Sve što trebate znati o Gennady Golovkinu

0

Kazahstanski boksač je najbolji nokauter današnjice, a njegove brojke su nestvarne

 

1. Rođen je 8. travnja 1982. godine u Karagandyju, Kazahstan u obitelji oca rudara, porijeklom Rusa, i majke Koreanke koja je radila kao asistent u laboratoriju. Gennady ima brata blizanca Maxa, dok su dva starija brata poginula služeći u ruskoj vojsci.

 

2. Boks je počeo trenirati u dobi od 10 godina na nagovor starije braće. Kako bi ga ojačali, svaki dan su mu na ulici izabirali krupnijeg nepoznatog dječaka s kojim se Gennady morao tući. Nakon smrti braće, Gennady je nastavio trenirati boks njima u čast te im i danas posvećuje borbe.

 

3. Amaterska karijera je bila izuzetno uspješna te je u 320 amaterskih borbi upisao samo pet poraza. Bio je svjetski prvak i u juniorskoj i seniorskoj karijeri, a na olimpijskim igrama u Ateni 2004. godine u srednjoj kategoriji je osvojio srebrnu medalju.

 

4. U profesionalce je prešao 2006. godine nokautiravši Mađara Gabora Balogha u prvoj rundi. Nakon 18 borbi odlučio je napustiti njemačku promotersku kuću Universum jer je smatrao da više pozornosti posvećuju Felixu Sturmu i Sebastianu Zbiku, te je četiri godine kasnije potpisao sa K2 braće Klitschko.

 

5. Iste godine je osvojio titulu prvaka u srednjoj kategoriji po WBA nokautiravši Kolumbijca Miltona Nuneza nakon manje od minute borbe. Godinu dana kasnije pobjedom nad Amerikancem Laujanom Simonom dodao je i titulu po IBO.

 

6. Titulu prvaka je branio 14 puta, a aktualni je prvak već četiri godine i devet mjeseci pa se po dužini držanja naslova u svojim rukama nalazi na petom mjestu ljestvice srednje kategorije svih vremena. Ispred njega su Bernard Hopkins, Carlos Monzon, Marvin Hagler i Felix Sturm.

 

7. Gennady je u 33 profesionalne borbe upisao čak 30 nokauta što je neviđeni prosjek od čak 90,1% što je najviše u srrednjoj kategoriji svih vremena. Posljednju borbu koju nije završio nokautom odboksao je u lipnju 2008. godine, te je od tada nanizao 20 borbi koje je završio nokautom. Više od polovice, njih 17, borbi je završavao nokautom u prve tri runde.

 

8. Unatoč nevjerojatnim brojkama, i karijeri bez poraza, većina stručnjaka Golovkinu ne daje u potpunosti kredibilitet koji zaslužuje. Opravdanje pronalaze u činjenici da još za protivnika nije imao najveća imena poput Miguela Cotta.

 

9. Trenutno se nalazi na sedmom mjestu najboljih pound-for-pound boksača današnjice, listi koju radi ugledni Ring Magazine. Prije dvije godine čitatelji istog magazina su ga proglasili borcem godine!

 

10. Bojni brod Golovkin, ili GGG, kako su mu nadimci tečno govori kazahstanski, ruski, njemački i engleski. Oženjen je Alinom s kojom ima i sina Vadima.

 

Foto: via Kashagan Today

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Recenzija: Na rubu budućnosti

Tom Cruise do sada niti jednom nije poginuo na ekranu, ali će zato ovaj put sve nadoknaditi     SF žanr se očigledno Tomu Cruiseu sviđa, bilo ...