Ikona stila: Tom Ford

0

Na spomen pojma „modni dizajner“ većina će muškaraca odmahnuti rukom, smatrajući da je to pojam koji se treba vezivati uz žene i žensku modu, ali jedno će ime uvijek izazivati poštovanje – Tom Ford. Teksašanin iz Austina je uspio povezati elitnu modu s pojmom muškosti, nešto što gotovo nikome prije nije uspjelo, unatoč tome što su npr. Armanijeva odijela uvijek bila sinonim za mušku eleganciju. Međutim, Tom Ford je tu vezu podigao na još veći nivo šireći svoj utjecaj na puno više od samo odijela.

Moglo bi se reži da je čudno da netko iz Texasa ima smisla za stil, ali svoje je gene Ford nasljedio od majke koja je bila pobjednica brojnih izbora ljepote na Jugu, te je jako puno držala do detalja u odijevanju. Forda je tako dizajn počeo zanimati od malih nogu, ali je veći interes pokazivao za uređenje interijera pa je i završio studij za dizajn interijera. Tek nakon završetka studija je pokazao interes za modu, a u svijetu mode je ostvario meteorski uspjeh prenoseći ljubav prema jednostavnosti i čistim linijama iz svijeta uređenja interijera. Nakon kratkog boravka kod Perry Ellisa, Ford prelazi u Guccija koji je bio na rubu bankrota. Ali, baš taj potez će od njega napraviti legendu stila jer je svojom vizijom stila Guccija ne samo spasio od bankrota nego vratio u sam vrh. Ford je jedan od prvih koji je uvidio važnost seksipila i marketinga, nešto što je nastavio dodatno razvijati odlaskom iz Guccija i pokretanjem svoje tvrtke – Tom Ford. Njegove kreacije su jednostavne, ali izuzetno seksi i macho, zbog čega i jest toliko obožavan među muškarcima širom svijeta. Da je njegov stil izuzetno macho možda najbolje potvrđuje i to što njegova odijela nosi nitko drugi nego pojam muževnosti – James Bond.

Ford je ujedno shvatio i da seksipil i stil nisu samo vezani za odijevanje te je svoj utjecaj proširi o i na kozmetiku i sunčane naočale.

 

KAKO IZGLEDATI KAO FORD?

Možda mislite da je za izgledati kao Tom Ford dovoljno nositi njegove proizvode, ali zadatak je ipak puno kompleksniji. Prvi problem je što je do njegovih odijela prilično teško doći jer su njegovi butici samo u najvećim centrima mode  kao što su New York, Milano, Toronto, Moskva, Sao Paolo… Čak i ako vam se pruži prilika morate imati na umu da njegova odijela i nisu najjeftinija.

Stoga pođimo od pretpostavke da ćete morati imitirati njegov stil. U tom slučaju birajte tamno odijelo koje je jednostavnog stila, ali istovremeno i muževno – dakle šira u ramenima, uža u struku, dužine dovoljne da pokrije stražnjicu, te uskih hlača. Zaboravite kravatu i izađite iz uštogljenosti na način da otkopčate gornja dva dugmeta na košulji.

Vodite računa i da nije dovoljno pronaći odijelo slično Fordovom i da ćete biti kao Ford – da bi vam njegov stil sjeo morate biti i pravi samouvjereni muškarac koji ostavlja dojam pravog modernog macho muškarca. Ujedno, kako se Fordov stil svodi na jednostavnost, ne pretjerujte sa stiliziranim frizurama te se držite onih jednostavnijih, a ujedno i modne dodatke svedite na minimum. Zaboravite na kravate, a pogotovo na prstenje, narukvice i naušnice. Dobar sat, iako se može i bez njega, i pilotske naočale će biti više nego dovoljne.

 

Foto: Solve Sundsbo

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Moje prvo svingersko iskustvo

Čitateljica Cosmopolitana je podjelila svoje prvo iskustvo u „svinganju“   Anu i Marka dugo smo poznavali i bili smo jako dobri prijatelji. Iako smo bili ...