaj o ovome“. Na početku Ukletog hrama, Indiana Jones se nalazi u noćnom klubu Club Obi Wan u Shanghaiu, a zvučni efekt otvaranja provalije s lavom je zvuk otvaranja svjetlosnog mača Dartha Vadera. Zvukovi iz Ratova zvijezda su korišteni i u drugim scenama, pa je tako kvar zrakoplova zvuk kvara Millennium Falcona.

 

4. NAJZABAVNIJA SCENA NIJE SNIMLJENA PREMA SCENARIJU

Filmovi o Indiani Jonesu su, osim po akciji, poznati i po humoru, a najzabavnija scena u cijelom serijalu je ona u kojoj Jones jednostavno upuca egipatskog mačevaoca. Međutim, scena je prema scenariju trebala biti sasvim drukčija, pa su se Jones i mačevaoc morali boriti duže vrijeme prije nego ga Jones savlada. Ipak, scena je na kraju snimljena improvizacijom, i to sasvim slučajno.

Indiana Jones i Jahači izgubljenog kovčega su snimani na provjerenoj lokaciji u Tunisu, zemlji u kojoj je Lucas snimao Ratove zvijezda. Nažalost, Jones se, kao i mnogi drugi članovi filmske ekipe, zarazio lokalnom hranom te je zbog učestale diareje jednostavno bio previše slab za snimanje duže scene. Nakon nekoliko pokušaja Ford je upitao Spielebrga „Zašto ga jednostavno ne upucam?“. I tako je i napravio!

 

5. POSLJEDNJI INIDANA JONES JE TREBAO UKLJUČIVATI I DOGAĐANJA NA MARSU

19 godina je prošlo između Posljednjeg križarskog pohoda i Kraljevstva kristalne lubanje, a u međuvremenu se pojavilo puno glasina, ali i napisanih pa odbačenih scenarija za posljednju Jonesovu avanturu. Prije nego je izabran naslov Kraljevstvo kristalne lubanje, u igri su bili Grad Bogova, Vrtovi života, Kralj majmuna, Mudrac s Marsa te Crveni strah. Ovisno o predloženom scenariju, Indiana Jones se tako trebao boriti protiv 200 godina straog pigmejca, vojske ubojitih majmuna, a prema jednom scenariju radnja dijela filma bi se čak događala na Marsu!? Najbliže realizaciji je bio scenarij Grad Bogova Franka Darabonta, čovjeka zaslužnog za Iskupljenje u Shawshanku, prema kojem bi Jonesa lovili bivši Nacisti. Spielbergu se scenarij svidio, ali ne i Lucasu koji je odučio sam napisati scenarij te je tako stvorena verzija koju smo na kraju i gledali. Spielberg je naknadno priznao da je mrzio scenarij i vanzemaljce, za koje je smatrao da im u filmu nije mjesto, ali je film ipak odlučio snimiti jer je vjerovao u prosudbu svog prijatelja Lucasa.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Naši najgori nastupi na Eurosongu

Nakon očekivanog povlačenja Hrvatske iz Eurosonga, prelistali smo raspjevane arhive u potrazi za našim najlošijim nastupima koji su, vjerojatno, barem dijelom, kumovali povlačenju   „Na ...