Igra prijestolja: Sve što niste znali

0

Četvrta sezona Igre prijestolja počinje sa prikazivanjem pa je red da vas upoznamo s par zanimljivosti

 

Igra prijestolja je bazirana na istoimenoj knjizi George R. R. Martina iz serijala knjiga pod nazivom Pjesma leda i vatre. Prva sezona prati događanja iz prve knjige a ukupno je napisano pet knjiga (Igra prijestolja, Sraz kraljeva, Oluja mačeva, Gozba vrana, Ples zmajeva). U pripremi su još dvije knjige – The Wind of Winter i A Dream of Spring.

 

Nakon velikog uspijeha prve knjige, napisane 1991. godine, Martinu su prvo počeli prilaziti filmski producenti koje je redovno odbijao jer je radnja toliko ospežna da bi film doslovno potpuno iskidao priču. Umjesto toga Martin je dugo godina kasnije adaptaciju ponudio HBO-u smatrajući da joj je tu prirodno mjesto.

 

Jedina dva glumca koja nisu trebala audiciju su Sean Bean i Peter Dinkagle. Sam autor George Martin je izjavio da u ulozi Tyrion Lannistera nije mogao zamisliti nikoga drugoga osim Petera Dinkaglea. Većina drugih glumaca je prije serija bila nepoznata, jedna od glavnih glumica Emilia Clarke je prije uloge pet godina radila kao konobarica.

 

Kada je redatelj Tim Van Patten došao na sastanak sa direktorima HBO-a, noseći knjigu snimanja, trebao im je prezentirati prvu scenu. Nakon što je završio sa prezentacijom nije se čula niti riječ – čuo se samo pljesak oduševljenih direktora.

 

Igra prijestolja je snimana u Sjevernoj Irskoj, Malti, Islandu i, naravno, Hrvatskoj. Za snimanje scena na Zidu napravljen je set ispred zelenog platna pa je kasnije dodan vjetar i snijeg. Scene unutrašnjosti dvoraca su snimane u dvorcu Shane u Sjevernoj Irskoj dok su lokacije „Sjeverno od zida“ snimane na Islandu.

 

Sav snijeg i led je umjetno napravljen za potrebe serije. Iako je u Sjevernoj Irskoj i pogotovo Islandu hladno serija je snimana tijekom kolovoza kada snijega nema. Snijeg je tako ili umjetan ili naknadno računalno dodan.

 

Jezik Dothrakia je doslovno izmišljen za potrebe serije. Producenti serije su angažirali lingvističkog ekspert David Petersona koji je osmislio ukupno 1.700 riječi jezika Dothrakia i prije nego se serija počela snimati. Do snimanja druge sezone fond riječi je narastao na 3.000.

 

Budget prve sezone iznosio je 86 milijuna dolara dok je za drugu sezonu još i veći – 120 milijuna dolara što je ravno budgetu hollywoodskog blockbustera. Jedna epizoda tako ima budget veći od 10 milijuna dolara što je nevjerojatno puno kada su TV serije u pitanju.

 

Nakon što je prikazan pilot serije jedina kritika je bila da je očito da je tijelo djevojčice pribijene na drvo lutka. Međutim, djevojčica je bila prava i „glumila“ ju je 19-godišnja Claire Wright.

 

Prva sezona Igre prijestolja je bila nominirana za najbolju dramsku seriju na Emmy nagradama te Zlatnom globusu. Peter Dinklage je dobio i Emmy i Zlatni globus za najbolju sporednu ulogu.

 

Sophie Turner, koja u seriji igra Sansu Stark, je usvojila svoga strahovuka Lady nakon što ga je u seriji ubio Joffrey. Riječ je naravno o psu kojega je Sophie, kao velika ljubiteljica pasa,  zaželjela za sebe. Ujedno joj je promjenila ime iz Lady u Zunni.

 

Čitava dva mjeseca su bila potrebna Gavinu Jonesu da napravai čelično prijestolje. Visoko gotovo tri metra, prijestolje je napravljeno od drvenog okvira i stotina zagrijanih mačeva!

 

U ulozi Talise Maegyr se našla Oona Chaplin, unuka legendarnog Charliea Chaplina, dok je Harry Lloyd (Viserys Targaryen) potomak Charlesa Dickensa. Ni tu nije kraj poznatim vezama jer je Alfie Allen (Theon Greyjoy) mlađi brat pjevačice Lily Allen!

 

Tommy Dunne je dizajnirao tisuće oružje iz serije proučavajući egipatsko, indijansko i mongolsko oružje. Kako bi ga nagradili, osim novčano, producenti su mu dopustili i cameo ulogu u pilot epizodi.

 

Autora G.G. Martina je inspirirala sudbina superjunaka Wonder Mana koji pogiba. Zbog toga je odlučio da veliki dio njegovih junaka neće imati baš sretnu sudbinu (što je najbolje pokazao ubivši Neda Starka, kao i scenom pokolja na vjenčanju).

 

Jedna od glavnijih priča u trećoj sezoni je bila ‘veza’ Jona Snowa i Ygritte. Kit Harington i Rose Leslie su, ispalo je, bili idealan par za glumu pošto su su i sami u prošlosti bili par u privatnom životu.

 

Autoru knjiga George R.R. Martinu su ostale još dvije knjige za napisati, a serija je u zaostatku dvije sezone. Međutim, sudbina likova i kraj priče nije poznata samo autoru Martinu, već i producentima. Naime, strahujući što bi se dogodilo sa serijom u slučaju njegove smrti, Martin je otkrio završnicu priče producentima HBO-a.

 

Šokantna epizoda Crveno vjenčanje je inspirirana stvarnim događajem! Naime, u dalekoj prošlosti je Kralj Škotske pozvao na večeru vođu klana Black Douglas. Na večeri je Kralj mačem odrubio glavu vođi klana te je takvu poslužio za večeru!

 

U SAD-u je 2012. godine rođeno 160 djevojčica koje su dobile ime Khaleesi, iako to u biti nije ime nego titula!

 

Prelijepa Lena Headey svoju ulogu Cersei može zahvaliti prijateljstvu s Peterom Dinkagleom. Upravo ju je on preporučio producentima za ulogu koja će joj promjeniti život.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

5 glasina o Samsung Galaxyju S5

Najiščekivaniji pametni telefon ove godine je novi Samsung Galaxy, a za ove glasine se nadamo da su istinite   „Prema nekim informacijama S5 je toliko ...