Felix Baumgartner: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Hrabri Austrijanac je skokom iz svemira postigao još jedan nemogući rekord

 

1. SKAKANJE PADOBRANOM JE USAVRŠIO U VOJSCI

Svoju ljubav prema padobranstvu Felix je otkrio već s 16 godina kada je prvi put skočio. Skakati je nastavio i u austrijskoj vojsci gdje je bio dio vojnog demonstracijskog i natjecateljskog tima, a u vojsci je usavršio skakanje i doskoke na malene površine. Tri godine kasnije već je izvodio sve moguće i nemoguće s padobranom, a 1990. godine (u dobi od 21 godine) ostavio se padobranstva, nakon što je zaključio da je isprobao sve vezano za tu disciplinu, te se posvetio B.A.S.E. jumpingu.

 

2. FELIX JE VLASNIK NEBROJENIH REKORDA

Rekordi su sastavni dio života hrabrog Austrijanca a prvi veći rekord, onaj za najveći skok padobranom sa zgrade, oborio je 1999. godine kada je skočio s Petronas nebodera u Kuala Lumpuru. Iste godine, oborio je i rekord za najniži B.A.S.E. skok, kada je skočio s ruke kipa Isusa Krista u Rio de Janeiru. Bio je to skok sa visine od samo 29 metara. Treba istaknuti i da je Baumgartner prvi čovjek koji je „preletio“ La Manche koristeći specijalno krilo napravljeno od karbonskih materijala.

 

3. NOVI REKORDI POSTAVLJENI SU SKOKOM IZ SVEMIRA

Tri nova rekorda postavljena su u nevjerojatnom skoku iz svemira. Popevši se, u kapsuli s posebnim balonom, na visinu od 39.045 metara Baumgartner je postao čovjek koji se uz pomoć balona popeo na najveću visinu. Prijašnji rekord bio je star 41 godinu i držali su ga Malcom Ross i Victor A. Prather, pri čemu je Ross poginuo prilikom pada u ocean. Skočivši s te visine, Baumgartner je postavio i rekord skoka s najveće visine oborivši stari rekord Josepha Kittingera, čovjeka koji je sudjelovao u Baumgartnerovoj misiji. Austrijanac je ujedno i prvi čovjek koji je tijelom probio zvučni zid postignuvši nevjerojatnu brzinu od 1.342 km/h. Zanimljivo, to se dogodilo na obljetnicu prvog probijanja zvučnog zida Chucka Yagera. Jedini rekord koji nije oboren je onaj u dužini slobodnog pada, 17 sekundi duže trajao je slobodni pad Josepha Kittingera.

 

4. ČAK I NEUSTRAŠIVI BAUMGARTNER IMA STRAHOVE

Zvuči nevjerojatno, ali čak i čovjek sa čeličnim m..ima, koji je toliko puta prkosio strahovima i kretao u smrtonosne misije, ima svoje strahove. Da bi se popeo na visinu od gotovo 40 km, konstruiran je poseban balon koji je nosio malenu kapsulu u kojoj je bio smješten Baumgartner. Intezivne pripreme trajale su gotovo tri godine a neustrašivi Austrijanac je u početku treninga i priprema, obučen u posebno dizajnirano odjelo, imao velikih problema s klaustrofobijom. Uz pomoć sportskih psihologa i ostalih stručnjaka s vremenom se uspio osloboditi straha.

 

5. FELIX DOSTA VREMENA POSVEĆUJE HUMANITARNOM RADU

Dok cijeli svijet s nestrpljenjem čeka koji će biti idući suludi pokušaj, jedno je sigurno – do tada će se posvetiti humanitarnom radu. Malo je poznato da je Baumgartner veliki humanitarac koji, u pauzi između priprema, puno vremena posvećuje humanitarnom radu. Baumgartner je istaknuti član Red Bullove akcije „Wings for Life“, posebno njenog dijela Krila za istraživanje koštane srži.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

5 urnebesnih serijskih zločina

Serijski zločinci ne rade uvijek stravična ubojstva, nekada su njihovi zločini i teško shvaćene gluposti   „Nakon malo istraživanja Smith je zatekao Meridith i njenog ...