Hulk: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Zeleno čudovište, u koje se pretvori Bruce Benner kada mu skoči tlak, je jedan od najosebujnijih superjunaka

 

1. HULK JE ORIGINALNO BIO SIV

Kada se pojavio 1963. godine Hulk i nije ostvario očekivane rezultate te je strip otkazan nakon samo šest brojeva. Razlozi nepopularnosti se mogu potražiti u nedosljednosti autora koji su iz broja u broj mijenjali Hulkov izgled i osobine. U tih prvih šest brojeva Bruce Banner nije postajao Hulk kako bi se naljutio, već se namjerno ozračavao gama zrakama kada se trebao boriti protiv nekoga, i to je mogao napraviti samo od sumraka do zore. U premijernom broju se pretvorio u sivo čudovište, ali kako jebilo problema sa sivom bojom u tisku (na svakoj stranici je bila druga nijansa), u drugom broju je već postao onakav kakvog danas znamo – zelen. Ali tijekom prvih šest brojeva je prošao svašta – od inteligentnog stvorenja do razbojnika, pa je čak bio i Hulkovog tijela a ljudske glave zbog čega je morao nositi Hulkovu masku… Upravo su te stalne promjene odbijale čitatelje zbog čega je i došlo do otkazivanja stripa.

 

2. HULK JE BESMRTAN

Iako superjunaci jako rijetko umiru, a kada i umru vrati se nakon nekog vremena u novim strip serijalima, Hulk je jedini koji je ostao živ. Naime, u jednom serijalu cijela je Zemlja uništena u nuklearnom ratu. I dok Hulk nije jedini koji je preživio detonacije nuklearnih bombi, s vremenom jedan po jedan nestaju s lica Zemlje umirući od radijacije. Ali ne i Bruce Banner, koji kako tjedni i godine prolaze shvaća ne samo da je jedini preživjeli, već da mu i Hulk unutar njega nikada neće dopustiti da umre, te da je postao besmrtan. Nakon 200 godina lutanja u samoći, Hulka napadaju veliki mutirani žohari te ga živog pojedu! Mislite da je tu kraj? Nije, jer se Bruce vrati među žive shvaćajući da posjeduje mogućnost samoizlječenja od svih ozljeda, uključujući i smrt!

 

3. IME BRUCE BANNER JE BILO PROMIJENJENO JER JE ZVUČALO PREVIŠE HOMOSEKSUALNO!?

Bruce Banner aka Hulk se prvi put na ekranu pojavio u TV seriji krajem 70-tih –Nevjerojatni Hulk, s Lou Ferrignom u glavnoj ulozi. Serija je donijela i nekoliko promjena u odnosu na strip pa tako zeleno čudovište nije govorilo jer su producenti smatrali da je smiješno vidjeti zelenu gromadu kako govori „Hulksmash“. Ali, druga promjena je bila značajnija – Dr. Bruce Banner je postao David Banner! Službeno objašnjenje je da su se htjeli udaljiti od serije, ali legendarni Stan Lee je kasnije izjavio da su producenti, kao i ostatak Hollywooda, smatrali da David Banner zvuči previše homoseksualno!? Leejeve riječi je kasnije potvrdio i sam LouFerrigno, a unatoč žestokom protivljenju Ferrigna i Leeja, producenti su ostali pri svome.

 

4. OSVETNICI SU SE POKUŠALI RIJEŠITI HULKA

U novim Osvetnicima počet će nešto što bi trebalo kulminirati u Marvelovoj trećoj fazi – Građanski rat. Superjunaci će se okrenuti jedan protiv drugoga asve zbog odredbe Vlade da se superjunaci moraju registrirati i otkriti svoj identitet. I dok Tony Stark inicijativu prihvaća, Kapetan Amerika je strogo protiv toga. Ni Hulku se ideja ne sviđa pa krene u rušilački pohod po Las Vegasu u kojem pogiba veći broj ljudi. Zbog toga ga se Tony Stark, S.H.I.E.L.D. i ostali članovi Osvetnika odluče riješiti na način da ga na prevaru dovedu u svemirski brod ta ga kroz crvotočinu pošalju na nenastanjeni planet duboko u svemiru. Međutim, Hulk greškom završi na planetu Sakaar nastanjenom inteligentnim stvorenjima, gdje Hulk postaje rob. naravno, Hulk se oslobodi i postane vođa otpora, a nakon što osvoji njihov planet kreće na Zelju željan osvete…

 

5. I HULK JE TREBAO ODVJETNIKA

S obzirom koliko toga ruši, bilo je pitanje vremena kada će Hulk završiti na sudu, a zanimljivo to se na kraju nije dogodilo u stripu, već u TV filmu Suđenje nevjerojatnom Hulku. A kad je već završio na sudu bio mu je potreban i odvjetnik, pa se Bruce Banner odlučio za Matta Murdocka. Velikim ljubiteljima stripa ime je dobro poznato, a kao niste među njima riječ je o uglednom slijepom odvjetniku po danu, borcu za pravdu po noći, poznatijem i kao Daredevil!

Daredevil nije jedini superjunak čiji se putovi križaju s Hulkovim. U serijalu Nevjerojatni Hulk, broju 181 (1974. godine) po prvi put se pojavljuje samodopadni Kanađanin u žutim tajicama – Wolverine! Wolverine će imati česta pojavljivanja u stripovima o Hulku, a u jednoj epizodi će ga Hulk doslovno rascijepati na dva dijela! Kasnije će se u nekim epizodama pojaviti i Thor.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments