Hugo Chavez: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Nakon duge i teške bolesti preminuo je kontroverzni i osebujni predsjednik Venezuele

 

1. CHAVEZ JE 1992. GODINE POKUŠAO NA VLAST DOĆI DRŽAVNIM UDAROM

Dok je bio zapovjednik u vojsci Venezuele Chavez je postao opsjednut likom i djelom Ezequiela Zamore, Simona Bolivara i Simona Rodrigueza. Želeći primjeniti njihove ideje na primjeru svoje države proveo je godine planirajući državni udar protiv tadašnjeg predsjednika Carlosa Andrea Pereza. Ustrojio je tajnu grupu MBR-200 koja je 4. veljače 1992. godine krenula u napad. Međutim, osim što je operacija bila loše isplanirana ispostavilo se da mu je odano samo 10% vojske, pa su Chavez i njegovi vojnici završili opkoljeni u vojnom muzeju. Chavezu nije ostalo ništa drugo nego da se preda, te je osuđen i poslan u zatvor iz kojeg je izašao nakon dvije godine.

 

2. CHAVEZ JE HTIO POSTATI DOŽIVOTNI PREDSJEDNIK VENEZUELE

Iako nije uspio doći na vlast vojnim pučem, glas o njemu se porčuo a broj pristaša njegovih revolucionarnih ideja se počeo povećavati. Po izlasku iz zatvora aktivno se uključio u politiku te je 1998. godine s 56% glasova postao, s 44 godine, najmlađi predsjednik na čelu Venezuele. Već iduće godine svojom je odlukom produžio predsjednički mandat na šest godina, a ukupno je tri puta izabran za predsjednika. Ipak, njegov pokušaj da mu se izmjenom Ustava omogući da postane doživotni predsjednik nije uspio.

 

3. CHAVEZOVI GOVORI SU TRAJALI I PO OSAM SATI

Hugo Chavez je, osim po svojim idejama socijalizma 21. stoljeća, bio poznat i po tome što je volio duge govore. TV postaje su morale prenositi njegove govore u Parlamentu koji su znali trajati do ranih jutarnjih sati, dok su sve novine morale pisati isključivo pozitivno o njemu. Tijekom pokušaja vojnog udara 2002. godine, pet je privatnih postaja dalo medijski prostor pobunjenicima, a nakon što je vojni udar propao postajama je zabranjeno daljnje djelovanje.

Na nacionalnoj TV postaji je nedjeljom imao talk show Alo Presidente u kojem je pričao o svojim političkim idejama, intervjuirao goste i čak zabavljao kao stand up komičar. Emisije su često trajale i po osam sati!

 

4. ZA CHAVEZOV TUMOR SU OPTUŽENI AMERIKANCI

Dan prije nego je objavljeno da je Hugo Chavez preminuo, potpredsjednik Nicholas Maduro je optužio neprijatelje (ciljajući na SAD) Chaveza i Venezuele da su pronašli način kako Chaveza zaraziti opakom bolešću. Objavio je da postoje čak i znanstveni dokazi za njegovu tvrdnju te je iz Venezuele protjerao dva američka diplomata zbog sudjelovanja u uroti. Predstavnicima Venezuele to nije prvi put da iznose takvu tezu koja se prvi put pojavila nakon što je predsjednica Argentine Cristina Fernandez de Kirchner objavila da boluje od opake bolesti. Nakon što su od tumora oboljeli i visoki predstavnici Brazila i Paragvaja Hugo Chavez je izjavio da vjeruje da iza svega stoji Washingtom.

 

5. CHAVEZ JE HTIO POSTATI IGRAČ BASEBALLA

Još kao dijete, Chavez je volio baseball koji mu je često bio bijeg od siromaštva pa je sanjao da postane poznat kao i legendarni venecuelanski bacač Néstor Isaías ‘Látigo’ Chávez (koji nije bio ništa u rodu s Hugom). Baseball je igrao i dok je bio na vojnoj akademiji, ali tada se već počeo zanimati za politiku i iznošenje svojih revolucionarnih socijalističkih ideja. Ipak, ljubav prema baseballu je ostala i do kraja života pa je termine iz baseballa često koristio da bi opisivao svoje političke ideje! Zanimljivo, 1999. godine, dok je bio u posjetu SAD-u, je dobio priliku da na utakmici Metsa baci početnu loptu!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments