Hrvatski osuđenici na 40 godina

0

Nakon presude kojom je osuđen na 40 godina Paravinja se priključio „ekskluzivnom“ klubu hrvatskih osuđenika na maksimalnu kaznu 

 

„Iznio je Filipovića iz automobila, polio ga benzinom i živog zapalio. Nakon povratka u Zagreb, opljačkao je umirovljenikov stan i tjedan dana se s nevjenčanom suprugom koristio njegovim kreditnim i bankovnim karticama“

 

DRAŽEN DORČEC

U medijski najeksponiranijem slučaju, Dražen Dorčec je opljačkao poslovnicu FINA-e, pritom usmrtivši dvije osobe. Zamaskiran fantomkom i naoružan pištoljem, 33-godišnji Dorčec je upao u poslovnicu FINA-e u Đurđevcu te prilikom pljačke ubio 39-godišnjeg zaštitara Sokol Marića Miroslava Benšića te 57-godišnjeg Ivana Matiševa. Nakon pljačke pobjegao je sa plijenom od 321.700 kuna te se potom mrtav-hladan vratio na posao u skladištu u kojem je radio, kao da se ništa nije dogodilo.

Dorčec je bio strastveni kockar čiji su kockarski dugovi bili i veći od ukradenog iznosa pa je potaknut prijetnjama kamatara i zelenaša odlučio opljačkati poslovnicu. Psihijatar koji je vršio vještačenje Dorčeca je opisao je kao bešćutnu osobu koja ne misli o drugima i koja je spremna na sve, ali je rekao i da se takvi psihički problemi razvijaju kod djece koja su bez jednog ili oba roditelja ili ostavljena.

Sudac Dragutin Srečec bio nemilosrdan, objašnjavajući maksimalnu kaznu zatvora činjenicom da je Dorčec dvojici maloljetne djece uzeo oca te da ne može naći niti jednu olakotnu okolnost koja bi Dorčeca mogla zaštititi od te najstrože kazne propisane hrvatskim zakonima.

 

VLADIMIR DUVNJAK

Posebno brutalan u ubojstvima bio je tada 24-godišnji Vukovarac Vladimir Duvnjak kada je sa 27 uboda nožem usmrtio stariji bračni par. 20. veljače 2004. godine Duvnjak je ušao u obiteljsku kuću 72-godišnjeg Janoša i 66-godišnje Katarine Sić te nožem ubio bračni par zadavši Janošu 17 a Katarini 10 uboda. Nakon zvjerskog ubojstva pretražio je kuću te pobjegao sa neutvrđenom količinom novca. Duvnjak, koji je već bio osuđivan zvjersko je ubojstvo počinio dok je bio na uvjetnom dopustu.

Za ovaj zločin Duvnjaku se sudilo čak tri puta, prvi put 18. studenog 2004. kada je osuđen na 29 godina zatvora, a drugi put u lipnju 2006. kada je dobio 40 godina zatvora. Vrhovni sud zbog proceduralnih razloga oba je puta vratio predmet na ponovno suđenje.

Na trećem suđenju na vukovarskom Županijskom sudu sudac Slavko Teofilović nije niti malo dvoumio potvrdivši maksimalnu kaznu zatvora. Po čitanju presude Duvnjak je u sudnici potpuno poludio vrijeđajući suca. „Mater ti jebem, smeće, smradu. Znaš li što si mi napravio? Idi u Haag suditi. Tko si ti da mi sudiš?“ bile su Duvnjakove riječi dok su ga sudski zaštitari izvodili iz sudnice.

 

VLASTIMIR KIHALIĆ

Umirovljeni policajac 37-godišnji Vlastimir Kihalić patio je od PTSP-a te imao dozvolu za nošenje pištolja. Bila je to ubojita kombinacija koja je eruptirala u trenutku kada je njegova žena pokrenula brakorazvodni postupak. Naoružan pištoljem, na Trgu u Petrinji prišao je dvije godine starijoj supruzi Željki te nakon kraće svađe ispalio dva hica, na mjestu je usmrtivši. Potom se odvezao Željkinim crvenim Golfom. Policajci su po dobivanju obavijesti o zločinu osigurali mjesto događaja i dali se u potragu za ubojicom. No, Vlastimir se prebacio u Golf srebrene boje, nakon čega se dovezao do stambene zgrade te pozvonio na vrata 40-godišnje Vesne Mokrović, prijateljice svoje žene. Otvorila mu je Vesnina kćerka koja je ne sluteći probudila majku, koju je nakon kraće svađe, također sa dva hica, usmrtio pomahnitali ubojica. Pobjegavši sa mjesta događaja nije se smirio, već je tražio i drugu prijateljicu, 39-godišnju Nadu Kušan, koju je zajedno sa majkom našao na parkiralištu Doma zdravlja. Staricu je odgurnuo, ispalivši u nesretnu Nadu dva hica. Tri sata kasnije Kihalić se predao policiji tvrdivši da je htio počiniti i samoubojstvo ali mu je ponestalo streljiva!

Sud nije imao milosti i Kihalić je unatoč tome što se branio šutnjom te pokušajima branitelja da ga prikažu kao žrtvu PTSP-a odredio maksimalnu kaznu.  Prije dva mjeseca Kihalić se u zatvoru u Lepoglavi objesio. Mala je ipak to bila utjeha za obitelji triju nesretnih žena.

 

MATO ORAŠKIĆ

Brakorazvodna parnica pokazala se kobnom i za tri osobe u zagrebačkoj Palači pravde. Baš kao i Kihalić i Oraškić je bio bivši policajac ali za razliku od petrinjskog ubojice, 27-godišnji Zagrepčanin nije imao dozvolu za nošenje oružja jer je mjesec dana prije ubojstva suspendiran sa posla zbog kaznene prijave te mu je tom prilikom „oduzet službeni pištolj“.

Nešto više od mjesec dana kasnije, točnije 22. rujna 1999. godine, Oraškić se pojavio na ročištu u zagrebačkoj Palači pravde gdje se vodio brakorazvodni postupak koji je pokrenula njegova supruga, tada, 26-godišnja Gordana. U tijeku postupka Oraškić je izvadio pištolj te ukupno osam hitaca ispalio u suprugu, njezinu odvjetnicu Hajru Prohić te sutkinju Ljiljanu Hvalec, na mjestu ih usmrtivši. Vidjevši što se događa, daktilografkinja se bacila iza stola ali joj je pomahnitali ubojica prišao i iz blizine ispalio deveti hitac koji joj je prostrijelio čeljust. Mlada daktilografkinja je srećom preživjela a ubojica je pobjegao skočivši kroz prozor te je automobilom pokušao pobjeći u inozemstvo. Na sreću, uhvaćen je na graničnom prijelazu Bregana.

Iako je iz Palače pravde uspio pobjeći te imao namjeru pobjeći iz Hrvatske, Oraškić nije uspio pobjeći od maksimalne zatvorske kazne te se time upisao kao prvi Hrvat osuđen na najveću kaznu!

 

MARSEL BUDIMIR

Zagrepčanin Marsel Budimir je 12. veljače 2003. godine u poslijepodnevnim satima izvršio oružanu pljačku poslovnice Varaždinske banke u Nedelišću, pri čemu je otuđio 311.000 kuna u domaćoj i stranoj valuti te zbrisao u nepoznatom smjeru. Policija je stezala obruč pa su mu se oko 16 sati na pedesetak metara približili policajci Željko Murk i Stjepan Balić. Budimir je ispalio rafal iz automatske puške a jedan je hitac pogodio 34-godišnjeg prometnog policajca Željka Murka iza kojeg je ostala supruga i troje male djece. Kobni hitac iz ‘kalašnjikova’ napravio je smrtonosnu ranu na vratu pokojnog Murka kojega nije spasila ni blizina kola Hitne pomoći. Budimir je ispalio još jedan rafal na policajca Balića a Budimir se branio time da je želio samo zaplašiti policajce koji su mu bili za petama te da nije imao namjeru nikoga ubiti.

Nastavivši se skrivati po dravskim vrbicima gdje ga je zatekla i noć, Budimir je pokušao pobjeći preplivavanjem rijeke na minus 15 Celzijevih stupnjeva. Novac i oružje kojim je počinio zločin odbacio je u vodu ali tek što je isplivao, uhitili su ga varaždinski policajci.

Za ubojstvo nesretnog Murka osuđen je na 32 godine zatvora a za pokušaj ubojstva Balića još deset što je zajedno tvorilo jedinstvenih 40 godina!

 

KAZIMIR DUŽNOVIĆ

Kobnog 5. svibnja 2009. godine maskirani Dužnović je ušao u RBA banku u Sesvetama, natjerao sve stranke iz predvorja da dođu u unutrašnjost i legnu na pod. Zpucao je i u zrak kako bi preplašio već i onako preplašene ljude. Naoružan automatskom puškom naredio je dvjema službenicama da mu predaju novac, i već je bio pri kraju kada su uletila dva policajca koja su se prva javila na intervenciju. Povikali su Dužnoviću da baci oružje što je ovaj gotovo i učnio, ali je tad odjednom ispalio rafal koji je na nesreću pogodio i usmrtio 23-godišnjeg Ivana Grbavca kojemu je to bila prva intervencija. Prilikom uhićenja nije pokazivao niti malo kajanja, dapače čak je okupljenim novinarima ponosno pozirao pokazujući srednji prst. Kazimir Dužnović je osuđen za ubojstvo, pet pokušaja ubojstava, razbojstvo, opće opasnu radnju i dovođenje u opasnost života ljudi. Dobio je ukupno 64 godine zatvora, a kazna mu je objedinjena u maksimalnu – 40 godina.

 

DRAŽEN KOZMAN

Tada 23-godišnji Dražen Kozman te je hladne večeri 11. studenoga 2006. pošao popiti piće u okučanski kafić As. Nenamjerno je tazbio čašu na što ga je netko od gostiju udario šakom u glavu. U tom trenutku Kozman je „pukao“ – sjeo je na bicikl, pošao kući, uzeo kalašnjikov i bombu i vratio se u kafić kako bi se osvetio. S vrata kafića je otvorio vatru koja je bila kobna za tri gosta koja su sjedlila za šankom – Dragomira Došlića, Mladena Belinu i Marka Maroša, a još šest gostiju je ranjeno. Kozmanu niti to nije bilo dovoljno, pa je pošao u susjedni kafić Pinokio, gdje je osim rafala bacio i bombu, a nekim čudom nitko od gostiju nije ozljeđen. Za svako ubojstvo pojedinačno je kažnjen s 14 godina, za teško ranjavanje Davora Mamuze s pet godina, a za ranjavanje još četiri osobe s tri godine zatvora za svaku. Sve je uojedinjeno u maksimalnu kaznu od 40 godina.

 

PERO LUKIĆ

Lukić je s nevjenčanom suprugom Maricom Duvnjak 31. siječnja 2011. godine preko oglasa 71-godišnjega umirovljenog šefa prometa u Zagrebačkoj zračnoj luci Hrvoja Filipovića namamio u unajmljeni stan. Tamo su ga omamili sedativima u piću i posjeli u njegov BMWm nakon čega ga je Lukić odvezao u šumu Ravenščica. Iznio je Filipovića iz automobila, polio ga benzinom i živog zapalio. Nakon povratka u Zagreb, opljačkao je umirovljenikov stan i tjedan dana se s nevjenčanom suprugom koristio njegovim kreditnim i bankovnim karticama. Na bankomatima i u raznim trgovinama na zagrebačkom području potrošili su pokojnikovih 97.000 kuna, a ukradeni BMW Lukić je planirao prodati u BiH. Filipović je, zbog posebno okrutnog zločina, dobio maksimalnih 40 godina dok je Marica Duvnjak umrla u zatvorskoj bolnici od zloćudne bolesti.

 

STJEPAN ROŠKER

Križevački monstrum Stjepan Rošker je 28. veljače 2009. godine u Križevcima došao kuću bratića Siniše te ga ubio hicima iz puške kao i njegovu 63-godišnju majku Đurđicu, Sinišinu 14-godišnju kćer te Tihomira Matoića, dečka starije kćeri Sanele, koji je djevojčicu htio zaštititi vlastitim tijelom. Nemilosrdni Rošker ga je s tri hica teško ranio u predjelu prsnog koša te je ovaj od težine ozljeda preminuo u bolnici idućeg jutra. Jedini tko je uspio izbjeći masakr bila je Sinišina supruga Snježana, koja se nalazila na liječenju u Zagrebu.

Razlog ubojstva je bila nesuglasica oko podjele zemlje a za svoj krvavi zločin osuđen je na ukupno 118 godina zatvora, što je pretvoreno u maksimalnih 40. Rošker tijekom suđenja, niti pri izricanju kazne nije pokazao niti malo žaljenja ni emocija.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments