Guns N’ Roses: Top lista albuma

0

Legendarni Guns N’ Roses, bend koji je palio i žario krajem 80-tih i 90-tih i koji nam je donio Slasha, Axla i Izzyja, snimio je ukupno šest studijskih albuma koje smo u ovom tekstu rangirali – od najgoreg prema najboljem.

 

6. THE SPAGHETTI INCIDENT?

Jedini album koji nije pratila prateća turneja je i album nakon kojeg su potpuno zaiskrili odnosi među članovima benda koji su počeli još za vrijeme Use Your Illusion turneje. Na The Spaghetti Incidentu? Gilby Clarke je zamijenio Izzy Stradlina, a album se otvorio u stilu Use Your Illusiona – zanimljivom rock laganicom Since I Don’t Have You koja je obrada pjesme The Skylniersa. Cijeli album se sastoji od covera starih punk i hard rock pjesama, pa su tako Gunsi obradili i The Stooges, Nazareth, Misfits, New York Dolls… Ipak, za razliku od npr. Knockin’ on the Heavens Door, ove su obrade kvalitetom daleko zaostajale, te su brojke nakon 16 milijuna primjeraka, u koliko je prodan Use Your Illusion II prodan, drastično pale.

 

 

5. G N’ R LIES

Iako je tehnički gledano riječ o EP-u (Extended Play), Gunsi su G N’ R Lies predstavili kao svoj drugi studijski album izdan samo godinu dana nakon prvjenca Appetite for Destruction. Izbačen kao album sa dvije strane, G N’ R Lies nam je donio i dva lica Gunsa – prvi žestoki, koji su slušatelji upoznali na debi albumu, te drugi „nježniji“ koji je donio nešto novo od rockera iz Californije – akustiku. Dok prvim dijelom dominiraju obrade Aerosmithove Mama Kin i Hollywood Roseove Reckless Life, drugi dio donosi puno sofisticiranije pjesme poput Patience, jedine pjesme koja je izbačena kao singlica, te Used To Love Her i One in a Million. Drugi album Gunsa možda nije bio komercijalni uspjeh ali je pokazao da su Gunski sposobni i za neke nove, nježnije stvari.

 

 

4. CHINESE DEMOCRACY

Album koji se stvarao čak 15 godina i koji je za rezultat imao čak i raspad banda. Rad na albumu počeo je nakon The Spaghetti Incidenta?, ali su vrlo brzo nesuglasice između Slasha i Duff McKagana s jedne strane, te Axla Rosea i Dizzy Reeda sa druge strane dovele do svađe i raspada postave koja je parila i žarila krajem 80-tih i početkom 90-tih. Najavljivan sve od tada, album je u međuvremenu prerastao u jedan od najočekivanijih albuma svih vremena, ali je to u konačnici značilo i veće razočarenje nakon objave. Sigurno da se ne može reći da je Chinese Democracy loš album, ali na radost svih mrzitelja Axla Rosea, nije opravdao očekivanja. Pjesme poput Chinese Democracy, Better ili Street of Dreams nisu loše, ali nisu ni blizu pjesama Gunsa koje svi znamo.

 

 

3. USE YOUR ILLUSION I

Početkom 90-tih Gunsi su istovremeno izbacili dva albuma, ali ne kao dvostruko izdanje, već kao dva zasebna albuma koja je pratila i Use Your Illusion turneja. Upravo su ova dva albuma zacementirala Guns N’ Roses na mjesto vodećeg rock banda 90-tih, a o tome koji je od dva albuma kvalitetniji i danas se raspravlja, iako će stručnjaci više naginjati „dvici“. Iako prvi dio naginje prema Gunsima s albuma Appetite for Destruction, Use Your Illusion će zauvijek biti zapamćen po dva superhita, dvije izuzetno komercijalno uspješne blade – November Rain i Don’t Cry. Ove dvije pjesme su još jednom dokazale da su rockeri baš ti koji prave najbolje balade, a s prve polovice Use Your Illusiona, isticale su se i Live and Let Die, Dead Horse, i Coma.

 

 

2. USE YOUR ILLUSION II

Iako je je prodan u milijun primjeraka manje nego „jedinica“ User Your Illusion II je među fanovima, kao i ljubiteljima rocka općenito, na glasu kao kvalitetniji album s više duše. Na ovom albumu je vidljiv veći utjecaj Axla Rosea, a „dvica“ koja počinje laganicom Civil War, donjela je superhitove poput You Could Be Mine, pjesme koja je korištena u jednom od najvećih akcijskih filmova svih vremena, Terminatoru 2, ili obrade Dlyanove Knockin’ on a Heaven’s Door, koja čak zvuči i bolje od originala. Naravno, nije to kraj bravura jer nam je Use Your Illusion II donio i često podcjenjenu, ali genijalnu, pjesmu Estranged, te Yesterdays. Bio je ovo ujedno i posljednji album na kojem je svirao ritam gitarist Izzy Stradlin.

 

 

1. APPETITE FOR DESTRUCTION

Sa debi albumom kao što je Appetite for Destruction, Guns N’ Roses i nisu mogli nego ostvariti uspjeh! U vrijeme kada se hard rock „tražio“, i kada su ga neki već počeli smatrati niti sjenom rocka iz dekade ranije, Gunsi su 1987. godine poharali scenu svojim debi albumom koji se na prvu i nije svidio kritici, ali koji se danas smatra jednim od najvećih rock albuma svih vremena. Te godine, Appetite for Destruction je bio najprodavaniji debi album, a do danas je prodan u 30 milijuna primjeraka što mu je osiguralo mjesto u Top 30 najprodavanijih albuma svih vremena. Album je jednostavno osvajao žestokim i moćnim pjesmama kao što su Welcome to the Jungle, Paradise City, Sweet Child o’ Mine i Nightrain, pjesmama koje i danas jednako pale i žare kao i prije 30 godina.

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Movado Parlee Automatic Chr.

Movado, brend poznat po svojim luksuznim satovima, predstavio nam je kolekciju ograničenog izdanja   „Sat, koji će biti proizveden u samo 250 primjeraka, je inspiriran ...